Top 5 beleggingsfondsen in aandelen uit opkomende markten: J O Hambro op 1

Jarenlang lagen de rendementen op aandelen uit opkomende landen hoger dan die op aandelen uit ontwikkelde landen. Tot daar in 2011 de klad in kwam en er twijfels groeiden over de houdbaarheid van de hoge groei in met name China.

Harm Luttikhedde, 18 mei, 2015 | 7:35
Facebook Twitter LinkedIn

Toch bleven veel beleggers opkomende landen trouw, hoewel er in de eerste maanden van dit jaar sprake was van een flinke uitstroom.

BRIC-landen
Het verhaal rondom opkomende landen stond in het teken van groei. Het door Goldman Sachs-econoom Jim O'Neill bedachte acroniem BRIC, oftewel Brazilië, Rusland, India en China, stond symbool van het succes van opkomende landen.

Toen in de periode 2000 tot en met 2002 in de ontwikkelde landen de internetzeepbel volledig leegliep, hielden opkomende landen relatief goed stand. Weliswaar wisten de beurzen in opkomende landen de voeten ook niet droog te houden, maar de verliezen waren aanmerkelijk milder dan elders in de ontwikkelde landen.

Zegereeks
Het was het begin van een zegereeks. Van 2000 tot en met 2010 wist de MSCI Emerging Markets Index vrijwel ieder jaar een beter rendement te behalen dan de MSCI World index. Niet zelden waren de verschillen tussen beide indices groot en aansprekend.

Wat te denken van 2009 toen de MSCI Emerging Markets Index met 72,94 procent steeg en de MSCI World Indexhet met 'slechts' 25,94 procent moest stellen.

"Toegegeven, 2009 was het enige jaar dat volgde op een zeer negatief jaar voor opkomende landen, overigens ook het enige jaar waarin opkomende landen het slechter deden dan ontwikkelde landen in de genoemde periode van 11 jaar", zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen. "In het financiële crisisjaar 2008 halveerde de MSCI Emerging Markets Index (-50,91 procent), terwijl de MSCI World Index 'maar' 37,64 procent inleverde."

Vanaf 2011, met uitzondering van een kleine outperformance in 2012, presteren opkomende landen slechter dan ontwikkelde landen. Meest opvallende was daarbij het jaar 2013 waarbij ontwikkelde landen een mooie plus noteerden van 21,20 procent, maar opkomende landen met -6,81 procent een stap achteruit deden.

Instroom
Beleggers lijken het vertrouwen echter nooit echt verloren te zijn in aandelen uit opkomende landen, zo laten eigen cijfers van de fondsenbeoordelaar over de netto-instroom in aandelenfondsen die beleggen in opkomende markten zien.

Van Genderen: "Hoewel de netto-instroom wel degelijk maanden kenden de afgelopen jaren waarin per saldo geld wegvloeide uit de fondsen, is over meeste jaren een positief saldo aan nieuw geld op te tekenen."

2009 en 2010 waren absolute topjaren met een grote positieve instroom. Veel beleggers stapten dus ondanks de ongekend succesvolle periode pas laat in opkomende markten. "Maar ook 2012 kende nog een opvallend sterk jaar als het gaat om instroom. En ook de afgelopen twee volledige kalenderjaren, 2013 en 2014, waren weliswaar niet zo sterk als genoemde jaren, maar met ruim EUR 4 miljard aan instroom nog altijd ruimschoots positief", aldus de analist.

Nieuwe bloeiperiode?
In de afgelopen vier maanden van het lopende jaar liggen de rendementen in opkomende landen wederom boven die van de ontwikkelde wereld (17,34 om 14,09 procent). Zou een nieuwe bloeiperiode voor opkomende markten zijn aangebroken?

Beleggers lijken daar vooralsnog geen fiducie in te hebben. In de eerste drie maanden van 2015 onttrokken zij juist opvallend veel geld aan opkomende landen aandelenfondsen, namelijk een bedrag van EUR 4 miljard.

Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen
: JOHCM Global Emerging Makets Opportunities Fund EUR A, Robeco Emerging Markets Equities F EUR, NN Global Emerging Markets Fund P, Pictet-Emerging Markets I USD en Amundi Funds Equities Emerging World RU-C.


Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Momentum

Chinese aandelen

Allocatiefondsen

Europese aandelen

Alternatieve obligatiefondsen


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten