Onttroond

Het PIMCO Total Return Bond Fund is niet langer 's werelds grootste obligatiefonds. Die titel gaat voortaan naar Vanguard Total Bond Market Index Fund.

San Lie 18 mei, 2015 | 17:08
Facebook Twitter LinkedIn

Jarenlang voerde PIMCO Total Return Bond Fund de ranglijstjes aan als grootste obligatiefonds ter wereld. Totdat de excentrieke fondsbeheerder Bill Gross in september vorig jaar onverwacht opstapte en beleggers miljarden dollars terugtrokken uit het fonds. Die uitstroom is nog steeds niet gestopt, ondanks het feit dat de nieuwe doch ervaren beheerders op het fonds betere prestaties hebben neergezet dan veel concurrerende fondsbeheerders.

De uitstroom, die overigens al werd ingezet voor het vertrek van Bill Gross, heeft er mede toe geleid dat het fonds sinds kort onttroond is als grootste obligatiefonds ter wereld. Deze plaats is nu ingenomen door het passief beheerde Vanguard Total Bond Market Index Fund, met USD 117 miljard  onder beheer (per eind april 2015).

Nu is het zeker niet zo dat alleen passieve indexfondsen als dat van Vanguard geprofiteerd hebben van het vertrek van Bill Gross. Zo zijn er ook actief beheerde fondsen die sinds zijn vertrek veel instroom hebben gezien.

Eén daarvan is het (in Nederland niet verkrijgbare) MetWest Total Return Bond, een fonds dat ooit is opgericht door voormalige beheerders van PIMCO, min of meer op dezelfde manier belegt en een goed track record heeft neergezet. En Bill Gross zelf? Die belegt tegenwoordig bij Janus Capital Group. Zijn Global Unconstrained Bond Fund groeide weliswaar van USD 79 miljoen naar USD 1,4 miljard sinds zijn overstap. Dat is niet niks, maar vergeleken bij de bedragen die hij eerder beheerde, is het een schijntje.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten