Top 5 duurzame beleggingsfondsen: Vontobel aan kop

Vijftig tinten groen kopte Morningstar al eens in een artikel over vele verschillende vormen van duurzaam beleggen. Op fondsniveau kunnen de portefeuilles nogal uiteenlopen als het gaat om sectoren en grootte van duurzame ondernemingen. 

Harm Luttikhedde, 15 juni, 2015 | 7:02
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar onderscheidt in totaal 302 verschillende beleggingscategorieën. De meest uitgesproken groene aandelenfondsen zitten in de categorie 'Aandelen sector ecologie'.

De gemene deler in deze categorie is de grote focus op bedrijven die actief zijn in duurzaam geachte industrieën als windenergie (met bedrijven als Vestas Wind Systems), zonne-energie (First Solar), biologische voeding (Whole Foods Market) en water(behandeling) (American Water Works).

"Hoewel het per fonds sterk kan verschillen, leidt de focus op dergelijke (sub)industrieën over het algemeen tot een aantal duidelijke sector tilts", zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen. "Zo beleggen de ecologische fondsen gemiddeld 36 procent van de portefeuille in de sector industrie. Dit is fors in vergelijking met bijvoorbeeld de MSCI World index waar dit circa 10 procent bedraagt of de MSCI World Small Cap index met circa 17 procent."

Ook de sectoren technologie en nutsbedrijven zijn over het algemeen oververtegenwoordigd in de portefeuilles. Daar staat tegenover dat sectoren energie en financiële dienstverlening niet of nauwelijks aanwezig zijn in de portefeuilles.

Verschillen op fondsniveau
Op fondsniveau kan de positionering aanzienlijk verschillen, zo constateert de analist. Zo belegt Allianz Global EcoTrends maar liefst 60 procent van de portefeuille in de sector industrie, heeft Pioneer Funds Global Ecology met meer dan 9 procent toch nog een aanzienlijke allocatie naar de sector financiële dienstverlening en kent ÖkoWorld Klima met ruim 43 procent een zeer forse weging toe aan de sector technologie.

Maar de sterk uiteenlopende voorkeuren op fondsniveau hebben betrekking op meer dan alleen de sectorverdelingen. "Ook de voorkeur voor aandelen uit een bepaald marktkapitalisatiesegment loopt binnen de categorie nogal uiteen. Zo hebben de bedrijven in de portefeuilles van Mirova Funds Euro Sustainable Aggregate, Pioneer Funds Global Ecology en Schroder ISF Global Climate Change Equity een gemiddelde marktkapitalisatie van EUR 10 tot 12 miljard, terwijl bijvoorbeeld het ASN Milieu & Waterfonds blijft steken op circa EUR 2,5 miljard. Een aantal partijen kiest dus voor de mid- tot large-caps, terwijl andere partijen weer meer kiezen voor de small-caps."

Wel hebben vrijwel alle beleggingsfondsen een hang naar bedrijven met een groeikarakter. "Niet verwonderlijk gelet op de (sub)industrieën en het type bedrijven waarin de fondsen beleggen. De bedrijven zijn over het algemeen relatief klein, jong en innovatief."

Ondanks de verschillen tussen de fondsen in deze categorie ontlopen de rendementen elkaar op zowel 3 als 5 jaarsbasis niet eens zoveel. Op 3 jaarsbasis liggen de rendementen voor het merendeel van de fondsen tussen 18 en 23 procent per jaar. Over 5 jaar ligt die bandbreedte ongeveer op 10 tot 14 procent op jaarbasis. Op basis van de aanzienlijke verschillen in positionering zouden grotere verschillen in rendement verwacht mogen worden, aldus de analist.

MSCI World
De rendementen van duurzame beleggingsfondsen blijven niettemin achter bij die van een aantal wereldwijde aandelenindices. Over 3 jaar ligt het gemiddelde rendement binnen de categorie op 19,07 procent tegenover 21,88 procent voor de MSCI World index en 23,05 procent voor de MSCI World Small Cap index. Die cijfers zijn over een langere periode van 5 jaar niet beter. Dan bedraagt het gemiddelde rendement van de fondsen in de categorie 10,03 procent, terwijl de MSCI World index 15,41 procent per jaar opleverde en de MSCI World Small Cap index 16,61 procent op jaarbasis steeg.

Die wat achterblijvende prestatie verklaart volgens Van Genderen wellicht ook waarom beleggersgeld niet massaal naar deze categorie toestroomt. "In 2007 beleefden de fondsen een recordjaar aan instroom van nieuw geld. In dat jaar verdubbelde het beheerde vermogen in de categorie ruimschoots van EUR 3,7 miljard naar EUR 8,4 miljard, onder meer gedreven door een netto instroom van EUR 3,9 miljard. Daarna was er in de meeste jaren eerder sprake van krimp. Al valt die over het algemeen mee. Zo onttrokken beleggers in 2013 EUR 102 miljoen en afgelopen jaar EUR 80 miljoen.

Dit jaar tot en met mei (YTD) en op 1 jaarsbasis gaat het beleggingsfonds Parvest Green Tigers aan kop met rendementen van respectievelijk 24,96 en 43,22 procent. In het overzicht ontbreekt het fonds echter omdat als voorwaarde een track record van minimaal drie jaar wordt gesteld.

Rendementen in % en geannualiseerd tot en met mei 2015
(Klik op tabel voor groter formaat)


Lees ook de rapporten over deze beleggingsfondsen: Vontobel Fund Clean Technology A, Nordea-1 Climate and Environmt Equity Fund BI EUR, UBS (Lux) Equity Fund Global Sustainable Innovators (EUR) Q, ÖkoWorld Klima C Acc en Pioneer Funds Global Ecology N EUR ND.


Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Opkomend Europa

Telecom

Afrika

Opkomende markten


Momentum

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten