De zoektocht naar geluk en financieel advies

We zoeken bij financieel advies teveel naar zekerheid in een onzekere wereld. Laat de zoektocht naar precisie, zekerheid, het perfecte plan of product het meest belangrijke, namelijk de begeleiding die mensen nodig hebben en het geluk, niet in de weg staan!

Carl Richards, 17 juni, 2015 | 9:08
Facebook Twitter LinkedIn

Bij het geven van financieel advies denken veel mensen alleen maar aan cijfers. Hoeveel kan ik sparen? Hoeveel jaar nog voordat ik met pensioen gaat? En hoeveel denk ik uit te geven wanneer ik gepensioneerd ben? We zoeken volgens mij - teveel - naar zekerheid in een onzekere wereld. En dat heeft juist het omgekeerde effect. We worden er ongelukkig van. Zoals de quote van Viktor E. Frankl: “It is the very pursuit of happiness that thwarts happiness.”

Wat als dit ook voor andere dingen zo is? Bijvoorbeeld als je zoektocht naar het exact en precies willen zijn om onzekerheid weg te nemen eenzelfde omgekeerd effect heeft? Wat als we te geobsedeerd zijn in onze detaillering en perfectie en mensen daarvan juist angstig worden in plaats van zich beter gaan voelen?

Dit doet me denken aan een lange tijd geleden. De financiële markten gingen op een dag echt verschrikkelijk op en neer. Het leek wel of er die dag alleen maar negatief nieuws was. En ik dacht dat ik er goed aan deed om een klant te bellen zodat ik hem kon overtuigen dat hij er wel ongeschonden door zou komen. Pro-actief, en dat is altijd goed toch?, belde ik hem.

“Hey Dan, Ik wilde even horen of alles goed met je gaat en er zeker van zijn dat je nog goed slaapt met dat wat negatieve nieuws in de markten.”

Dan zei: “Welk nieuws? Waar heb je het over? Is er iets aan het gebeuren? Moet ik me zorgen maken?”

Ik dacht oprecht dat mijn belletje hem zou helpen. Ik dacht dat hij net als ik dagelijks volledig geïnformeerd wilde zijn. (“Want ik weet wat er dagelijks gebeurt in de markten”). En ik dacht dat dat belangrijk was. Dus ik was wat gefrustreerd toen ik erachter kwam dat hij door mij alleen maar onzekerder werd. Herkenbaar?



Wat ik wil zeggen. Ik begrijp dat je onzekerheid wil verminderen. En dat gaat verder dan alleen maar even snel een standaard Monte Carlo-simulatie doen, wat geen doel is maar een middel. Denk je ook niet dat mensen inmiddels wel weten dat 100 procent zekerheid niet bestaat… een sprookje is. Ik denk dat mensen met alles wat er gebeurd is in de wereld, echt wel beseffen dat ze een goede begeleiding nodig hebben. Wat hen helpt bij het maken van verschrikkelijk belangrijke beslissingen. Adviseurs zijn geen toekomstvoorspellers met glazen bollen. En dan nog, beslissingen die je neemt, kunnen veranderen in de toekomst.

Een adviseur moeten ook duidelijk vertellen dat beslissingen die mensen nemen, soms betekenen dat we aannames gebruiken en uitgaan van bepaalde verwachtingen.
Door zo duidelijk en eerlijk mogelijk over alle persoonlijke uitgangspunten en marktverwachtingen te praten, kom je al snel tot de conclusie dat de focus ligt op het proces van planning en beleggen. En niet op het plan, het product of de belegging.
Het proces en de begeleiding kunnen mensen helpen. Zeker als je weet wat belangrijk is en waar je moet starten, met de doelstellingen. Het is volgens mij één van de beste manieren om angsten en onzekerheid te verminderen.

Laat de zoektocht naar precisie, zekerheid, het perfecte plan of product het meest belangrijke, namelijk de begeleiding die mensen nodig hebben en het geluk, niet in de weg staan!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Carl Richards over het gedrag van beleggers en over financieel advies. Deze columns helpen beleggers om betere beleggingsbeslissingen te maken. Richards is auteur van het recent verschenen boek ‘The One Page Financial Plan’ dat binnenkort eveneens verschijnt onder de titel 'Eenvoudig en slim omgaan met je geld' (vertaling Robert van Beek). Richards is ook auteur van het boek 'The Behavior Gap: Simple Ways to Stop Doing Dumb Things with Money' ('Doe niet langer domme dingen met je geld') en levert bijdragen aan The New York Times en Morningstar Advisor.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten