Top 5 beleggingsfondsen in Aziatische aandelen: weging Japan is bepalend

De ontwikkelingen op de Chinese aandelenbeurzen domineerden de afgelopen weken de krantenkoppen. De verkoopgolf treft echter niet alleen de beurzen in China. Ook in andere landen in Azië dalen de aandelenkoersen. Al zijn de dalingen elders minder sterk, de Chinese malaise lijkt wel een duidelijk 'spillover' effect te hebben.

Harm Luttikhedde, 13 juli, 2015 | 7:30
Facebook Twitter LinkedIn

Van de dertien landen die gezamenlijk de MSCI AC Asia Pacific index vormen staat, over een periode van drie maanden, geen enkel land in de plus. De minnen variëren sterk. De grootste min is er voor de MSCI China,  min 19,40 procent , terwijl de MSCI Japan de voeten nog het droogst houdt met min 4,16 procent.

Hoewel de koersdalingen de afgelopen tijd fors zijn, is 2015 allerminst een slecht jaar voor Aziatische aandelen. Zelfs voor Chinese aandelen resteert over de afgelopen zes maanden nog een positief rendement. China is met een gewicht van 14,01 procent binnen de MSCI AC Asia Pacific het op één na grootste land. Het rendement dit jaar tot nu toe (ytd) van 6,46 procent is dan weliswaar positief, maar niet de grootste drijvende kracht achter de mooie prestatie van Aziatische aandelen.

Japan voorop
Die rol is weggelegd voor het land met veruit de grootste weging in de MSCI AC Asia Pacific, namelijk Japan. Dat is wat je noemt een zwaargewicht met een weging van 41,17 procent. "De ontwikkeling van de MSCI Japan is een belangrijke verklaring waarom de MSCI AC Asia Pacific voor 2015 nog altijd een mooi positief rendement noteert", licht Morningstar-analist Ronald van Genderen toe. De MSCI Japan plust over de eerste zes maanden nog altijd 21,83 procent.

"Die sterke prestatie verklaart ook voor een groot deel waarom de fondsen van Dimensional en GAM vooralsnog het lijstje met best presterende fondsen over dit jaar aanvoeren. Beide fondsen zijn namelijk sterk overwogen in Japan."

Dimensional belegt 63,67 procent van de portefeuille in Japan, terwijl GAM het land een weging van 57,78 procent toekent. Van Genderen: "De weging van Japan zal dus in veel gevallen belangrijker zijn dan de ontwikkelingen van de Chinese beurs voor fondsen in de categorie Azië-Pacific inclusief Japan."

Japan is dit jaar veruit het best presterende land in de regio. Nummer twee is Hongkong met een plus van 12,38 procent. Op de voet gevolgd door India met 11,27 procent, dat de goede prestaties uit 2014 ook dit jaar weet voort te zetten.

A- en H-aandelen
Chinese aandelen staan zoals gezegd sinds het begin van het jaar nog op een plus van 6,46 procent. Dit heeft dan betrekking op de zogenaamde H-shares, de Chinese aandelen die in Hongkong noteren en waar buitenlandse beleggers zonder restricties in mogen beleggen.

De binnenlandse Chinese aandelen, de A-shares, doen het ondanks de recente uitverkoop per saldo nog beter dit jaar en staan nog altijd op een plus van maar liefst 16,20 procent. "Hier zullen de fondsen binnen de categorie Azië-Pacific incl. Japan echter over het algemeen niet of nauwelijks in beleggen en zij worden dan ook nauwelijks direct geraakt door de Chinese verkoopgolf", zo weet de analist.

"De rendementen op Chinese aandelen zijn dit jaar dus nog altijd positief. Iets wat ze in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, Indonesië en Maleisië niet kunnen beweren, want hier noteren de respectievelijke MSCI indices minnen van 6,47, 5,15 en 2,60 procent . De weging van deze landen in de portefeuilles zijn over het algemeen echter zeer beperkt en komen in geen enkel geval boven de 3,5 procent van een fondsportefeuille uit en hebben dan ook weinig impact op de performance van de fondsen."

De koppen over de Chinese uitverkoop ten spijt is het vooral Japan dat dit jaar het rendement van beleggingsfondsen in deze categorie bepaalt.

(Klik op tabel voor groter formaat)


Lees ook de rapporten over deze beleggingsfondsen: 
Dimensional Pacific Basin Value Fund, GAM Star Asia-Pacific Equity, Allianz Pacific Aandelen Fonds, Robeco Asia Pacific Equities en Fidelity - Pacific Fund.

 

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Financiële dienstverleners

Amerikaanse large-cap waarde-aandelen

Duurzaam beleggen

Opkomend Europa

Telecom


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten