Top 5 beleggingsfondsen in aandelen uit Latijns-Amerika: is er nog hoop?

Beleggers in Latijns-Amerika lijken de hoop op betere tijden te hebben opgegeven. Het vermogen onder beheer van aandelenfondsen die in deze regio beleggen daalt al jaren in een vrij hoog tempo.

Harm Luttikhedde, 27 juli, 2015 | 7:15
Facebook Twitter LinkedIn

In Europa verkrijgbare beleggingsfondsen in Latijns-Amerikaanse aandelen beheerden ultimo 2010 gezamenlijk nog EUR 26 miljard. Eind juni van dit jaar is dat bedrag geslonken naar net geen EUR 9 miljard. Jaarlijks wordt er tussen de EUR 1 tot ruim 3 miljard onttrokken aan deze fondsen.

De oorzaak ligt vooral bij Brazilië, de economische grootmacht in Latijns-Amerika. In de MSCI Emerging Markets Latin America Index heeft Brazilië een gewicht van 52,86 procent. Slechts vier andere landen vullen het geheel aan: Mexico (31,63 procent), Chili (8,56 procent) , Colombia (4,11 procent) en Peru (2,83 procent).

"Menigeen zal Argentinië missen in dit rijtje, maar het op twee na grootste land op basis van inwonersaantal is al enige jaren in financieel verval. Dit leidde er al in 2009 toe dat indexsamensteller MSCI het land afwaardeerde van een emerging market naar een frontier market", licht Morningstar-analist Ronald van Genderen toe.

BRIC
Brazilië is dus het grootste en meest dominante land in Latijns-Amerika, gemeten naar diverse maatstaven. Het heeft de meeste inwoners, kent het hoogste BBP en trekt de meeste aandacht in de financiële media. Niet in de laatste plaats door haar plekje in het bekende acroniem BRIC, hetgeen ooit symbool stond voor de vier groeibriljanten uit de opkomende wereld: Brazilië, Rusland, India en China.

"Hoewel India weer wat kracht lijkt te herwinnen hebben alle vier de sterren de afgelopen jaren wel aan glans verloren. Brazilië lijkt haar potentie zelfs nooit helemaal te hebben waargemaakt", zegt analist van Genderen. "Dat zal ook onder beleggers tot teleurstelling hebben geleid."

Dat zal mede verklaren waarom het gemiddelde jaarlijkse rendement (van de MSCI Brazil Index) de afgelopen vijf jaar min 8,36 procent bedroeg. Brazilië is daarmee van de vijf genoemde landen die deel uitmaken van de MSCI EM Latin America index de slechts presterende beurs.

Positieve uitzondering
Mexico is over de afgelopen vijf jaar bezien de positieve uitzondering, met een rendement van 7,31 procent op jaarbasis. "En ook Peru hield de voeten droog, als was het met een plus van jaarlijks 0,68 procent maar nipt. Chili en Colombia vormen gezamenlijk de middenmoot met minnen tussen 3 en 4 procent", zegt Van Genderen.

Uiteindelijk is Brazilië er hoofdzakelijk voor verantwoordelijk dat de MSCI EM Latin America Index een jaarlijks negatief rendement behaalde van 4,01 procent, zo besluit hij. 'Dit steekt schril af tegenover de prestatie van de wereldwijde opkomende markten. De brede MSCI EM index steeg namelijk over dezelfde vijf jaar met 5,11 procent. Over het algemeen was het sentiment dus best positief.'
Lees ook de rapporten over deze beleggingsfondsen: First State Latin America Fund B EUR Acc, AXA World Funds Framlington Latin America F Capitialisation EUR, NN (L) Latin America Equity N Cap EUR, PineBridge Latin America Equity Fund Y en BlackRock GF Latin American D2.

 

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Grondstoffen

Aziatische aandelen

Financiële dienstverleners

Amerikaanse large-cap waarde-aandelen

Duurzaam beleggen

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Top 5 Aandelenfondsen Latijns-Amerika

Rendementen tot en met juni, geannualiseerd en in procenten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten