Mijn Pensioen - Irene

PENSIOEN3DAAGSE -Bent u bezorgd over uw pensioen, of heeft u de zaken juist prima op een rijtje? Tijdens de Pensioen3Daagse geeft de rubriek Mijn Pensioen een kijkje in de (pensioen)financiën en plannen van verschillende Nederlanders.

Greetje Remmerde 04 november, 2015 | 14:01
Facebook Twitter LinkedIn

Naam Irene

Leeftijd 51

Beroep Verpleegkundige

Burgerlijke staat/Gezinssituatie Single

Inkomen: boven modaal

 

Hou je je (actief) bezig met je pensioen?
Ik ben er niet dagelijks mee bezig, maar denk er wel over na. Ik vind het wel belangrijk om later voldoende te besteden te hebben. Ik zou graag gewoon zo door willen leven als ik nu doe. Zo af en toe uitgaan, lekker naar de sauna of op vakantie. Omdat ik best een fysiek zwaar beroep heb, denk ik er wel eens over na of het mogelijk zou zijn om te zijner tijd mijn beroep anders uit te oefenen zodat het minder lichamelijk inspannend is. Daarnaast ben ik onlangs minder gaan werken, daardoor bouw ik nu wel minder pensioen op, maar daar staat weer tegenover dat ik nu meer tijd voor mezelf heb en ook mantelzorg kan verlenen.

Hoe is je pensioen geregeld?
Via mijn werkgever bouw ik pensioen op. Daarnaast heb ik in het verleden eens een aanvullende polis afgesloten. Dit bleek een woekerpolis. Mijn adviseur raadde mij aan om deze om te zetten naar banksparen. Dat heb ik gedaan. Ik beleg nu in een mixfonds. Maar aangezien ik geen jaarruimte meer heb leg ik niets meer in. De polis loopt nu premievrij door.
Ik hoop dat het, al met al, straks genoeg is. Ik maak me wel een beetje zorgen, want je hoort zoveel negativiteit als het over pensioen gaat.

Beschik je nog over iets extra’s waar je van kunt profiteren mocht de hoogte van je pensioen tegenvallen?
Nee, ik heb genoeg spaargeld om onverwachte uitgaven op te vangen, maar niet veel meer. Ik woon in een huurhuis en heb ook geen grote erfenis in het verschiet. Maar ik ben wel handig met allerlei klusjes in huis, als er iets stuk is kan ik het vaak zelf maken en hoef ik geen mannetjes te laten komen. Dat scheelt een hoop geld. Bovendien ben ik best flexibel, als zou blijken dat ik met minder toe zou moeten denk ik dat ik best de tering naar de nering kan zetten.

Ben je van plan om nog wat extra’s te doen?
Eigenlijk zou ik best wel meer willen sparen, maar eigenlijk hou ik niet echt veel over per maand. En ik wil het ook graag nu een beetje leuk hebben.

 

Advies
Irene bouwt via haar werkgever pensioen op. Uit het feit dat ze niet beschikt over aanvullende jaarruimte blijkt dat haar pensioen fiscaal optimaal is. Dat is gunstig, aangezien ze nauwelijks over eigen middelen beschikt. Ze moet het doen met het inkomen dat ze straks krijgt en dan is een goed tweede pijler pensioen wel zo prettig. Ze zou eventueel nog eens kunnen kijken of het mix fonds waar ze in belegt nog steeds het beste fonds voor haar is. 

 

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten