Mijn Pensioen - Divya

PENSIOEN3DAAGSE -Bent u bezorgd over uw pensioen, of heeft u de zaken juist prima op een rijtje? Tijdens de Pensioen3Daagse geeft de rubriek Mijn Pensioen een kijkje in de (pensioen)financiën en plannen van verschillende Nederlanders.

Greetje Remmerde 05 november, 2015 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

Naam Divya

Leeftijd 46

Beroep Psycholoog

Burgerlijke staat/Gezinssituatie Single

Inkomen: boven modaal

 

Hou je je (actief) bezig met je pensioen?
Helemaal niet. Ik weet wel dat ik eigenlijk mijn kop in het zand steek. Maar ik heb totaal geen kennis van zaken en eerlijk gezegd heb ik er juist een allergie voor. Ik weet dat ik me er toch echt eens in moet gaan verdiepen, want ik wil later wel kunnen blijven leven zoals ik nu doe. En daar zal vast geld voor nodig zijn…… Ik hoef geen hele gekke dingen te doen, maar ik wil wel graag vrij en onafhankelijk kunnen zijn en zo af en toe op reis kunnen. Een auto lijkt me ook handig, zeker als wanneer ik oud ben misschien ook wel slechter ter been wordt.

Hoe is je pensioen geregeld?
Ik weet alleen dat ik bij PGGM zit, maar verder heb geen idee hoeveel pensioen ik opbouw.

Beschik je nog over iets extra’s waar je van kunt profiteren mocht de hoogte van je pensioen tegenvallen?
Ik heb bij de beëindiging van een vorig dienstverband ooit nog eens een gouden handdruk meegekregen. Verder heb ik niet echt veel eigen geld. Ik heb nog wel een zeilboot, een valk. Maar die zou ik niet graag willen verkopen! Ik hecht wel veel belang aan mijn werk. Ik probeer dat zo te sturen dat ik er veel voldoening uit blijf halen. Als ik het leuk vind, kan ik het ook lang volhouden. Langer doorwerken is dan een optie.
Verder mediteer ik veel en oefen mezelf in acceptatie. Dus mocht het allemaal erg tegenvallen dan zal ik gewoon proberen om daar in te berusten.

Ben je van plan om nog wat extra’s te doen?
Ik heb me vast voorgenomen om mij nu toch echt eens in de materie verdiepen.
En verder wil ik graag een huis gaan kopen zodat ik in ieder geval een beetje leuk kan blijven wonen.

Advies
Divya heeft eigenlijk geen idee hoeveel pensioen ze opbouwt en hoeveel ze nodig heeft. Ze is daar niet de enige in. Ongeveer 70% van de Nederlanders weet nauwelijks hoe hun oude dag geregeld is. Het zou goed zijn als ze haar voornemen ten uitvoer brengt en haar financiële zaken op een rijtje zet. Als er hier en daar wat pensioengaten blijken te zitten is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Op tijd beginnen maakt het totale pensioen (door het rente op rente effect) een stuk goedkoper. Als ze een huis koopt moet Dyvia zich realiseren dat hypotheken doorgaans een looptijd hebben van 30 jaar, hetgeen betekent dat ze pas op haar 76e hypotheekvrij zal zijn. Het opbouwen van vermogen om, door extra af te lossen, de looptijd verkorten is het overwegen waard. 

 

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings