Afscheid van een indexhugger

Achmea heeft haar beleggingsfondsenrange opgeheven, daaronder ook het Achmea Nederland Aandelenfonds. Rouwig hoeven beleggers daar niet om te zijn. Het fonds combineerde een lage active share met hoge kosten.

Ronald van Genderen 25 november, 2015 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

Donderdag 12 november is de laatste dag dat voor de fondsen van Achmea nog een koers werd opgemaakt, zo meldt het fondshuis op haar website. Daarna wordt het vijftal fondsen dat werd aangeboden opgeheven. Daarmee komt ook een einde aan het Achmea Nederland Aandelenfonds.

Active share

Een groot verlies is dat niet voor beleggers. Het fonds combineerde over de jaren heen hoge kosten met een portefeuille die eerst al weinig, maar geleidelijk nog minder van de benchmark afweek. Eind december 2009 bedroeg de active share, de mate waarin de portefeuille afwijkt ten opzichte van de samenstelling van de benchmark, nog 17,26%. Nu liggen de active shares in aandelenmarkten waarin enkele zwaargewichten de index domineren, zoals in Nederland met de AEX het geval is, normaliter niet hoog. Maar de mate van actief beheer was voor dit fonds desondanks aan de lage kant.

Echter, in de jaren daarna liep de active share nog verder terug. Eind november 2014 (de datum per wanneer Morningstar de laatste portefeuille ontving van Achmea) bedroeg de active share slechts 6,82%.

Passieve indexvolger

Nu is een lage active share niet per se een ramp. Immers, een passieve indexvolger heeft in principe een active share van 0,0% en niemand die daar over klaagt. Kosten maken dan echter het verschil. Waar ETFs over het algemeen een laag kostenplaatje kunnen overleggen was dat voor het Achmea Nederland Aandelenfonds bepaald niet het geval. In de jaren tot 2014 lagen de kosten op circa 1,26% en het fonds was daarmee net iets duurder dan veel vergelijkbare fondsen, zoals NN Dutch Fund en Robeco Hollands Bezit. Het was echter wel veel duurder dan ETF’s die de AEX volgen, zoals die van iShares en Think, welke beide kosten rekenden van 0,30%.

Nadat in 2014 het verbod op distributievergoedingen in werking trad daalden de kosten voor het Achmea fonds naar net onder de 1%. De concurrentie ging veel harder in kosten omlaag en het plaatsten daarmee het fonds op nog grotere relatieve achterstand.

Ondermaatse prestaties

De combinatie van lage active share en hoge kosten is een recept dat vrijwel garant staat voor ondermaatse prestaties. Zo ook voor Achmea Nederland Aandelenfonds. Over de jaren 2010 tot en met 2014 bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement voor het fonds 7,62%. De benchmark, de AEX, stelt daar een rendement tegenover van 8,31% per jaar. Ook in 2015, tot en met eind september, loopt het fonds achter op zijn benchmark. De AEX stijgt in het lopende jaar met 1,93%, terwijl het fonds 0,80% omhoog is gegaan.

Ondanks die matige prestaties beschikte het fonds over bijna 52 miljoen euro aan beheerd vermogen. De beleggers in het fonds zullen op zoek moeten naar een nieuwe belegging. Willen ze opnieuw in Nederlandse aandelen beleggen, dan zijn er absoluut betere mogelijkheden beschikbaar dan dit fonds. Daarom hoeven zij eigenlijk niet rouwig te zijn voor het besluit van Achmea om te stoppen met het aanbieden dit fonds, daarmee nemen ze alleen maar noodgedwongen afscheid van een indexhugger.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings