Hoe wij reageren op een wisseling van beheerder

Wij verlagen de Morningstar Analyst Rating niet altijd. 

Natalia Wolfstetter 02 december, 2015 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Als bij een actief beheer fonds een wisseling van beheerder plaatsvindt, is dit ook van invloed op onze kwalitatieve rating, waarin het fondsbeheer en het researchteam een grote rol spelen. Daarom beoordelen wij de gevolgen van de wisseling op de implementatie van de beleggingsstrategie, de ervaring en de expertise van de nieuwe beheerders en in hoeverre het overblijvende team kan zorgen voor continuïteit en hiermee eventuele nadelige gevolgen kan beperken.

Zodoende komen wij bij een wisseling van beheerder tot uiteenlopende beoordelingen. Vaak leidt een wisseling tot een lagere rating, omdat de onzekerheid toeneemt, de opvolgers niet over een vergelijkbare ervaring beschikken en/of het verlies niet door de andere teamleden kan worden opgevangen. Dit geldt des te meer voor fondsen waarop de beheerder een sterk stempel drukt.

In sommige gevallen valt onze beoordeling echter ook positief uit. Een voorwaarde hiervoor is een sterk vertrouwen in het overige team en een goede opvolgingsplanning. Het nieuwste voorbeeld hiervan zijn de fondsen voor opkomende markten van Comgest. Ondanks het aftreden van Vincent Strauss, die vele jaren beheerder was, blijft de Morningstar Analyst Rating ongewijzigd 'Gold'.

Ook bij de obligatiefondsen van Raiffeisen Capital Management was het vertrouwen in het omvangrijke en ervaren obligatieteam groot genoeg om ondanks het vertrek van CIO Robert Senz, die een grote invloed had op de strategie, de positieve beoordeling te handhaven. Wij verlaagden de rating voor diverse Raiffeisen-obligatiefondsen waaronder Raiffeisen-Euro-Rent, met een stap naar 'Silver'. Niettemin menen wij dat dit fonds ondanks de veranderingen nog veel pluspunten biedt, dankzij de teamgerichte benadering en het zorgvuldige risicobeheer.

Bij Astra-Fonds ging de leiding van Dr. Jens Ehrhardt, die het fonds sinds de start ervan in 1995 had beheerd, over op zijn zoon en waarschijnlijke opvolger Jan Ehrhardt. Uiteraard heeft de nieuwe beheerder geen vergelijkbaar lange ervaring. Bovendien heeft hij ook een andere beheerstijl dan zijn vader. Hierdoor is onder meer de lange tijd kenmerkende actieve aansturing van de aandelenproportie minder belangrijk geworden. Gezien de versterking van het beleggingsteam en de systematischere aanpak van het researchproces zijn we echter nog altijd positief over het fonds. En dit komt terug in de rating 'Bronze' (voorheen 'Silver') voor het fonds.

Bij Carmignac Emergents leidde het vertrek van de vorige beheerder en van een analist uit het bijbehorende team begin 2015 tot een verlaging van de rating naar 'Neutral'. De opvolgers Xavier Hovasse en David Young Park hebben veel ervaring in opkomende markten en kunnen ook bogen op hun succes met Carmignac Pf Emerging Discovery, dat zij sinds respectievelijke 2011 en 2012 beheren. Dit fonds is echter vanwege de focus op small- en mid-caps niet één op één met hun nieuwe fonds te vergelijken. Bovendien is de werkdruk voor hen aanzienlijk gestegen, terwijl ze aanzienlijk minder researchcapaciteit tot hun beschikking hebben dan concurrerende fondsen.

Bij DWS Eurorenta zorgt Maritta Kanerva, sinds begin juni 2015 officieel de hoofdbeheerder van het fonds, voor meer continuïteit dan op het eerste gezicht lijkt. Volgens DeAWM is zij al sinds haar aantreden als medebeheerder in november 2013 verantwoordelijk voor de strategische positionering en het dagelijks beheer van het fonds, hoewel dit in het verleden niet zo duidelijk werd gecommuniceerd. Kanerva is ervaren, is vanaf november 2013 al medebeheerder van het fonds en heeft een solide track-record. Vanwege de onduidelijke communicatie hebben we momenteel echter nog niet voldoende redenen om verder te gaan dan de rating 'Neutral'.

Het gebeurt minder vaak dat wij de rating verhogen na een wisseling van beheerder, maar dit komt wel voor. Nadat Frank Hansen en zijn small- en mid-cap team bij Allianz Global Investors in 2012 het beheer van Allianz Actions Euro Midcap overnamen, verhoogden wij de rating van 'Neutral' naar 'Silver'. Deze is gelijk aan de beoordeling van het reeds jaren door Hansen met succes beheerde fonds Allianz Europe Small Cap Equity.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Natalia Wolfstetter  ist Director Fund Analysis bei Morningstar

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten