Top 5 overzicht: Sterk jaar US equity fondsen ABN

Smallcaps, biotechnologie en Deense aandelen deden het uitstekend dit jaar tot nu toe, maar ook de fondsen in de top 5-jes van Europese, Amerikaanse en zelfs Chinese aandelenfondsen behaalden mooie rendementen.

External Writer 02 december, 2015 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

Fondshuizen hadden begin dit jaar de hoogste verwachtingen van aandelen uit de Verenigde Staten, op de voet gevolgd door aandelen uit Europa. Beide regio’s verdienden het binnen een gespreide aandelenportefeuille extra aangezet te worden. Ten aanzien van opkomende markten waren ze juist erg verdeeld. Wat resulteerde in een neutrale weging als gemiddelde advies.

Nu het einde van het jaar nadert, kan voorzichtig de conclusie worden getrokken dat de beleggingsspecialisten van fondshuizen het wat dit betreft goed gezien hadden.

ABN Amro
De rendementen van de beste Amerikaanse aandelenfondsen — waarvan er drie van ABN Amro zijn — en de beste Europese aandelenfondsen zijn sterk en ontlopen elkaar weinig. Ook de beste opkomende markten-fondsen staan dit jaar tot nu toe in de plus, al zijn de percentages hier 'enkelcijferig'.

De sleutel tot succes voor de opkomende markten-fondsen ligt dit jaar bij de keuze voor minder conjunctuurgevoelige sectoren, stelt Morningstar-analist Ronald van Genderen. Ook mijden de best presterende fondsen zwakke markten als de Braziliaanse.

China
China, de belangrijkste opkomende markt, was veel in het nieuws vanwege de crash op beurzen van Sjanghai en Shenzen en de toenemende angst voor een forse vertraging van de economische groei. Desondanks wisten sommige fondsen knappe rendementen te behalen, al is het grote verschil tussen de nummer 1 en 5 een indicatie dat dit niet gemakkelijk was.

Voor de drie beste China-fondsen pakte de keuze om meer dan gemiddeld in small- en midcaps te beleggen goed uit. ‘De focus op kleinere bedrijven is voor het Hof Hoorneman-fonds het sterkst met een weging van bijna 85 procent’, weet Van Genderen.

Nederlandse aandelen
Eenieder die zich op Nederlandse small- en midcaps richt, was dit jaar spekkoper. Drie van de vijf fondsen in de top 5 Nederlandse aandelenfondsen zijn puur op dit segment van de markt gefocust: Kempen Orange Fund, Add Value en Delta Lloyd Deelnemingen.

‘Ook het BNP Paribas Netherlands en NN Dutch fonds beleggen een significant deel van hun portefeuille in met name midcaps, wat de prestaties positief heeft beïnvloed’, aldus de Morningstar-analist.

De beste aandelenmarkt dit jaar, gelet op de gemiddelde performance van beleggingsfondsen, is de Deense. En de beste sector dit jaar, maar ook op drie- en vijfjaarsbasis is biotechnologie, zo blijkt uit de laatste twee top 5-lijstjes.

* In het lijstje met fondsen in de Morningstar-categorie Europe Large-Cap Blend Equity is in het magazine per abuis een fonds opgenomen dat inactief is. Dit is het aanpaste lijstje.

Dit artikel is gepubliceerd is het Fondsnieuws-magazine van 25 november.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings