Verleerd?

Dat het beleggingsvehikel Berkshire Hathaway van Warren Buffett, een van de meest succesvolle en rijkste beleggers ter wereld, nota bene in zijn 50e jubileumjaar 12% verloor, was rond de jaarwisseling groot nieuws.

San Lie 11 januari, 2016 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

Het wereldberoemde orakel uit Omaha had er flink naast gezeten met zijn voorspellingen, was de algemene teneur in de berichtgeving rondom dit ‘nieuws’.

Ik vind dit soort verhalen vooral hilarisch. Alsof Buffett maalt om dat ene verliesjaar. Een belegger met zo’n lang en fantastisch trackrecord heeft uiteraard een veel langere beleggingshorizon dan het kalenderjaar 2015. Waarom zouden we hem er dan toch op afrekenen?

Het zou goed zijn als deze ‘hijgerigheid’ er wat af gaat, zowel bij beleggers, analisten, fondsmanagers, maar ook bij financiële media. Deze beschouwingen doen namelijk geen recht aan de werkelijk formidabele prestaties die Buffett met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway tot dusverre heeft neergezet.

En nee, dat deed hij nu eenmaal niet in elk kalenderjaar. In het jaar 2011 bijvoorbeeld eindigde Buffett in het rood, net als 2008, 2005 en 2002. Maar als je in 1964 eenmalig USD 1000 had ingelegd, was dat inmiddels aangegroeid tot een indrukwekkend bedrag van ruim USD 10 miljoen.

Dus wat zegt nou één keer een minnetje van 11%, afgezet tegen koersstijgingen van vaak 20, tot soms meer dan 50 of 100% per jaar? Ik geloof er dan ook helemaal niets van dat Buffett het beleggen verleerd is.

Waarin u in 2016 ook wil gaan beleggen, kijk vooral niet naar de korte-termijnprestaties. Die zeggen mijns inziens helemaal niets over de kennis en kunde van een fondsbeheerder.

Deze column verscheen afgelopen zaterdag in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten