Thema Emerging Market Debt deel 1: EMD gedefinieerd

Bij Morningstar staat de komende dagen het thema Emerging Market Debt centraal. In een reeks artikelen rond dit thema leggen we uit wat EMD is, wat de risico's en de rendementen van EMD-fondsen zijn en welke fondsen favoriet zijn bij Morningstar. Dit is het eerste artikel in de reeks: we definiëren Emerging Market Debt.

Niels Faassen 21 januari, 2016 | 17:01
Facebook Twitter LinkedIn

Emerging Market Debt is een verzamelnaam voor diverse soorten obligaties: schuldpapier uitgegeven door bedrijven uit opkomende landen, maar ook staatsobligaties van landen die behoren tot de low en middle income countries, zoals gedefinieerd door de Wereldbank.

Uitgevers kunnen van investment grade kredietkwaliteit zijn, met een kredietrating van ≥BBB-, of van een lagere high yield kwaliteit (< BBB-). De aanhoudende populariteit van EMD heeft geleid tot een wildgroei aan mogelijkheden om in deze categorie te beleggen. Het aanbod varieert van inflatiegerelateerde obligaties uit opkomende landen tot fondsen die uitsluitend in “frontier markets” beleggen. Deze laatste categorie bestaat uit minder ontwikkelde landen dan opkomende markten. Daarbij moet u denken aan landen zoals Pakistan, Zambia en Ivoorkust.

Te midden van al deze nieuwe ontwikkelingen schept Morningstar duidelijkheid over welke soorten EMD van belang zijn. Er zijn grofweg drie EMD-categorieën te onderscheiden:

1. Hard Currency Debt
Deze categorie omvat staats(gerelateerd) papier uit opkomende landen en uitgegeven onder buitenlands (Amerikaans of Brits) recht door overheden en bedrijven die ofwel 100% staatseigendom zijn of wiens schuld voor 100% door de overheid gegarandeerd wordt. Deze obligaties zijn voornamelijk gedenomineerd in Amerikaanse dollars en in mindere mate in euro’s en Japanse yen.

2. Local Currency Debt
Local currency debt omvat staats(gerelateerd) papier uit opkomende landen dat is uitgegeven onder lokaal recht door overheden en bedrijven die ofwel 100% staatseigendom zijn of wiens schuld voor 100% door de overheid gegarandeerd wordt. Ze zijn gedenomineerd in lokale valuta.

3. Emerging Corporate Debt
Deze categorie omvat obligaties uitgegeven door bedrijven uit Latijns-Amerika, Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten of Azië exclusief-Japan. Emerging corporates omvatten doorgaans ook staatsgerelateerd papier, omdat de bedrijven waar het om gaat geheel of gedeeltelijk in handen zijn van overheden. Denk aan de energiereuzen Gazprom, Petrobras en Pemex. De obligaties worden voornamelijk uitgegeven in harde valuta als de Amerikaanse dollar, doorgaans onder Amerikaans of Brits recht.

De komende dagen volgen meer artikelen rondom het thema Emerging Market Debt. Daarin behandelen we onder meer de prestaties van de EMD-fondsen in de afgelopen jaren en we bekijken risico en rendementen. Tot slot presenteren we u de beleggingsfondsen die Morningstar als favoriet ziet binnen de categorie EMD.

Lees ook de andere delen uit deze serie:

Thema EMD deel 2: Terugblik op de prestaties

Thema EMD deel 3: Risico & rendement

Thema EMD deel 4: Morningstar's favoriete EMD-fondsen

Fondsrapport: Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency Fund I USD Acc

Fondsrapport: Templeton Emerging Markets Bond Fund W USD Acc

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten