Wisselkoerseffecten: niet te onderschatten factor voor internationale beleggers

Voor aandelenbeleggers bestaat het rendement op hun belegging in de basis uit twee componenten: koersresultaat en dividend. Voor internationale beleggers kan daar een derde component bij komen: het wisselkoerseffect. Dit geldt overigens ook indirect voor beleggers in bedrijven die internationaal opereren. Beleggers moeten de impact van valutakoersen niet onderschatten, want het kan een belegging maken of breken.

Jeffrey Schumacher, CFA 28 januari, 2016 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

Waarom zou je je als Nederlandse belegger beperken tot aandelen van eigen bodem? Hoewel de Nederlandse indices mooie bedrijven herbergen, is de keuze beperkt. Niet alleen in het aantal bedrijven, maar ook in diversiteit qua industrieën. Het kan daarom interessant zijn om de landsgrenzen over te gaan om het universum uit te breiden.

Beleggen in buitenlandse aandelen voegt additionele factoren toe die het rendement van een belegging bepalen. Een van die factoren is het wisselkoersrisico. Overigens betekent dit niet dat u altijd een valutarisico loopt wanneer u in buitenlandse bedrijven belegt. Op aandelen uit de eurozone loopt u bijvoorbeeld geen valutarisico, daar is de euro immers ook de gehanteerde munteenheid.

Koppeling volgens vaste verhouding
Daarnaast zijn er landen die een eigen munteenheid hebben, maar die volgens een vaste verhouding gekoppeld is aan de euro. In Bosnië-Herzegovina betaalt men bijvoorbeeld met de Bosnische mark, die handelt op een gefixeerde wisselkoers van 0,511292 euro. Hier is dus ook geen sprake van een valutarisico. Althans, wanneer landen erin slagen om de koppeling in stand te houden.

Dat kan wel eens lastig zijn, zoals vorig jaar bleek toen Denemarken alle zeilen bij moest zetten om de vaste wisselkoers van de Deense kroon ten opzichte van de euro te handhaven. Wisselkoersrisico kan er eveneens zijn wanneer landen hun munt aan de euro koppelen, maar bewegingen binnen een bepaalde bandbreedte toestaan.

Koppeling loslaten
Ondanks de vaste of beperkt flexibele wisselkoersen van vreemde valuta ten opzichte van de euro, kan het soms voorkomen dat landen besluiten om hun koppeling los te laten. Dat gebeurde vorig jaar toen de Zwitserse nationale bank in januari onverwacht de koppeling van de Zwitserse franc met de euro schrapte, waarop de franc in één dag 20 procent in waarde steeg. Devaluaties van munteenheden komen vaker voor, zoals China in augustus vorig jaar deed met de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Het zijn voorbeelden van wisselkoerseffecten die het rendement van een internationale beleggingsportefeuille kunnen beïnvloeden, zowel in positieve als negatieve zin. Die effecten kunnen zelfs bepalend zijn voor het rendement. Een aandeel kan bijvoorbeeld in lokale valuta met 10 procent stijgen, maar wanneer deze vreemde valuta met 15 procent daalt ten opzichte van de euro, dan resteert er een verlies in euro’s. De onderstaande grafiek toont het rendement van een aantal valuta’s ten opzichte van de euro in 2015:

Wisselkoerseffecten grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

De grafiek toont aan dat beleggers in Amerikaanse en Japanse aandelen in 2015 een extra rendement behaalden vanwege een positieve verandering van de wisselkoers van de lokale munt ten opzichte van de euro. De Amerikaanse dollar en de Japanse yen wonnen in 2015 respectievelijk 11,4 procent en 11,0 procent ten opzichte van de euro.

Zo behaalden beleggers in de Amerikaanse S&P 500 index in euro’s gemeten nog een mooi rendement van 10,58 procent in 2015, want in Amerikaanse dollars gemeten verloor de index 0,73 procent. Beleggers in de Japanse Nikkei 225 Average index konden in yen gemeten al een rendement van ruim 9 procent bijschrijven, maar het positieve valuta-effect zorgde in 2015 voor een rendement in euro’s van meer dan 21 procent.

Zwakke munt als extra dreun
Aan de andere kant zien we dat beleggers in Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië flink verloren op hun positie in vreemde valuta. Voor beleggers in Brazilië betekende het een extra dreun, want de Bovespa index was in Braziliaanse real gemeten al met meer dan 10 procent gedaald. Het totale verlies in euro’s liep door de verzwakte munt op tot meer dan 30 procent. Argentinië en Zuid-Afrika zagen (sterk) positieve rendementen in lokale valuta in rook opgaan na omwisseling naar euro’s.

De soms sterke schommelingen in de koers van vreemde valuta ten opzichte van de euro laat zien dat dit een belangrijke factor kan zijn voor beleggers die internationaal beleggen. De valuta-ontwikkelingen kunnen een bron zijn van extra rendement, maar ook van extra risico. Beleggers die niet blootgesteld willen worden aan valutaschommelingen kunnen ervoor kiezen om beleggingsfondsen of ETF’s aan te schaffen die hun valutarisico afdekken.

Lees meer over het hedgen van valutarisico:

Valutarisico: to hedge or not to hedge

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings