Sandor Steverink verlaat Delta Lloyd Asset Management per 1 juni 2016

Delta Lloyd Asset Management kondigde zojuist via een persbericht aan dat Sandor Steverink, hoofd van het renteteam en hoofdbeheerder van diverse Delta Lloyd obligatiefondsen, per 1 juni 2016 opstapt.

San Lie 28 januari, 2016 | 16:16
Facebook Twitter LinkedIn

Volgens Delta Lloyd Asset Management is het vertrek ingegeven "door de verandering van de DLAM organisatie en de wens van Sandor om zich weer meer op de inhoud van het beleggingsvak te concentreren."

Met het vertrek van Sandor Steverink verliest Delta Lloyd Asset Management opnieuw een toonaangevende belegger.

Onrustig
Het is al een tijdje onrustig rondom Delta Lloyd Asset Management. Meerdere beeldbepalende managers zijn opgestapt. Dat begon in 2014 toen volkomen onverwacht het vertrek van ‘Mr. 5 procent’ Alex Otto bij Delta Lloyd Asset Management werd aangekondigd. Hij combineerde op dat moment de functies van chief executive officer (CEO) en chief investment officer (CIO).

Otto werd algemeen gezien als drijvende kracht achter de Deelnemingen-strategieën van Delta Lloyd, waarvan Delta Lloyd Deelnemingen Fonds het vlaggenschip is. Het succes en de actieve manier waarop Otto optrad met zijn fonds bezorgden hem een grote en goede naam in de beleggingswereld. De analisten van Morningstar verlaagden na het vertrek van Otto hun Analyst Rating van 'Silver' naar 'Neutral' voor Delta Deelnemingen.

Ook Jack Jonk, hoofd aandelen, hield het begin 2015 voor gezien. Jarenlang was Jonk samen met Otto het gezicht van het eerdergenoemde Deelnemingen Fonds.

Na het wegvallen van deze twee gezichtsbepalende managers stelde Delta Lloyd vervolgens Sandor Steverink aan als hoofd van zowel het aandelenteam als het obligatieteam. Dit deed de nodige wenkbrauwen fronsen in de markt, gelet op zijn obligatieachtergrond. Voor Morningstar was dat destijds geen reden om de Bronze Analyst Rating voor de vier obligatiefondsen van Delta Lloyd die zij volgen te wijzigen.

Voorkenniszaak
Anders was dat eind juli 2015, toen voor het eerst duidelijk werd dat Delta Lloyd Asset Management betrokken was bij de voorkenniszaak omtrent de introductie van een vaste rekenrente voor verzekeringsmaatschappijen. De fondsanalisten van Morningstar besloten op dat moment alle Delta Lloyd fondsen met een Analyst Rating ‘Under Review’ te plaatsen.

Alhoewel Delta Lloyd zelf aangeeft dat zijn vertrek het gevolg is van veranderingen van de organisatie en de wens van Sandor om zich weer meer op de inhoud van het beleggingsvak te concentreren, kan de vraag gesteld worden in hoeverre zijn vertrek te maken heeft met de eerdergenoemde voorkenniszaak.

Daarnaast zijn wij benieuwd hoe Delta Lloyd Asset Management deze zeer ervaren beheerder gaat vervangen. Vooralsnog handhaven wij onze Under Review op bovengenoemde fondsen.

Wordt vervolgd…

Lees ook eerdere artikelen over Delta Lloyd:

Morningstar plaatst alle Delta Lloyd fondsen 'Under Review'

Sandor Steverink: obligatiespecialist in aandelen

Forse maar noodzakelijke veranderingen bij Delta Lloyd Deelenmingen Fonds

Zal Delta Lloyd Deelnemingen Fonds de storm trotseren?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten