Japan biedt nog steeds prima kansen

Ondanks een mooie rit voor Japanse aandelen dankzij Abenomics en een dalende yen, biedt deze assetklasse nog steeds opwaarts potentieel, stelt James Salter.

Robert van den Oever 29 maart, 2016 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

‘We moeten moeten Japan zeer serieus bekijken’, was de boodschap van James Salter (foto), hoofd Japanse aandelen bij Polar Capital, tijdens Morningstar Institutional Conference in Amsterdam afgelopen week.

James Salter, Polar Capital 407380 System  Resources  Image 436035 kleinDe markt had onlangs twijfels over het lot van de Japanse economie en vragen bij de effectiviteit van het monetaire verruimingsbeleid en de negatieve rente als het gaat om het aanjagen van de inflatie. En er zijn structurele uitdagingen zoals een vergrijzende bevolking en een hoge overheidsschuld.

Maar de veranderingen die zijn doorgevoerd door de regering van premier Shinzo Abe (het hervormingsprogramma met de bijnaam Abenomics) en president van de Bank of Japan Haruhiko Kuroda sinds eind 2012 hebben enig succes gehad, zoals het herstel van de binnenlandse vraag en de gezonde staat van de arbeidsmarkt, waar de werkloosheid momenteel 3,2% bedraagt, vergeleken met 10,5% in de eurozone.

Bovendien hebben Japanse bedrijven hun rendement op eigen vermogen weten te verbeteren en ze zijn zich meer bewust geworden van het belonen van hun aandeelhouders door meer operationele efficiency en aandeleninkoop.

Winstgroei zet door
Salter verwacht dat winstgroei in de komende jaren zal doorzetten, hoewel de grote onzekere factor is in welke richting de yen zal koersen. ‘Het momentum voor de groei van de winst per aandeel is goed, Japanse aandelen noteren 12 maal de winst per aandeel, de vennootschapsbelasting daalt en de aandeleninkopen nemen toe’, aldus Salter.

Toch gaan veel internationale beleggers voorbij aan Japanse aandelen, terwijl er echt goede kansen liggen. Ondanks een economische groei die op lang termijn slechts gemiddeld 1% zal bedragen, hebben beleggers nu een ‘once in a lifetime opportunity’ om in te stappen in een asset class die nog enig opwaarts potentieel biedt.

Risico in 2018
Volgens Salter zullen de belangrijkste uitdagingen voor beleggers die wel wat zien in Japan, opdoemen in 2018, als zowel Abe als Kuroda aan het einde van hun ambtstermijnen komen.

Salter erkent dat er een risico kan ontstaan rond die tijd, maar hij verwacht niet dat het land zal afwijken van het pad van economische groei die bestendig rond de 1% zal liggen.

In de tussentijd is de markt flink opgeschoven in de richting van groeiaandelen met een lage beta en een hoge kwaliteit, die nu op een historisch hoge waarderingspremie ten opzichte van de markt handelen. En dat terwijl aandelen met een hogere beta, cyclische industrie en financial services bedrijven wellicht betere kansen bieden.

Bekijk hier de video waarin Morningstar's Emma Wall in de wandelgangen van de MIC met James Salter spreekt over zijn visie op Japan.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings