Top 5 opkomende markten: Revival in 2016

Opkomende landen zijn aan een revival bezig dit jaar. Voor het eerst sinds 2012 presteert de MSCI Emerging Market index beter dan de MSCI World index.

External Writer 11 april, 2016 | 14:56
Facebook Twitter LinkedIn

De index voor aandelen uit opkomende landen staat per eind maart 2016 in euro’s op een minieme plus van 0,77 procent, terwijl wereldwijde aandelen op een verlies van 5,01 procent staan.

Regionale verschillen
De beursontwikkelingen per land in de groeiregio's van de wereld verschillen nog al, wijst Ronald van Genderen. Zo drukken China en India voorlopig de feestvreugde aanzienlijk met negatieve rendementen van 9,3 en 7,1 procent. Van Genderen: 'Daarmee zijn de twee mastodonten onder de opkomende landen dit jaar de slechtste jongetjes uit de klas, afgezien van indexlichtgewichten Egypte en Griekenland.'

Dit terwijl andere Aziatische landen als Korea (met een plus van 0,2 procent) en Taiwan (plus 2,7 procent) de voeten droog wisten te houden en Thailand (plus 11,5 procent), Maleisië (8,0 procent) en Indonesië (6,0 procent) prima presteren.

Maar het zijn de Zuid-Amerikaanse beurzen die aan kop gaan. De top drie van best presterende opkomende landen wordt namelijk gevormd door Brazilië (plus 22,5 procent), Colombia (16,8 procent) en Peru (21,1 procent).

Uitstroom houdt aan
Voor alle fondsen in de top 5 geldt dat ze een onderweging naar China hebben, waarvan JP Morgan het meest uitgesproken is met een weging van 6 procent versus bijna 24 procent voor de MSCI EM index, wijst Van Genderen. 'Dit fonds is daarnaast onderwogen in India, terwijl het een overweging in Zuid-Afrika heeft. Deze afwijkende landenallocatie heeft de performance dit jaar geholpen.'

Ondanks de jarenlange teleurstellende prestaties zochten Europese beleggers in actief beheerde opkomende landen aandelenfondsen pas vorig jaar de uitgang, vervolgt de fondsanalist. In 2015 onttrokken zij bijna 10 miljard euro uit dergelijke fondsen. 'In de drie jaar ervoor werd dit bedrag overigens gemiddeld per jaar nieuw in opkomende landenfondsen gestoken.'

De opleving op de beurzen in opkomende landen brengt dit jaar echter nog niet veel hernieuwde interesse onder beleggers op gang. In de eerste maand van het jaar was er 100 miljoen euro instroom, maar de maand daarop gevolgd door 193 miljoen uitstroom. 'Wellicht als de grote landen als China en India zich weer onder de stijgers melden, dat de interesse van beleggers weer wordt gewekt', aldus Van Genderen.

Top 5 opkomende markten

FN Top 5 week 15 em markets tabel vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties per eind maart 2016. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten