Top 5 aandelen wereldwijd: Spaarzame plussen eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2016 zette de marktvolatiliteit die 2015 kenmerkte door. Beleggingsfondsen die wereldwijd beleggen in aandelen hadden moeite hun benchmarks te verslaan en slechts enkele boekten positieve rendementen.

External Writer 20 april, 2016 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar begon slecht als gevolg van toenemende zorgen over de wereldwijde economische groei en in het bijzonder de afnemende kracht van de Chinese groeimotor. Als gevolg van grote koersdalingen ging de Chinese beurs in de eerste handelsdagen van het jaar zelfs voortijdig dicht.

Mario Draghi
Zorgen over een mogelijk uittreden uit de Europese Unie van het Verenigd Koninkrijk, een terugkeer van deflatie in Europa en een terugval in recessie van de Amerikaanse economie speelden beleggers parten. Dit in combinatie met kelderende grondstoffenprijzen leidde tot een algehele marktcorrectie.

Een sterke rebound van de olieprijs en andere grondstoffen zorgden vervolgens voor een opleving op de beurzen. 'De positieve stemming werd verder aangewakkerd door – wie anders – Mario Draghi', aldus Jeffrey Schumacher, fondsanalist bij Morningstar.

De ECB president kondigde in maart een verdere uitbreiding van het stimuleringsprogramma aan, wat betekende dat het obligatieopkoopprogramma werd vergroot en de basis- en deposito rentes verder werden verlaagd.

Contrair
De MSCI World Index hield de voeten niet droog met een negatief rendement van 5,0 procent over de eerste drie maanden van 2016. 'Wanneer we dieper kijken in de factoren die het rendement hebben bepaald, dan valt op dat contrair beleggen in het eerste kwartaal van 2016 heeft geloond', zegt Schumacher, die op verzoek van Fondsnieuws de fondsencategorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd onder de loep nam.

De outperformance van opkomende ten opzichte van ontwikkelde landen noemt hij 'verrassend'. De MSCI EM Index steeg per saldo 0,8 procent, onder aanvoering van het in 2015 verguisde Brazilië met een plus van 22,5 procent voor de MSCI Brazil Index. 'Deze prestatie is een stuk beter dan de daling van 7,1 procent voor de MSCI Europe en een min van 3,6 procent in euro's voor de S&P 500.'

Uitschieter aan de onderkant is echter Japan, wijst de Morningstar-analist op de min van 10,9 procent voor de MSCI Japan Index. 'Een stijgende yen en toenemende scepsis over het succes van Abenomics zorgden ervoor dat de ster van vorig jaar in het eerste kwartaal van 2016 onderaan bungelt.'

Sectoren
Als Schumacher kijkt naar sectoren, dan valt hem op dat alleen de MSCI World/Utilities, MSCI World/Telecom en MSCI World/Energy een positief rendement behaalden. 'De aanhoudend lage rente en de zorgen over de kwaliteit van de leningenportefeuille zetten financials op flink verlies, terwijl ook de drijvende krachten van 2015, cyclische consumentengoederen en gezondheidszorg, in de eerste drie maanden van 2016 tot de underperformers behoorden.'

'Van de vorige jaar gehypte FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google) staat alleen Facebook in de plus, gemeten in euro’s. Die andere populaire sector, biotechnologie, moest ook flink in de achteruit. De subsector verloor 17,5 procent.'

Waar het wel goed ging was in de subsector Metals & Mining. 'Vooral goud, zink en ijzererts stegen fors in prijs', weet de analist. Het zorgde ervoor dat de jarenlange rode-lantaarndrager het eerste kwartaal op kop afsluit met een plus van 13,3 procent.

Een contrair succesje was er ook voor waarde-beleggers. De MSCI World Value Index versloeg de bredere markt met 37 basispunten, maar boekte wel een negatief rendement van 4,64 procent. Small- en mid-caps deden het per saldo ook beter dan large-caps, terwijl low-vol en dividendstrategieën per saldo beter presteerden dan de bredere markt.

Bottom up
Gemiddeld genomen bleven fondsen in de categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd over de eerste drie maanden het jaar 36 basispunten achter bij de MSCI World Index, vervolgt Schumacher. 'Morgan Stanley Global Discovery voert met een plus van 4,2 procent de lijst aan, terwijl Harris Associates Global Equity Fund onderaan staat met een verlies van 11,5 procent.'

Het Morgan Stanley Global Discovery Fund bestaat pas sinds november 2014 en staat onder leiding van Burak Alici. Het kleine fonds dat slechts 5 miljoen euro onder beheer heeft, focust zich op zowel gevestigde als opkomende bedrijven van hoge kwaliteit met een aantrekkelijke cash flow yield en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen, beschrijft Schumacher de beleggingsstijl.

'Op basis van een bottom-up analyse wordt een schatting gemaakt van de kwaliteit van het businessmodel, de kwaliteit van de groei en de verhouding risico/rendement. Duurzame concurrentievoordelen (economic moats) spelen hierbij een sleutelrol. Het fonds wordt met grote overtuiging beheerd.'

De portefeuille bestaat uit slechts 34 posities, waarbij de top-10 posities 61 procent van de portefeuille uitmaken. De afwijking van de benchmark is dan ook aanzienlijk. BWX Technologies, Manitowoc en Christian Dior zijn de drie grootste posities in het fonds.

Top 5 aandelen wereldwijd

FN Top 5 week 16 Aandelen wereldwijd vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind maart. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten