Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: aandelen Europa

Alexei Jourovski van Unigestion is net als vorig jaar wederom genomineerd voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award. Hij krijgt concurrentie van Romain Burnand (Moneta) en Matthias Born (Allianz).

Robert van den Oever 19 april, 2016 | 10:35
Facebook Twitter LinkedIn

Dit zijn de genomineerde fondsmanagers voor de zevende jaarlijkse Morningstar European Fund Manager of the Year Awards. De winnaars zullen op 26 april bekendgemaakt worden.

Romain Burnand

 

Beleggingsfonds: Moneta Multi Caps & Moneta Micro Entreprises

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Gold

Moneta am romain burnand 80x80

Romain Burnand is een deskundige fondsmanager en de mede-oprichter van de Franse beleggingsboetiek Moneta Asset Management. Hij beheert het fonds voor Franse small caps, Moneta Micro Entreprises, en het all cap fonds, Moneta Multi Caps sinds hun oprichting in respectievelijk 2003 en 2006. Burnand is een echte stockpicker met een opportunistische beleggingsstijl. Hij kent de Franse markt heel goed, maar hij belegt ook regelmatig in de Eurozone (tot wel 25% bij Moneta Multi Caps) met succes. Zijn twee fondsen hebben uitstekende lange termijn voor risico gewogen prestaties neergezet en ze behoren tot de allerbeste in hun beider categorieën sinds hun oprichting. Ze behaalden in 2015 rendementen in het bovenste kwartiel dankzij robuuste aandelenselectie in de sector industriële waarden. Moneta Multi Caps profiteerde ook van zijn onderweging in de energiesector.

Burnand is niet alleen een begenadigd belegger maar ook een teamspeler die een van de sterkste analistenteams heeft opgebouwd die de Franse markt volgen. Deze analisten zijn net zo gepassioneerd en betrokken als Burnand als het gaat om beleggen. Ze beleggen ook zelf in hun fondsen en Burnand zelf heeft zeer significante beleggingen in het fonds. Als mede-oprichter van Moneta was hij beeldbepalend bij het vormgeven van de excellente cultuur binnen het bedrijf. Zo heeft het afgezien van het najagen van beheerd vermogen door het productenpalet te vergroten. Om de belangen van zijn beleggers te beschermen, is het Micro Entreprises fonds gesloten voor nieuw geld. Deze verstandige aanpak helpt om de integriteit van zijn beheerstijl te behouden.

Matthias Born

 

Beleggingsfonds: Allianz Euroland Equity Growth

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Matthias born kleiner

Matthias Born is een capabele en ervaren fondsmanager. Behalve het succesvol beheren van het Allianz Euroland Equity Growth Fund en zijn Duitse afgeleide Allianz Wachstum Euroland (sinds oktober 2009), heeft hij zich ook bewezen in het Duitse aandelenlandschap met zijn Duitse large cap fonds Concentra (Morningstar Analyst Rating: Bronze) dat hij doet sinds 2007. Samen met Thorsten Winkelmann leidt Born het team van Allianz Global Investor’s European Growth dat bestaat uit vijf fondsmanagers. Born werkt al zo’n 15 jaar voor AGI.

Met Allianz Euroland Equity Growth Fund past Born een op fundamentals gestoelde stock-picking aanpak toe waarbij hij zoekt naar bedrijven die structurele groei kennen en bovengemiddelde kwaliteit bieden. Dit proces is gebaseerd op de fundamentele research van alle leden van het groeiteam en gelijk aan dat van de Europa-gerichte strategieën. Het wordt niet beperkt door een benchmark, zodat Born volop ruimte heeft om zijn overtuigingen in de fondsportefeuille tot uitdrukking te laten komen. Hij heeft bewezen in staat te zijn om zijn beleggingsproces deskundig en consistent over meerdere jaren toe te passen. Dat heeft geresulteerd in uitstekende prestatie in vergelijking met zijn categoriegenoten uit Morningstar Eurozone Large-Cap Equity categorie, en in vergelijking met de S&P Eurozone Large-Mid Growth index. Het fonds heeft het goed gedaan in zowel op- als neergaande markten en heeft een beduidend lager neerwaarts risico dan zijn categoriegenoten laten zien. Op jaarlijkse basis bevindt het fondsrendement zich in het eerste percentiel van zijn categorie sinds Born aan de leiding kwam in oktober 2009.

Alexei Jourovski en zijn team

 

Beleggingsfonds: Uni-Global - Equities Europe

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Gold

Alexei jourovski kleiner

Alexei Jourovski is een zeer ervaren fondsmanager die al sinds 2001 bij Unigestion is. Hij werd in 2010 benoemd tot hoofd van Unigestions aandelenteam. Het beheer van het fonds is echt een gezamenlijke inspanning van het team en Jourovski wordt omringd door een robuuste groep bestaande uit zes andere fondsmanagers en zeven analisten. We waarderen de geleidelijke versterking van het team naarmate het beheer vermogen toenam. Dit is volgens ons een illustratie van Unigestions sterke beheer. Als teamleider heeft Jourovski volgens ons ook een hoofdrol bij het uitdragen van de waarden van het fondshuis. Deze waarden krijgen concrete invulling door bijvoorbeeld een deel van de manager bonussen te investeren in aandelen in het fonds die pas na drie jaar vrijkomen. Unigestion heeft dit al ingesteld voordat het verplicht wordt via regelgeving.

Dit team is verantwoordelijk voor de implementatie van een grondig beleggingsproces dat is gebaseerd op kwantitatieve optimalisatietechnieken die een gediversifieerde portefeuille opleveren met de laagst mogelijke volatiliteit. De kwalitatieve input van het team is bepalend voor het succes van het fonds. Het team zoekt voortdurend kleine verbeteringen in de strategie, die allemaal bedoeld zijn om de risico’s beter te beheersen. Zoals je mag verwachten van zo’n risico-averse aanpak, is die niet ontworpen om te outperformen in alle marktomstandigheden en die zal dan ook achterblijven in sterk stijgende markten.

Desondanks heeft de combinatie van sterke beleggingsdiscipline en beleggergerichte waarden geresulteerd in een buitengewoon track record over de lange termijn. Het fonds haalt het eerste kwartiel in zijn categorie over 3, 5 en 10 jaar per eind februari 2016 met een lagere volatiliteit en een sterke weerstand tegen neergaande markten.

Bekijk ook de finalisten in de andere twee categorieën van European Fund Manager of the Year:

Finalisten obligaties Europa

Finalisten aandelen wereldwijd

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
De nominaties voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zijn, net als de Awards zelf, moeilijk binnen te slepen. We geven elk jaar slechts drie van deze Awards in Europa: European Equity Fund Manager of the Year; Global Equity Fund Manager of the Year; en Fixed-Income Fund Manager of the Year.

De genomineerden worden geselecteerd door Morningstar’s team van fondsanalisten in Europa. Iedere genomineerde wordt onderworpen aan een grondige evaluatie aan de hand van Morningstar’s vijf-pijlers-methode. Die beoordeelt de kwaliteit van het management, de kracht van het beleggingsproces waarmee het fonds wordt hebeerd, de kwaliteit van het fondshuis – inclusief hoe het fondshuis omgaat met de beleggers in zijn fondsen – prestaties en kosten.

Hoewel genomineerde managers een sterke relatieve prestatie moeten kunnen laten zien in 2015 is dat op zichzelf niet voldoende om in aanmerking te komen. Ze moeten ook blijk geven van goed beheer over de lange termijn en ze moeten Morningstar Medalist zijn, ofwel hun fonds moet een Morningstar Analyst Rating hebben met Gold, Silver of Bronze.

Awards 2016 banner 600x230

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten