Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: obligaties Europa

Michael Krautzberger van BlackRock was al eens eerder European Fund Manager of the Year in de categorie obligaties Europa, en dit jaar is hij weer genomineerd. Hij gaat de strijd aan met Michel Antonas (HSBC) en Sander Bus en Roeland Moraal (Robeco).

Robert van den Oever 19 april, 2016 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Dit zijn de genomineerde fondsmanagers voor de zevende jaarlijkse Morningstar European Fund Manager of the Year Awards. De winnaars zullen op 26 april bekendgemaakt worden.

Michael Krautzberger

 

Beleggingsfonds: BGF Euro Bond

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Gold

Michael Krautzberger small small

Michael Krautzberger heeft het fonds sinds oktober 2005 onder beheer nadat hij eerder in datzelfde jaar in dienst trad bij dit fondshuis. Hij leidt het 13-koppige Euro Fixed-Income team van BlackRock, inclusief 9 portefeuillemanagers die de fondsen echt als team , op een zeer collegiale wijze beheren. Krautzberger was beeldbepalend bij het ontwikkelen van de beleggingsfilosofie van het team die zich richt op het bouwen van een portefeuille met gespreide risico’s en waarde toevoegen op een consistente, incrementele manier door een brede range van voornamelijk relatieve-waardestrategieën.

Die aanpak heeft geleid tot een opmerkelijk track record waarbij rendement werd gemaakt op tal van verschillende obligaties, zoals staats-, gesecuritiseerde en inflatie-linked, maar ook andere instrumenten zoals valuta, looptijd en yield curve. Bovendien heeft de gestage ontwikkeling onder leiding van Krautzberger ervoor gezorgd dat het fonds consistent zowel zijn categoriegenoten verslaat als zijn benchmark. De breedte van waardetoevoeging over zowat de hele range aan onderliggende strategieën is indrukwekkend en benadrukt zowel de kwaliteit van de ideeën van het team als Krautzbergers vakkundigheid om die samen te laten smelten tot een coherente portefeuille met een beheerst risico.

Michel Antonas

 

Beleggingsfonds: HSBC Euro Government Bond

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Michel antonas

Michel Antonas staat aan het hoofd van HSBC Euro Government Bond sinds 2008. Hij is zijn hele carrière al bij HSBC en hij wordt omringd door een ervaren en zeer stabiel team. Antonas heeft de leiding over 7 managers in Parijs en Düsseldorf wier taken zijn verdeeld volgens landenanalyse, rentestrategieën en kwantitatieve analyse. Hij beheert het fonds met de traditionele rendementsmakers voor een euro staatsobligatiefonds, zoals looptijd, yield curve positionering, landenselectie, inflatie en effectenselectie binnen agentschappen.
Het fonds heeft met Antonas aan het roer zijn categoriegenoten consistent verslagen en dat is een opmerkelijke prestatie in de categorie EUR Government Bond waar de marges om te kunnen outperformen doorgaans heel dun zijn. De strategie bewees ook in 2015 zijn effectiviteit, gedreven door succesvol omgaan met looptijden en door in het eerste halfjaar tijdig winst te nemen op inflatie-linked obligaties.

Sander Bus en Roeland Moraal

 

Beleggingsfonds: Robeco High Yield Bonds

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

 Sander Bus kleiner Roeland moraal  kleiner

Sander Bus (foto links) en Roeland Moraal (foto rechts) zijn zeer ervaren en ze werken al sinds 2003 samen bij Robeco High Yield Bonds. De hoofdbeheerder is al betrokken bij het fonds sinds de oprichting in 1998, eerst als co-manager en sinds 2001 als lead manager. Daarmee is Bus een van de langstzittende beheerders in het wereldwijde high yield obligatielandschap. Ook waarderen wij dat de fondsbeheerders zelf investeren in hun fonds, zodat hun belangen parallel lopen met die van de belegger. Het ondersteunende analistenteam is goed toegerust op zijn taak en zee ervaren. Robeco is bovendien van zins om zijn researchcapaciteit uit te breiden naarmate het beheerd vermogen toeneemt en dat vinden wij een mooi voorbeeld van goed beheer.

De beheerders passen een solide beleggingsbeleid toe dat zich richt op in-depth bottom-up research. Bovendien hebben zij een goed risicobewustzijn vanuit zowel top-down als bottom-up perspectief. Het fonds kent een lang en solide track record. De belangrijkste rendementmaker is effectenselectie gevolg door credit beta positionering, conform de filosofie van het fonds. Sinds de benoeming van Sander Bus tot hoofdbeheerder in september 2001 heeft het fonds de Morningstar Categorie Global High Yield Bond EUR Hedged verslagen met 1,56% per jaar tot en met eind februari 2016 bij een gemiddeld risicoprofiel.

Bekijk ook de finalisten in de andere twee categorieën van European Fund Manager of the Year:

- Finalisten aandelen Europa

- Finalisten aandelen wereldwijd

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
De nominaties voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zijn, net als de Awards zelf, moeilijk binnen te slepen. We geven elk jaar slechts drie van deze Awards in Europa: European Equity Fund Manager of the Year; Global Equity Fund Manager of the Year; en Fixed-Income Fund Manager of the Year.

De genomineerden worden geselecteerd door Morningstar’s team van fondsanalisten in Europa. Iedere genomineerde wordt onderworpen aan een grondige evaluatie aan de hand van Morningstar’s vijf-pijlers-methode. Die beoordeelt de kwaliteit van het management, de kracht van het beleggingsproces waarmee het fonds wordt hebeerd, de kwaliteit van het fondshuis – inclusief hoe het fondshuis omgaat met de beleggers in zijn fondsen – prestaties en kosten.

Hoewel genomineerde managers een sterke relatieve prestatie moeten kunnen laten zien in 2015 is dat op zichzelf niet voldoende om in aanmerking te komen. Ze moeten ook blijk geven van goed beheer over de lange termijn en ze moeten Morningstar Medalist zijn, ofwel hun fonds moet een Morningstar Analyst Rating hebben met Gold, Silver of Bronze.

Awards 2016 banner 600x230

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten