Alexei Jourovski (Uni-Global) beste belegger in Europese aandelen

Alexei Jourovski en zijn team zijn door Morningstar uitgeroepen tot beste beleggers in Europese aandelen. Ze winnen de European Fund Manager of the Year Award in de categorie aandelen Europa.

Robert van den Oever 26 april, 2016 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

De prestigieuze Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zijn dit jaar voor de zevende keer toegekend. In de categorie aandelen Europa sleept Alexei Jourovski met zijn team van het fonds Uni-Global Equities Europe de felbegeerde prijs in de wacht.

Alexei jourovski kleinerWant het is echt een teamprestatie van Jourovski en zijn team van zes beheerders en zeven analisten. Het team is verantwoordelijk voor een strikt beleggingsproces op basis van kwantitatieve optimalisatiemethoden waarmee het een gediversifieerde portefeuille opbouwt met de laagst mogelijke volatiliteit. Bovendien is de kwalitatieve inbreng van het team bepalend voor het succes van dit fonds. Het team zoekt continu naar kleine verbeteringen in zijn aanpak, om zodoende het risico nog beter te kunnen beheersen. Zo'n risicobewuste aanpak doet het niet onder alle marktomstandigheden goed en het fonds blijft doorgaans achter in sterk, over een breed front stijgende markten. 

Jourovski is een zeer ervaren fondsmanager die als sinds 2001 bij Unigestion werkt. In 2010 werd hij aangesteld als hoofd van Unigestions aandelenteam. Als teamleider speelt Jourovski een sleutelrol in het uitdragen van de waarden van het fondshuis, zoals het deels beleggen van de beheerdersbonussen in fondsaandelen die pas na drie jaar vrij beschikbaar zijn, iets dat Unigestion al invoerde voordat het een verplichte regel werd.

Lees meer:

Alles over het Uni-Global Equities Europe fonds op de handige overzichtspagina met onder meer de rendementen, portefeuillesamenstelling en het fondsrapport.

De winnaars in de andere categorieën:

- Christopher Hart (Robeco) beste belegger in aandelen wereldwijd

- Michael Krautzberger (BlackRock) beste belegger in obligaties Europa

Dit waren de finalisten:

- De finalisten in de categorie aandelen Europa

- De finalisten in de categorie aandelen wereldwijd

- De finalisten in de categorie obligaties Europa

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2015 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' komen dan ook in aanmerking.

Met een positieve Analyst Rating geven Morningstar’s fondsanalisten aan, dat ze verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de index en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund European Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Awards 2016 banner 600x230

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten