Top 5 'onbeperkte' fondsen: Invesco fier aan kop

Beleggen zonder beperkingen of benchmarks: dat is de belofte van zogenoemde unconstrained obligatiefondsen. Wat is het het ei van Columbus? En wie springt er qua rendement uit? De fondsen van Invesco.

External Writer 28 april, 2016 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

Een flexibele strategie met toegang tot alle delen van het vastrentende universum is volgens velen het antwoord op de ultra-lage rentes op veel staatsobligaties. Want, zo is de gedachte, op een dag zullen die rentes weer oplopen en zullen de meer traditionele fondsen rake klappen krijgen.

Aan kop in deze top 5 gaan twee fondsen van het befaamde duo Paul Read en Paul Causer van Invesco. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het vastrentende team en beheren ze een aantal fondsen.

Morningstar schreef eerder over hen: 'We hebben veel waardering voor dit ervaren duo dat al meer dan twintig jaar samenwerkt bij Invesco. Ze steunen op een klein maar ervaren team. De beheerders beleggen zelf ook in het fonds, waardoor hun belangen ons inziens nog meer gelijklopen met die van de beleggers.'

In 2013 werden ze door de fondsenvergelijker bekroond tot Europees fondsmanager van het jaar in de categorie 'obligaties'.

Ondanks het goede trackrecord zijn de Invesco-fondsen niet opgenomen in de FN Universe van meest geadviseerde beleggingsfondsen en ETF's in Nederland. Dat geldt ook voor de andere fondsen in de top 5, of welk fonds met 'unconstrained' in de naam dan ook. Kennelijk zijn dergelijke fondsen moeilijk in te passen in breed gespreide modelportefeuilles van banken.

Staatsobligaties
Op rendement hebben de fondsen zich bovendien nog niet overtuigend weten te onderscheiden. Op vijfjaarsbasis zijn er tal van obligatiefondsen die het beter hebben gedaan en wél bij de grootbanken op het schap liggen. De beste performance is afkomstig van twee fondsen die beleggen in staatsobligaties met een zeer lange looptijd: iShares Euro Government Bond 15-30 yr ETF en Delta Lloyd Sovereign XLT Bond Fund (+13 procent, peildatum 7 april). Ook year to date staan ze bovenaan.

Een hogere duration betekent echter meer risico. Beleggers die nu nog instappen, zullen dus wel erg zeker van hun zaak moeten zijn dat de rente nog verder daalt, of in elk geval niet stijgt.

Top 5 wereldwijde obligatiefondsen, flexibel, euro hedged

Totaalrendementen tot en met maart, geannualiseerd en gerangschikt op vijfjaarsbasis

FN top 5 week 17 onbeperkte fondsen tabel vrijstaand


Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties op vijfjaarsbasis. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten