We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Eerder stoppen met werken in zes stappen

Bijna iedereen wil wel eerder stoppen met werken. Maar velen denken dat dat niet voor hen is weggelegd. Maar misschien is het dat toch: door het maken van keuzes en het opstellen van een serieus plan kun je een heel eind komen.

Greetje Remmerde 25 mei, 2016 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn

De eerste stap naar vrijheid is bepalen hoe je leven er uit moet komen te zien als je gaat stoppen met werken: hoeveel geld heb je nodig, wanneer ga je stoppen, ben je bereid ergens op te bezuinigen? Deze zaken zijn allemaal van belang omdat ze met elkaar te maken hebben. Immers, hoe eerder je met pensioen gaat, hoe minder lang je er voor kunt sparen; met als concreet gevolg dat minder te besteden zult hebben. En andersom zul je langer moeten sparen als je van plan bent veel uit te geven. Kortom, het draait om keuzes: jij moet bepalen tot welke concessies je bereid bent om eerder stoppen met werken mogelijk te maken.

De volgende stappen helpen jou je droom werkelijkheid te laten worden.

1. Schrijf je globale doelstelling op
Je hebt vast wel een idee van wat je zou willen. Schrijf het eens op. Maak het niet te ingewikkeld, het kan gewoon op een spreekwoordelijk bierviltje. Verwoord het ongeveer op deze manier: Ik wil stoppen met werken in 20XX en ontvang dan een inkomen van € XXXX per maand. Ik heb dit nodig voor mijn levensstijl want ik wil in staat zijn om (beschrijf hoe jouw leven er uit moet zien nadat je gepensioneerd bent). Deze wens is dan het uitgangspunt voor jouw plan. Als je gaat rekenen, zal blijken of het daadwerkelijk kan of dat je hier en daar toch water bij de wijn moet doen.

2. Kijk hoeveel je al hebt
Misschien heb je een hoger ouderdomspensioen in de tweede pijler dan je strikt nodig hebt. Dan kun je wellicht dit ouderdomspensioen eerder in laten gaan (in je pensioenreglement kun je lezen of dat kan).

3. Becijfer hoeveel je nodig hebt
Dit is heel eenvoudig: elk jaar dat je eerder stopt met werken kost een netto jaarinkomen.
Stel een fictieve werknemer Gea de Boer. Ze wil vijf jaar eerder stoppen met werken. Tegen die tijd heeft ze genoeg pensioen opgebouwd voor haar oude dag (vanaf AOW leeftijd), maar niet genoeg om eerder in te laten gaan. Ze heeft een inkomen van € 2.000 netto per maand nodig. Haar vroegpensioen kost dus € 120.000 (5 jaar lang € 24.000 per jaar).

4. Het plan
Als je het bedrag hebt berekend, kun je bepalen of dat realistisch is. Als Gea uit het voorbeeld hierboven over 7 jaar wil stoppen met werken heeft ze dus € 120.000 nodig. Nu is ze altijd al spaarzaam geweest en heeft ze best wel wat achter de hand maar ze moet nog een additionele € 70.000 bij sparen. Dit betekent een maandelijkse inleg (bij een rendement van 5%) van meer dan € 700. Dit wordt Gea toch te gortig: ze moet derhalve bij zichzelf te rade gaan of ze wellicht met minder inkomen toe kan en in plaats van vijf jaar eerder stoppen met werken een wat kortere periode kiest.

5. Uitvoering
Gea uit het voorbeeld komt tot de slotsom dat ze ook met een maandinkomen van € 1.650 tevreden is. Dan maar wat minder vaak uit eten. En in plaats van vijf jaar besluit ze om vier jaar eerder met werken te stoppen. Zo kan ze nog een jaar langer doorsparen en komt ze met een maandinleg van € 250 op haar doelstelling uit.

6. Verantwoording
Ik heb grote bewondering voor mensen, zoals Gea, die zo ver komen met hun plan. Ze hebben een ambitieus plan, verzinnen een manier om er te komen en brengen dit ten uitvoer. Hulde!

Echter, veel mensen ervaren hobbels op hun pad. Ze haken af of verliezen hun enthousiasme. Dan is het handig om iemand te hebben die je bij de les kan houden. Dit kan je partner zijn, een vriend(in) of een adviseur. Maakt niet uit zolang degene maar bereid is om je alert te houden.

Eerder stoppen met werken is mogelijk! Als je maar een serieus plan maakt. Neem de tijd om over je toekomst na te denken. Kijk wat nodig is zodat het leven voor jou zo aangenaam mogelijk wordt en vraag iemand die je vertrouwt om je, indien nodig, bij te sturen! Wedden dat het lukt?

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook eerdere columns van Greetje Remmerde:

- Ouderen voelen gevolgen uitholling pensioensysteem

Paniek om pensioenkorting

De gevaren van nabestaandenpensioen op risicobasis

7 redenen om niets aan je pensioen te doen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings