Dit zijn momenteel de goedkoopste aandelen in Europa

De Morningstar Europe Core List kent voor de editie van juni beduidend méér wisselingen dan in voorgaande periodes. Deze maand kwamen er 6 nieuwe bedrijven bij. De 6 zijn heel verschillend en uit diverse sectoren afkomstig.

Robert van den Oever 08 juni, 2016 | 14:51
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Europe Core List omvat bedrijven aan de Europese beurzen die concurrentievoordelen voor de lange termijn bezitten, ofwel een economic moat, en tegelijk ondergewaardeerd zijn, naar het oordeel van Morningstars aandelenanalisten. Deze maand kwamen er 6 nieuwe bedrijven bij. De 6 zijn heel verschillend en uit diverse sectoren afkomstig.

Dat betekent ook dat er 6 bedrijven van de lijst zijn verdwenen, omdat zij niet langer ondergewaardeerd zijn. Dat zijn: Syngenta, Pearson, Diageo, Technip, Elekta en Safran.

Volatiliteit
In aanloop naar juni liep het cijfersezioen wat op zijn eind, maar de volatiliteit bleef bij een aantal aandelen overheersen. Bij Elekta bijvoorbeeld, dat de koers in mei met 12% zag stijgen. Door de koersstijging is de waardering dusdanig opgelopen dat het aandeel uit de Core List verdwijnt. Morningstar-analist Alex Morozov erkent dat er rond dit bedrijf nog risico’s bestaan, maar de kansen voor de lange termijn op de markt voor radiotherapie en tegelijk de sterke concurrentiepositie van Elekta op die markt (daarom is het aandeel ‘wide-moat’) maken het aandeel met het oog op de lange termijn nog steeds aantrekkelijk.

Door koerswinst van de lijst af
Een ander aandeel dat als gevolg van koersstijging van de lijst is afgevallen, is Safran. Met 4,7% koerswinst in mei gaat het aandeel de goede kant op.

Dat geldt ook voor Pearson, dat eveneens de lijst verlaat met een fraaie koersstijging op zak, van 4,2%. Analist Phil Gorham tekent aan dat het concurrentievoordeel wel enigszins onder druk staat in de educatieve uitgeefbusiness, en daarom geeft hij Pearson een narrow moat en een negative moat trend mee.

Plaatsmaken voor méér onderwaardering
Diageo verdwijnt van de lijst, maar niet vanwege de koersontwikkeling van het aandeel. De drankenfabrikant maakt plaats voor Danone, omdat analist Gorham meer overtuigd is van de onderwaardering van de Franse voedingsreus. Overigens verdwijnt Diageo ook van Morningstar's lijst met Best Ideas.

Diageo is meer een belegging voor de lange termijn die goed kan uitpakken, mits het bedrijf het juiste antwoord vindt op een aantal ontwikkelingen die momenteel tegenzitten. Zo zijn er kostenbesparingen nodig, iets dat het bedrijf zelf ook al onderkend heeft. Daarnaast moet Diageo een heldere strategie voor zijn bieractiviteiten in Afrika neerzetten. De recent verkregen grotere controle over Guinness Nigeria is een goede stap in die richting. Die beidt een kans op het doorvoeren van kostenmaatregelen en het versterken van het merk op de lange termijn.

Meer nieuwe namen
Andere nieuwe namen op de lijst zijn Air Liquide, Burberry Group, Bureau Veritas, SSE en Bayer. Deels komen zij op de lijst omdat ze in koers harder zijn gezakt dan andere bedrijven, zodat deze lijst nu de goedkoopste Europese aandelen bevat, uitgaande van een voor onzekerheid aangepaste koers/fair value ratio.

Lees meer:

- Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

- Vragen en antwoorden bij Morningstar's waardering van aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten