Stop uitstelgedrag: 3 redenen om nu te beginnen met pensioensparen

Schuif jij het regelen van je pensioen ook voor je uit? Dan bevind je je in goed gezelschap, want driekwart van de Nederlanders doet dat. Toch is het de moeite waard om juist wel vroeg te beginnen. Daar zijn drie belangrijke redenen voor, die we in dit artikel behandelen.

Greetje Remmerde 28 juni, 2016 | 10:17
Facebook Twitter LinkedIn

Als jij zo iemand bent die het regelen van je pensioen steeds vooruitschuift, dan ben je zeker niet de enige. Volgens een onderzoek dat ING begin dit jaar uitvoerde, bevind je je in goed gezelschap, want 75 procent van de mensen in Nederland stelt dat uit.

Maar als je pas laat met pensioenopbouw start, kan dat veel geld schelen. Dit zijn drie belangrijke redenen waarom je vroeg moet beginnen:

1. Vroeg beginnen maakt je pensioen duizenden euro’s goedkoper

Als je vroeg begint met sparen, scheelt dat je duizenden euro’s. Ik kan dat het handigst uitleggen aan de hand van een tabelletje. Stel, je doelstelling is om een ton (€ 100.000) kapitaal bij elkaar te sparen. En stel dat je jaarlijks gemiddelde rendement 5% bedraagt. De cijfers spreken voor zich:

Stop uitstelgedrag column GR juni 2016 tabel

Als je begint op je zevenendertigste kost je pensioen € 45.154. Als je twintig jaar later begint kost datzelfde pensioen maar liefst € 79.504. Dat is een verschil van bijna € 35.000! Stel je eens voor dat je zo’n bedrag in de loterij won. Wat zou jij doen met zoveel geld?

2. De kans dat je daadwerkelijk krijgt wat je wilt is veel groter

Los van het feit dat het pensioen veel goedkoper is, is de kans ook nog eens veel groter dat je je doel daadwerkelijk bereikt. Immers, een maandelijks bedrag van € 125 opzij zetten is voor veel mensen nog wel te realiseren, maar een hap van € 662 aan de kant leggen is een ander verhaal. Waar je het eerste bedrag misschien maar nauwelijks merkt, moet je voor het laatste bedrag enorme offers brengen. De vraag is of dat wel kan, en als het al kan is het nog maar de vraag of je het wel wilt. Het betekent dan vaak wel een aanpassing van je huidige levensstijl. Te laat beginnen kan er dus toe leiden dat je ook echt te laat bent en je doel niet meer kunt halen.

3. Je kunt nog eens van gedachten veranderen

Pensioen is voor velen een 'ver van mijn bed show'. En dat is natuurlijk ook zo! Als je pensioendatum nog dertig jaar vooruit is kan er nog heel veel gebeuren. Maar juist als flexibiliteit voor jou een groot goed is, is vroeg beginnen met sparen onontbeerlijk. Als je alvast wat reserves hebt opgebouwd, kun je het je namelijk permitteren om eens van gedachten te veranderen: minder gaan werken, een sabbatical, of zelfs eerder stoppen met werken?

Immers, een paar tientjes extra sparen lukt de meesten nog wel, maar duizenden euro’s op korte termijn ophoesten is een stuk lastiger.

Dus: stop uitstelgedrag en begin nu gelijk met sparen. Het gaat om jouw financiële toekomst!

Lees ook eerdere columns van Greetje Remmerde:

- Eerder stoppen met werken in zes stappen

- Ouderen voelen gevolgen van uitholling pensioensysteem

Paniek om pensioenkorting

De gevaren van nabestaandenpensioen op risicobasis

7 redenen om niets aan je pensioen te doen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings