Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management

In de dynamische wereld van beleggen maak je als fondsanalist weinig saaie momenten mee. Zijn het niet de continu bewegende financiële markten, dan zijn het wel veranderingen die beleggingsfondsen direct raken, zoals wijzigende beleggingsprocessen of beheerteams. Zo ook bij Delta Lloyd. Arnold Gast neemt het roer van het bedrijfsobligatieteam weer over van de huidige hoofdbeheerder Wee Mien Cheung, die Delta Lloyd gaat verlaten. Na een grondige analyse van de aanhoudende recente personele wijzigingen zal Morningstar zijn fondsrapporten binnenkort updaten.

Niels Faassen 25 augustus, 2016 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn

Nu zijn wij als analisten bij Morningstar wel het een en ander gewend aan opzienbarende managerwisselingen bij de beleggingsfondsen die wij volgen. Bijvoorbeeld complete beheerteams die de overstap maken naar een concurrerend fondshuis. Maar aan het vertrek van beheerders lijkt bij Delta Lloyd Asset Management maar geen einde te komen.

Hoog personeel verloop
Eerder concludeerde Morningstar al dat de Amsterdamse vermogensbeheerder met dit personele verloop flink aan kwaliteit heeft ingeboet. Zo vertrok in 2014 CEO/CIO Alex Otto, gevolgd door hoofd Aandelen Jack Jonk in 2015. Hierna vertrokken nog eens drie beheerders die betrokken waren bij de Deelnemingen-strategieën.

Maar ook de obligatieteams bleken niet immuun voor instabiliteit. Zo baarde het vertrek van Sandor Steverink, hoofd van het renteteam, begin dit jaar nog het nodige opzien. Hij werd opgevolgd door Hicham Zemmouri.

Steverink’s vertrek viel samen met de aanstelling van Arnold Gast, tot dan hoofd bedrijfsobligaties, als hoofd van Delta Lloyd’s Investment Office. Wee Mien Cheung werd destijds als opvolger van Gast gepresenteerd. Daarnaast maakten twee beheerders in het creditteam de overstap naar het private debt fund van Delta Lloyd.

Eerder nog, in 2014 maakte een andere credit beheerder de overstap naar NN Investment Partners. Door al deze personele mutaties waardeerde Morningstar de obligatiefondsen van Delta Lloyd eerder dit jaar af van Bronze naar Neutral.

Creditteam
Na deze wijzigingen lijkt de rust vooralsnog niet terug te keren bij Delta Lloyd. Het fondshuis maakte onlangs bekend dat Wee Mien Cheung zijn functie als hoofdbeheerder bedrijfsobligaties neerlegt en hij het bedrijf binnenkort zal verlaten.

Volgens Morningstar een nogal bijzondere gang van zaken, aangezien Cheung na een dienstverband van ruim 10 jaar als obligatiebeheerder nog maar enkele maanden geleden bevorderd werd tot hoofdbeheerder van het bedrijfsobligatieteam. Het blijft gissen naar de ware reden achter zijn vertrek.

Arnold Gast zal terugkeren op het oude nest en zijn functie als hoofdbeheerder tijdelijk weer oppakken. Het Investment Office wordt de komende tijd nadrukkelijker ondersteund door Chief Investment Officer Jacco Maters. Naast Cheung stapt nog een tweede beheerder op die haar carrière voortzet bij NN IP. Hiermee verliest het creditteam in een tijdsbestek van krap een half jaar vier ervaren beheerders.

Om de eerder dit jaar twee ontstane vacatures in te vullen zijn recentelijk twee junior beheerders aangesteld zonder portfoliomanagementervaring. Bovendien is men nog op zoek naar twee ervaren beheerders, waaronder een hoofdbeheerder, en een medior beheerder.

Het is nog maar de vraag hoe de resterende vacatures worden ingevuld. Delta Lloyd is de laatste jaren namelijk niet in staat gebleken ervaren beheerders aan te trekken. Daarnaast trekken de personele mutaties een onevenredig grote wissel op het team. Morningstar vindt het wel positief dat Delta Lloyd voornemens is om het creditteam weer op sterkte te brengen naar zijn oorspronkelijke grootte van 9 beheerders.

Voorzichtigheid geboden
Voor Morningstar als fondsenbeoordelaar is bij een managerwisseling altijd voorzichtigheid geboden. Vooral bij meerdere personele wijzigingen in korte tijd spreken wij zo snel mogelijk met het fondshuis en het direct betrokken beheerteam om een goed beeld te krijgen van de recente ontwikkelingen en de impact daarvan op het bredere team en de beleggingsfilosofie.

De analisten van Morningstar zullen dan ook op korte termijn de Delta Lloyd fondsen waar het creditteam bij betrokken is opnieuw diepgaand analyseren om vervolgens de fondsrapporten zo spoedig mogelijk te updaten. Hieronder vindt u de twee fondsen die het betreft:

DL Euro Credit tabel 25 08 2016

 

DL Rente Fonds tabel 25 08 2016

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten