Beste & slechtste ETF’s augustus: edelmetalen gedumpt, opkomende markten gewild

Edelmetalen-ETF's werden in augustus gedumpt nadat de markten herstelden van de Brexit-schok. Elders was meer te halen, bijvoorbeeld bij opkomende markten en olie.

Valerio Baselli 12 september, 2016 | 16:00
Facebook Twitter LinkedIn

De prestaties van ETF’s over augustus tonen een ommekeer in edelmetalen. Ze werden afgelopen maand massaal gedumpt. Eerder waren ze juist heel gewild als veilige haven ten tijde van de Brexit-onrust. Maar het herstel in de markten dat volgde op de Brexit-uitslag, had gevolgen voor de vlucht in goud en andere metalen: beleggers gingen er net zo makkelijk weer uit, op zoek naar rendement elders. Daarom telt onderstaande top-10 van slechtst presterende ETF's zoveel fondsen met goud en andere edelmetalen:

Top Flop aug 2016 tabel NL slechtst

(klik op tabel voor vergroting)

Opkomende markten en olie
Het rendement dat de herstellende markt bood, vonden beleggers in opkomende markten. De top-10 van best presterende ETF’s laat een beeld zien van een breed front aan opkomende markten: China, Rusland, Azië in bredere zin en een BRIC-fonds.

Maar de koploper is een olie-ETF. Doordat de olieprijs weer tot boven de 50 dollar per vat steeg, profiteerden oliebeleggingen. De lichte stijging in de oliemarkt heeft zich nog niet heel erg bestendig getoond, maar in ieder geval is de markt wat aan het wegkomen van de dieptepunten die we de afgelopen tijd hebben gezien.

Bekijk hier de top-10 van best presterende ETF's in augustus, met een divers beeld aan met name opkomende-marktenfondsen:

Top Flop aug 2016 tabel NL best

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

Beste & slechtste ETF's in juli: edelmetalen in trek, olie verliest

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten