ETF’s laten solide instroom zien in augustus

Indexvolgende producten in aandelen, obligaties en grondstoffen kenden solide instroom in augustus, waardoor dat de op een na beste maand dit jaar werd. Een nadere blik op de ETF-flows in Europa over de voorbije maand.

Ali Masarwah 16 september, 2016 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

Na de record-breaking maand juli deed augustus het nog altijd heel goed. De grote vermogenscategorieën aandelen, obligaties en grondstoffen lieten gezonde instroom zien. Aandelen-ETF’s hadden netto instroom van 1,79 miljard euro, obligatie-ETF’s haalden 2,81 miljard euro binnen en grondstoffenproducten deden 1,13 miljard euro.

Aan de uitstroomkant vallen geldmarkt-ETF’s op met 160 miljoen euro. Bekijk in de tabel hieronder de in- en uitstroom per vermogenscategorie:

ETF flows aug 2016 broad categorieen

(klik op tabel voor vergroting)

Fondscategorieën
Net als in juli stonden ook in augustus opkomende markten weer in de belangstelling van ETF-beleggers. Wereldwijd beleggende opkomende-markten-ETF’s waren de meest gewilde categorie met 1,29 miljard euro instroom. Goud-ETF’s zagen 1,18 miljard aan nieuw geld binnenkomen- beduidend minder dan de voorgaande maand – maar op categorieniveau neemt goud daardoor wel de tweede plaats in. ETF’s in de categorie Verenigde Staten Large Cap Gemengd kenden 580 miljoen euro instroom. Verder deden ook opkomende markten obligatie-ETF’s het goed, zowel de varianten in dollars als die in lokale valuta.

De uitstroom vond met name plaats bij Europese aandelen- en obligatie-ETF’s. Vooral Duitsland moest het ontgelden met Duitse Large Cap aandelen-ETF’s waar per saldo 930 miljoen euro aan onttrokken werd. De grensoverschrijdende Eurozone Large Cap categorie zag 460 miljoen euro weglekken en dat betekende een vertragende uitstroom in vergelijking met juli.

Aan de obligatiekant moesten de categorieën US Dollar High Yield, Diversified EUR Obligaties en EUR Staatsobligaties het meeste terrein prijsgeven. De uitstroom uit Japanse obligaties verminderde duidelijk ten opzichte van de voorafgaande maand. Bekijk in onderstaande tabel de winnaars en verliezers per categorie:

ETF flows aug 2016 fonds categorieen

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen
De grote winnaar bij de fondshuizen was iShares. De marktleider wist 2,35 miljard euro aan nieuw geld op te halen. Dat was beduidend minder dan de 7,15 miljard euro die in juli nog binnenkwam, maar dat was te wijten aan de afnemende vraag naar goud- en obligatie-ETF’s. iShares wist zelfs bij aandelen-ETF’s weer instroom te genereren, nadat die categorie in juli nog flinke uitstroom noteerde, hetgeen toen werd gecompenseerd met stevige instroom in obligatieproducten. Opmerkelijk bij iShares was de uitstroom van 100 miljoen euro bij risico-geörienteerde Strategic Beta-ETF’s. Dat is voor het eerst dit jaar.

UBS deed goede zaken met aandelen-ETF’s en dan specifiek die voor opkomende markten. Opvallend genoeg haalde UBS ook geld op voor Europese aandelen-ETF’s en daarmee ging het tegen de algemene markttrend in.

Bij db x-trackers was het pijn lijden door de sterke uitstroom uit Duitse aandelen-ETF’s en ook Amerikaanse aandelenproducten. Deutsche Bank zag 620 miljoen euro wegvloeien. Een beetje compensatie kwam van grondstoffenproducten van db-X ETC die 100 miljoen euro nieuw geld aantrokken. Bekijk in deze tabel de winnaars en verliezers bij de fondshuizen:

ETF flows aug 2016 fondshuizen

(klik op tabel voor vergroting)

Strategic Beta uitgelicht
Nemen we de categorie Strategic Beta nader onder de loep, dan zien we instroom van bijna 900 miljoen euro bij dit risicovollere type. Dat is fors meer dan in gewone ETF’s, maar voor de categorie is het aanzienlijk minder dan in de voorafgaande twee maanden. In juli bijvoorbeeld haalde Strategic Beta 2,16 miljard euro op. Intussen is deze categorie goed voor 7,8% van de Europese ETF-markt.

Binnen de categorie zijn risico-georiënteerde producten al anderhalf jaar aan een opmars bezig, maar de rendement-georiënteerde producten zijn nog altijd dominant. In augustus was het zelfs zo dat de risico-georiënteerde producten per saldo uitstroom lieten zien, en dat was voor het eerst sinds december 2015. Hier de bewegingen per Strategic Beta categorie:

ETF flows aug 2016 strategic beta

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten