Zes ideeën in de sector gezondheidszorg

De Europese sector gezondheidszorg kent volop aandelen die volgens Morningstars aandelenanalisten aantrekkelijk gewaardeerd zijn. We zetten er 6 voor u op een rij.

Jocelyn Jovene 04 oktober, 2016 | 0:10
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers mijden de sector gezondheidszorg sinds het begin van het jaar. Maar die biedt juist prima beleggingskansen na de sterke koersdalingen afwaardering eerder dit jaar, terwijl de fundamentals goed zijn gebleven. Veel beleggers lijken echter niet op de hoogte te zijn van die ontwikkeling.

Daarom zet Morningstar in onderstaande tabel de aandelen op een rij die momenteel op een aandelenkoers noteren die beduidend lager ligt dan de Fair Value die Morningstars aandelenanalisten voor deze aandelen berekenen, terwijl de Economic Moat op Narrow of Wide staat. Economic Moat is het Morningstar-begrip voor concurrentievoordeel op de lange termijn:

Healthcare ideas Sept 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Hieronder gaan we wat meer in detail in op de individuele bedrijven:

Bayer (27% korting ten opzichte van de Fair Value)
Bayer is aan het veranderen voor de voorgenomen overname van Monsanto. De operatie zal enige tijd in beslag nemen gezien het aantal concentraties in de zaden en landbouwchemicaliën dat plaatsvindt, zoals het samengaan van Dow Chemical met DuPont en de fusie Syngenta-ChemChina. Wij zijn van mening dat de mededingingstoezichthouder groen licht moet geven aan de transactie: er is weinig overlap in het productportfolio van beide bedrijven, de concurrentie zal hevig blijven en zal daardoor innovatie blijven bevorderen. Op dit moment schatten we de kans op 75% dat de fusie wordt goedgekeurd.

Sanofi (29% korting ten opzichte van de Fair Value)
Het debat over de prijzen van geneesmiddelen weegt op de sector en in het bijzonder op Sanofi. Maar Morningstar-analist Damien Conover is van mening dat het bedrijf een sterke portfolio aan geneesmiddelen en vaccins heeft die moet zorgen voor een gezonde groei in de komende jaren. De analist verwacht een omzetgroei van 5% per jaar, aangewakkerd door de ontwikkeling van zonder recept verkrijgbare geneesmiddelen, vaccins en lanceringen van nieuwe behandelingen. Wel krijgt Sanofi nog enkele aflopende patenten te voor de kiezen, en dat kan negatief uitwerken op de omzet en winst, maar de recente volatiliteit van de aandelenkoers lijkt verband te houden met onzekerheid over de inkomsten uit het blockbuster-medicijn Lantus, een behandeling tegen diabetes.

Novo Nordisk (13% korting ten opzichte van de Fair Value)
Novo Nordisk heeft met een toonaangevende behandeling tegen diabetes een sterke marktpositie met een marktaandeel van 28% in een markt die naar schatting 45 miljard dollar bedraagt. Steeds meer mensen lijden aan diabetes en die trend zal zich voorlopig doorzetten. Demografische trends hebben geleid tot een wijziging in de distributiewijze van behandelingsmiddelen tegen diabetes en Novo Nordisk en pakte dat aan om een effectievere en veilige methode in te voeren die tevens een aanzienlijke prijsverhoging mogelijk maakte. Het debat over de prijzen van geneesmiddelen in de Verenigde Staten heeft volatiliteit gecreëerd in de sector, maar het lijkt erop dat die kwestie geen drastische invloed zal hebben op de winstgevendheid van deze farmaceutische groep, aldus analist Conover.

Novartis (8% korting ten opzichte van de Fair Value)
Novartis biedt een zeer gediversifieerde portefeuille, variërend van traditionele geneesmiddelen tot generieke (onder het merk Sandoz), tot aan specifieke oogheelkundige producten en receptloze geneesmiddelen voor de algemene consumentenmarkt. Binnen zijn farmaceutische activiteiten heeft Novartis diverse blockbusters: Gilenya voor multiple sclerose, Afinitor en Tasigna voor kanker, en het heeft producten geïntroduceerd met een sterk potentieel (Entresto tegen hartaanvallen en voor immunologie het middel Cosentyx). Deze lanceringen moeten het verlies van de patenten op Diovan en Gleevec compenseren.

Roche (26% korting ten opzichte van de Fair Value)
De geneesmiddelenportfolio en de leidende positie in het diagnostische segment zorgen ervoor dat Roche een langdurig concurrentievoordeel, ofwel Wide Moat heeft ten opzichte van zijn tegenstrevers. Het bedrijf profiteert van de leidende positie met middelen uit de stal van het overgenomen Genentech, zoals Avastin, Rituxan en Herceptin. De focus op biologische medicijnen en een pijplijn van innovatieve producten moet de concurrentiepositie in de toekomst veilig stellen. De lancering van Perjeta in 2012 en van Kadcyla in 2013 moet het bedrijf in staat stellen om zijn voorsprong bij de behandeling van borstkanker te behouden.

Grifols (16% korting ten opzichte van de Fair Value)
Door de jaren heen is Grifols gestegen naar de top van de plasma markt, waarbij het concurreert met Baxter (nu Baxalta geheten) en CSL. De overname van Talecris in 2011 voor 3,7 miljard dollar heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de doorbraak van de Spaanse groep. Talecris maakt een comfortabele marge op zijn IVIG producten. De overname van de diagnostische tak van Novartis in 2014 voor 1,7 miljard dollar heeft het productenaanbod verder gecompleteerd.

Lees meer:

Sector gezondheidszorg: kansen door lage waardering bij sterke fundamentals

- Koersdruk in gezondsheidszorg biedt koopkansen

- Koopjes! Vier consumer cyclicals in de aanbieding

- De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten