Top 5 Aandelen Wereldwijd: Goed kwartaal voor cyclische fondsen

Het derde kwartaal in 2016 begon met de nasleep van de Brexit, die op 23 juni als donderslag bij heldere hemel uit de stembus kwam rollen. Hoewel markten in beginsel nerveus reageerden, veerden de koersen daarna flink op. Vooral cyclische fondsen presteerden goed.

External Writer 17 oktober, 2016 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn

Duidelijk werd dat het effectueren van de Brexit een lang proces zal worden. De nieuwe premier Theresa May zal mogelijk pas eind 2017 de zogenaamde Artikel 50 procedure voor uittreding uit de EU in werking stellen, wat betekent dat een daadwerkelijk vertrek van de Britten mogelijk pas in 2019 een feit kan zijn.

Het Britse pond zuchtte zwaar onder de verwachte economische tegenwind als gevolg van de Brexit en verloor 2,45 procent ten opzichte van de euro in het derde kwartaal, waarmee het totaalverlies voor dit jaar ten opzichte van de euro per eind september uitkwam op 14,6 procent.

Deutsche Bank
Daarnaast was er genoeg te beleven in de financiële sector, waar Deutsche Bank in het nauw is gekomen als gevolg van een potentiële megaboete die de bank moet betalen aan het Amerikaanse ministerie van justitie vanwege het verkopen van hypotheekobligaties met woningen als onderpand. Het deed Europese financials wederom op hun grondvesten schudden en bracht de nervositeit terug in de markt.

Die was deels weggeëbd dankzij teruglopende verwachtingen over een meervoudige renteverhoging die de Fed dit jaar nog zou doorvoeren. De Brexit noopte de Amerikaanse centrale bank tot voorzichtigheid, in combinatie met gemengde signalen vanuit de economie. Daarbij komt dat de strijd om het Witte Huis zijn hoogtepunt nadert, en die houdt beleggers in zijn greep.

Goed nieuws kwam er vanuit de oliesector, waar de OPEC nu serieus werk lijkt te maken van het beperken van de olieproductie. Op welke voorwaarden en in welke hoedanigheid dat moet gebeuren wordt later dit jaar pas bekend gemaakt, maar het was een startsignaal voor de olieprijs om weer op te lopen tot boven de 50 dollar per vat.

MSCI World
In het derde kwartaal van 2016 behaalde de MSCI World Index een rendement van 3,67 procent, waarmee dit tot dusverre het beste kwartaal van 2016 is. Per 30 september staat de index voor dit jaar weer in het groen, met een plus van twee procent.

Europese aandelen trokken in het derde kwartaal de kar met een plus van 4,2 procent voor de MSCI Europe Index, terwijl de S&P 500 Index 2,5 procent in euro’s opliep. Over de eerste drie kwartalen gemeten blijven Amerikaanse aandelen de Europese markt echter nog met zeven procent voor.

De sterkste resultaten kwamen echter uit Azië en emerging markets, die in het derde kwartaal tussen de zeven en tien procent konden bijschrijven.

In termen van beleggingsstijlen is 2016 vooralsnog het jaar waarin waarde-aandelen beter presteren dan groei-aandelen. In het derde kwartaal versloeg de MSCI World Value Index de MSCI World Growth Index met 25 basispunten. Beleggers in small-caps bleven beleggers in large-caps gemiddeld genomen voor. Dividend en low-vol strategieën hadden het lastiger in het derde kwartaal, wat mede verklaard kan worden vanuit de sectorprestaties.

Pokémon Go
Een kort rondje langs de sectoren leert ons dat de sector IT het derde kwartaal een sterke performance heeft geleverd met een plus van 11,7 procent voor de MSCI World/Information Technology. Zwaargewichten Apple, Alphabet, Facebook en Intel konden allemaal dubbelcijferige kwartaalrendementen overleggen, maar de grootste klapper werd gemaakt door Nintendo, dat een koerssprong maakte dankzij Pokémon Go.

De sector materials behoorde met een plus van 8,3 procent wederom tot de koplopers en zet daarmee het herstel dat zich na de dip in januari manifesteerde voort. Mijnbouwers zaten in de lift, onder aanvoering van BHP Billiton, Glencore en South 32, dat met een stijging van bijna 60 procent koploper was.

De defensieve sectoren, waar ook veel dividendbetalers te vinden zijn, kenden een lastiger kwartaal. Gezondheidszorg, defensieve consumentengoederen, telecom en nutsbedrijven behaalden allen een negatief rendement over de afgelopen drie maanden.

Wanneer we kijken naar de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, dan blijkt dat het derde kwartaal een positief kwartaal was voor actief beheerde fondsen. Het gemiddelde fonds behaalde een rendement van 4,1 procent tegenover 3,67 procent voor de MSCI World Index. Dat brengt het gemiddelde rendement voor de fondsen weer op 0 procent over de eerste negen maanden van 2016, waarmee ze dus nog steeds 2 procent achter de benchmark zitten.

De onderweging van Amerikaanse aandelen ten faveure van Europese aandelen door het categoriegemiddelde pakte goed uit, evenals de onderweging van nutsbedrijven, telecom en defensieve consumentengoederen.

Cyclische fondsen
Tot de best presterende fondsen in het derde kwartaal van 2016 behoren de meer cyclische fondsen, met Schroder ISF Global Recovery, dat een rendement van 9,82 procent optekende, als koploper. Onderaan de lijst treffen we 'low vol' strategieën en fondsen die op kwaliteitsaandelen focussen. UBS (Lux) ES Global Opportunity Unconstrained is met een kwartaalrendement van -3,16 procent de rode-lantaarndrager.

De top 5 year-to-date wordt aangevoerd door Morgan Stanley Global Discovery Fund. Dit fonds was na het eerste kwartaal ook al koploper en was tijdens het tweede kwartaal gezakt naar de derde stek. Dankzij een rendement van 9,74 procent in het derde kwartaal is het fonds met een rendement van 18,13 procent per 30 september met afstand de koploper in deze categorie.

Het fonds bestaat pas sinds november 2014 en staat onder leiding van Burak Alici. Het kleine fonds dat slechts 5,2 miljoen euro onder beheer heeft, focust zich op zowel gevestigde als opkomende bedrijven van hoge kwaliteit met een aantrekkelijke cash flow yield en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen. Op basis van een bottom-up analyse wordt een schatting gemaakt van de kwaliteit van het businessmodel, de kwaliteit van de groei en de verhouding risico/rendement. Duurzame concurrentievoordelen (economic moats) spelen hierbij een sleutelrol.

Het fonds wordt met grote overtuiging beheerd. De portefeuille bestaat uit slechts 40 posities, waarbij de top-10 posities 54 procent van de portefeuille uitmaken. Christian Dior, Manitowoc Foodservice en United Technologies Corp zijn de drie grootste posities in het fonds.

Top 5 aandelen wereldwijd

FN Top 5 week 42 wereldwijde aandelen  tabel vrijstaand

Rendementen in procenten en geannualiseerd

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten