Top 5 EMD harde valuta: Terug in beeld bij beleggers

Obligaties uit opkomende landen zijn dit jaar een van de populairste categorieën onder fondsbeleggers. In hun zoektocht naar rendement komen zogenaamde frontier markets nadrukkelijker in beeld.

External Writer 14 november, 2016 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

De opkomende markten werden in 2015 nog geplaagd door economische perikelen in China en Brazilië, een mogelijke renteverhoging van de Fed in zicht en de marktcorrectie van grondstoffen en energie. Gemeten in de basis valuta boekten alle Morningstar categorieën gericht op obligaties uit opkomende landen dat jaar negatieve rendementen. Obligaties in lokale valuta blonken nog eens in negatieve zin uit.

Rollen omgedraaid
De rollen keerden in 2016 doordat de risicobereidheid onder beleggers verbeterde en hard getroffen landen als Brazilië en Argentinië herstelden. Maar ook olie-exporterende landen als Venezuela, Ecuador en Irak wisten te profiteren van de herstellende energieprijzen. In het lopende jaar tot en met eind september behoorden de emerging market debt categorieën met dubbelcijferige rendementen tot de best presterende obligatiecategorieën.

'Het herstel is beleggers ook niet onopgemerkt gebleven', merkt analist Niels Faassen van Morningstar op. 'Op year-to-date basis waren obligaties uit opkomende landen een van de populairste obligatiecategorieën.'

De categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets in lokale valuta mocht per saldo maar liefst 8,7 miljard euro aan nieuwe instroom verwelkomen. Terwijl categorieën Obligaties Wereldwijd Emerging Markets en Obligaties Wereldwijd Emerging Markets euro hedged in totaal ruim 12 miljard euro aan netto-inflows zagen.

Actief versus passief
Op fondsniveau wisten voornamelijk passieve producten te profiteren van de inflow. De top 5 van meest populaire EMD-fondsen dit jaar tot nu toe wordt gedomineerd door iShares, wijst fondsanalist Faassen. 'Binnen actief was binnen local currencies Aviva het meest populaire fonds. Terwijl Pictet-Global Emerging Debt van Simon Lue-Fong, binnen actief/hard currency de meeste inflow mocht verwelkomen.'

iShares Emerging Markets Local Goverment Bond, dat in staatsobligaties in lokale valuta belegt, kon ruim 2,2 miljard euro aan inflow bijschrijven. Aviva Investors Emerging Markets Local Currency Bond Fund kwam tot bijna 1,8 miljard euro.

De top 5 van hard currency fondsen op basis van rendement wordt deze week aangevoerd door Vontobel. Dit fonds wordt sinds oprichting, in mei 2015, beheerd door Luc D'hooge. Faassen: 'D'hooge beheerde van 2002 tot 2013 met succes Candriam Bonds Emerging Markets met een soortgelijk beleggingsproces dat voornamelijk bottom-up gedreven is.'

Wat hem verder opvalt is dat EMD-fondsen die zich richten op frontier markets relatief goed presteren, zo ook Aberdeen Global Frontier Markets Bonds. Deze categorie bestaat uit minder ontwikkelde landen dan opkomende markten, zoals Pakistan, Zambia en Ivoorkust. 'Frontier landen hebben gemiddeld genomen een lagere credit rating dan meer "ontwikkelde" opkomende landen heb hebben zodoende ook een hogere yield', verklaart de fondsanalist.

Het in Luxemburg gevestigde TCW Funds Emerging Market Income fonds belegt in een mix van harde valuta en lokale valuta staatsobligaties en in bedrijfsobligaties. 'Managers Penny Foley en David Robbins hebben deze flexibiliteit met succes toe weten te passen in verschillende marktomstandigheden', aldus Faassen. 'Het succes van hun benadering, samen met de ervaring van de managers en de belangrijkste analisten plus een redelijk prijskaartje, ondersteunt een Morningstar Analyst Rating van Silver.'

Obligaties opkomende landen in harde valuta

FN Top 5 week 46 EMD hc tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings