Asset flows oktober: opkomende markten in trek, Europa uit de gratie

De in- en uitstroom uit beleggingsfondsen over oktober zet het beeld van eerder dit jaar voort. Maar toch zijn er nieuwe categorieën die sneller opkomen dan andere. Wij zetten ze op een rij.

Ali Masarwah 30 november, 2016 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

De stromen in en uit de verschillende vermogenscategorieën in Europa over oktober zetten het beeld van de voorafgaande maanden door. In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen bleven beleggers bij de strategie om hun geld toe te vertrouwen aan een beperkt aantal risico's. Opkomende markten bleven per saldo geld aantrekken, terwijl Europa wederom uitstroom zag, bij zowel aandelen- als obligatiefondsen. Dat is al het hele jaar zo.

Nieuw was de ontwikkeling dat inflatie-linked obligaties meer in trek waren terwijl de rendementen van staatsobligaties stegen in oktober. Tegelijk verhevigde de uitstroom uit euro staatsobligaties en euro gediversifieerde obligaties. Dat geeft aan dat beleggers zich al zeer bewust waren van de risico's rond obligaties voordat de rendementen gingen stijgen na Trumps uitverkiezing tot nieuwe president.

Brede categorieën
Op het niveau van brede categorieën gaan obligatiefondsen aan kop met 11,5 miljard euro instroom in oktober. Dat is dubbel zoveel als de op een na hoogste, allocatiefondsen met per saldo 5,5 miljard euro. Alternatives wisten 1,7 miljard euro aan nieuw geld binnen te halen. Vergelijken we die cijfers met 2014 en 2015, dan is de instroom dit jaar wat magertjes van omvang.

Aan de uitstroomkant zet de trend bij de aandelenfondsen zich voort. Al voor de tiende maand op rij gaat er geld uit, deze maand 4,3 miljard euro. Dat kwam vooral voor rekening van de actieve fondsen. Daar is dit jaar al 88 miljard euro uit weggehaald. Bij de aandelenindexfondsen was juist sprake van instroom, dit jaar tot dusver al 11,9 miljard euro. Bekijk de brede categorieën in de tabel hieronder:

Europe Flows 201610 Table 1 Broad Categories

(klik op tabellen voor vergroting)

Morningstar Categorieën
Bekijken we de stromen op het niveau van de Morningstar Categorieën, dan springt de instroom in opkomende markten gerelateerde categorieën eruit. Die trokken in oktober 1,96 miljard euro aan. Ook alternative multistrategy fondsen deden het goed met 1,7 miljard euro nieuw geld.

Relatief nieuw voor de Europese belegger zijn in dollars genoteerde inflatie-linked obligaties die 1,4 miljard euro ophaalden. Bijna dat hele bedrag kwam terecht bij één nieuw geïntroduceerd fonds: Vanguard US Treasury Inflation-Protected Securities Index. Bij in euro's genoteerde fondsen was dat veel gelijkmatiger verdeeld.

Europe Flows 201610 Table 2 Categories Largest Inflows

Uitstroom zat vooral bij Europese staatsobligatiefondsen. Daar ging 1,6 miljard euro uit, en dat is het hoogste bedrag sinds juni 2015.

Bij aandelen vertoonden de prominente large cap categorieën stevige uitstroom. US large cap blend fondsen zagen 1,5 miljard euro wegvloeien, op de voet gevolgd door Europese large cap blend fondsen die 1,4 miljard euro verloren. Ook US large cap groei fondsen zagen vermogen verdwijnen. Daar onttrokken beleggers 740 miljoen euro aan.

Ook aandelenfondsen die te maken hebben met het Verenigd Koninkrijk hadden opnieuw te maken met uitstroom, een patroon dat begin dit jaar werd ingezet.

Europe Flows 201610 Table 3 Categories Largest Outflows

Fondshuizen
Zoals boven genoemd was het nieuwe Vanguard US Treasury Inflation-Protected Securities Index fonds goed voor bijna alle instroom in dollargenoteerde inflatie-linked obligaties en dat bracht Vanguard meteen naar de top van de fondshuizen me de meeste instroom. Tweede is Eurizon Capital, de vermogensbeheerder van de Italiaanse Intesa Sanpaolo Group, die opnieuw goed scoorde met zijn obligatie- en allocatiefondsen.

Robeco profiteerde van de vraag naar high yield obligaties fondsen en opkomende markten fondsen. Flossbach von Storch komt ook in de lijst met hoogste instroom voor doordat veel Duitse beleggers in het FvS Multiple Opportunities fonds stapten.

Europe Flows 201610 Table 4 Providers Largest Inflows

Bij de verliezers vinden we Standard Life bovenaan de lijst met 1,6 miljard euro uitstroom. De fondsen die de absolute return strategie uitvoeren zagen geld weggaan, maar het grootste deel van de uitstroom komt voor rekening van obligatiefondsen.

Ook bij UBS vloeide het meeste geld uit de obligatiefondsen, net als bij Deutsche Asset Management.

Europe Flows 201610 Table 5 Providers Largest Outflows

Grootste fondsen
De top-10 van grootste fondsen kent in oktober een wisseling van de wacht aan de top. Het AP7 Aktiefond is nu de grootste met 29,4 miljard euro. Dit fonds repliceert in de basis de MSCI ACWI, maar wijkt daar van af door in private equity te beleggen en leveage toe te passen met het oog op een hoger rendement. Tegelijk zijn de kosten veel lager dan die van veel actieve en passieve concurrenten: de jaarlijkse beheervergoeding bedraagt slechts 0,15%.

Nordea-1 Stable Return wist als individueel fonds veel meer nieuw geld aan te trekken dan de meeste andere, maar de 250 miljoen euro in oktober is een schijntje vergeleken met de niveaus die het fonds in eerdere maanden dit jaar haalde. Per oktober heeft het fonds een limiet gesteld aan de instroom van 1 miljoen euro per dag.

Europe Flows 201610 Table 6 10 Largest LTfunds

Lees meer:

- Fondsstromen onverminderd uit aandelen en in obligaties

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten