Top 5 waarde-aandelen: Rendementsspurt ingezet

Waarde-aandelen maken een comeback, na jaren te zijn achtergebleven. Het fonds Robeco Quant Value Equities, met overwegingen in sectoren als basismaterialen, energie en financials, profiteerde het sterkst.

External Writer 05 december, 2016 | 9:31
Facebook Twitter LinkedIn

Dit blijkt uit een inventarisatie door Morningstar op verzoek van Fondsnieuws. Fondsanalist Jeffrey Schumacher nam de categorie aandelenfondsen global large-cap value nader onder de loep.

Comeback
Hij vraagt zich af of een nieuwe tijd voor de waardebelegger is aangebroken. 'Volgen er na zeven magere jaren zeven vette jaren? Feit is wel dat de MSCI World Value Index na zeven jaren van underperformance ten opzichte van de MSCI World Index in 2016 een sterke comeback maakt.'

Per 27 november 2016 staat de teller voor de MSCI World Value Index op een rendement van 11,5 procent, waarmee het de MSCI World Index, die een rendement realiseerde van 8,1 procent, duidelijk achter zich laat. De MSCI World Growth Index, die in de afgelopen jaren de kar trok op de beurs, blijft steken op een rendement van 4,7 procent.

Trump-effect
'Wanneer we verder inzoomen op de rendementen van dit jaar, dan zien we dat het verschil overduidelijk in het lopende kwartaal is gemaakt', vervolgt de Morningstar-analist. Sinds oktober dikte de MSCI World Value Index 8,3 procent aan, tegenover 5,9 procent voor de MSCI World Index en 3,6 procent voor wereldwijde groeiaandelen.

'De rendementsspurt is mede ingegeven door de verassende winst van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen', aldus Schumacher. Mijnbouwers, banken en energie-aandelen kende een sterke novembermaand, terwijl vastgoed, defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven achter bleven. 'Een ontwikkeling die goed uitpakte voor veel waarde-fondsen, die gemiddeld genomen een hogere allocatie naar financials, energie en basismaterialen hebben.'

Kwantitatief
Aan kop van de top-5 waarde-aandelen wereldwijd staat Robeco Quant Value Equities. Dit fonds bestaat sinds eind 2013 en wordt beheerd door het kwantitatieve team van Robeco. Voor dit fonds zijn Maarten Polfliet en Willem Jellema verantwoordelijk.

'Het fonds selecteert de aandelen zoals het een waarde-fonds betaamt op aantrekkelijke waarderingen, maar neemt ook andere factoren mee zoals kwaliteit en positief momentum', zegt de fondsanalist over de strategie. Het fonds heeft een zeer gespreide portefeuille van ongeveer 160 namen, waarbij de sectoren basismaterialen, energie en financials sterker zijn vertegenwoordigd.

Schumacher: 'Opvallend is de allocatie naar nutsbedrijven van bijna 10 procent, wat een duidelijke overweging is ten opzichte van andere waarde-fondsen. Daarnaast is dit een van de weinige waarde-fondsen die een blootstelling van meer dan 10 procent heeft naar emerging markets. Met een koers/winstverhouding van 12 heeft het fonds een van de goedkoopst gewaardeerde portefeuilles in de categorie.'

Het profiteerde dit jaar van een aantal sterk presterende namen, waaronder Glencore, Quad/Graphics, Banco do Brasil en Lukoil, wijst de analist.

Financials
Nummer twee Investec Global Value Equity heeft een ander profiel dan het fonds van Robeco, vervolgt Schumacher. 'Basismaterialen en energie zijn hier duidelijk minder sterk vertegenwoordigd van beheerders Alessandro Dicorrado en Steve Woolley, maar hun inzet op financials is met een allocatie van 34,7 procent fors. Verder heeft het fonds meer belegd in consumenten-aandelen, terwijl de allocatie van 24 procent naar industrie-aandelen ook opvallend is in vergelijking met concurrenten.'

Verder noemt hij de geografische inzet van 23 procent op aandelen uit het Verenigd Koninkrijk en portefeuille concentratie, met slechts 37 aandelen, opvallend. Tesco, standard Chartered en Lloyds. WorleyParsons, Patterson-UTI Energy en Manitowoc zijn voorbeelden van succesvolle posities in het fonds.

Klapper
De top-3 op basis van het YTD-rendement per 27 november wordt gecompementeerd door Edmond de Rothschild Global Value, dat 13,2 procent in waarde steeg. Dit fonds, dat beheerd wordt door Adeline Salat-Baroux en Christophe Foliot.

Het heeft weer een sterke allocatie van 18 procent naar cyclische consumentengoederen en heeft bijna 60 procent van het fondsvermogen in Noord-Amerikaanse aandelen geïnvesteerd, noemt de fondsanalist. De top-3 posities in de portefeuille zijn in handen van Amerikaanse banken: Citigroup, JP Morgan en Bank of America.

Citigroup steeg dit jaar 13 procent, maar de andere twee banken wonnen meer dan 25 procent, gemeten in euro's. 'De grootste klapper was echter mijnbouwer Teck Resources, dat na een dramatisch 2015 dit jaar bijna 600 procent in waarde steeg.'

Top 5 aandelen large-cap waarde

FN Top 5 week 49 Aandelen Global LC Value tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties sinds het begin van dit jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten