Het is weer tijd voor de Morningstar Awards!

De maand januari is voor de fondsanalisten altijd een drukke maand. Het is de periode waarin alle berekeningen, checks en discussies plaatsvinden om de finalisten en uiteindelijke winnaars van de felbegeerde Morningstar Awards aan te wijzen. Dat lijkt een makkelijke opgave, maar dat is het niet.

Jeffrey Schumacher, CFA 25 januari, 2017 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

Het lijkt makkelijk, omdat de awards immers grotendeels kwantitatief van aard zijn, waarbij rendement en risico over de afgelopen vijf jaar bepalend zijn. Maar die kwantitatief gegenereerde kandidatenlijst wordt door de fondsanalisten nog grondig doorgelicht, waarbij er een aantal kwalitatieve checks worden uitgevoerd.

Dit doen we omdat we met het stellen van een aantal randvoorwaarden de kwaliteit en rechtmatigheid van een finalist en winnaar willen waarborgen. Dat is een tijdrovende exercitie kan ik u vertellen. Eentje die ook resulteert in het schrappen van een aantal kansrijke kandidaten.

Zo rapporteren sommige fondshuizen geen informatie over wie de fondsbeheerders zijn. Dan wordt het voor ons lastig om te bekijken wie er daadwerkelijk verantwoordelijk is geweest voor de prestaties van het fonds. Bij een aantal andere fondsen heeft er vrij recent een manager-wisseling plaatsgevonden, wat voor ons ook reden is een fonds uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor fondsen die een significante wijziging in hun beleggingsstrategie hebben doorgevoerd.

Verkrijgbaarheid
In andere gevallen is een fonds weliswaar geregistreerd in deze markt, maar (voor zover wij konden traceren) nergens daadwerkelijk verkrijgbaar. In sommige gevallen was het fonds te zeer geconcentreerd naar een zeer beperkt aantal landen (vooral bij obligaties), of sectoren (aandelen), of werden vreemde valutablootstellingen structureel gehedged.

Het komt ook voor dat we te weinig portefeuilles van fondshuizen hebben ontvangen, waardoor we onvoldoende konden opmaken door welke beleggingsbeslissingen de prestaties gedreven werden. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin we besluiten een fonds te passeren als kanshebber voor een Morningstar Award.

Gordijnen gesloten
Wat mij elk jaar weer opvalt aan de fondshuizen die achteraf komen reclameren over het feit dat ze niet tot de finalisten behoorden, is dat er veel tussen zitten die dat aan zichzelf te wijten hebben. Simpelweg omdat ze zelf ervoor kiezen de gordijnen gesloten te houden door geen informatie aan te leveren, noch aan ons, noch aan u als belegger.

Het verschaffen van informatie over beheerders en de beleggingsportefeuille is wat ons betreft essentiële informatie die iedere belegger nodig heeft om een goede afweging te kunnen maken om een fonds te kopen. Fondsen die er bewust voor kiezen om die informatie achter te houden, verdienen simpelweg geen prijs.

Interessante nieuwkomers
Dat neemt niet weg dat we ook dit jaar weer een aantal mooie fondsen hebben weten te vinden die een Award verdienen. Daar zitten fondsen tussen die al eerder finalist waren of zelfs een award in de wacht hebben gesleept, maar er zijn ook interessante nieuwkomers. We houden het nog even spannend welke finalisten naar voren zijn gekomen, maar ik kan u wel zeggen dat de podiumplaatsen absoluut verdiend zijn. Op 8 februari aanstaande maken we de finalisten van de Nederlandse Morningstar Awards bekend.

De uitreiking van de Morningstar Awards in Nederland zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 6 april 2017.

 

Terugblik op de Morningstar Awards van vorig jaar:

- Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards 2016

- De finalisten voor de Morningstar Awards 2016

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings