Top 5 Euro Credits: Schroders domineert

Beleggers in Europese bedrijfsobligaties kunnen terugkijken op een mooi jaar, mede dankzij het opkoopprogramma van de ECB. Dat was bepalend voor de instroom in deze categorie. Actieve managers moesten hun meerdere erkennen in passieve concurrenten die sterk opkwamen. Opvallend is dat fondsen van Schroders alom vertegenwoordigd zijn in de top 5.

Niels Faassen 30 januari, 2017 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

Een van de belangrijke thema’s in 2016 was het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) dat voor een sterke impuls zorgde. Dit programma ging in januari 2015 van start en omvatte in de eerste instantie alleen staatsobligaties. Vervolgens werd het programma in maart 2016 uitgebreid met investment-grade bedrijfsobligaties, uitgezonderd de financiële sector. Dat zorde voor veel instroom in deze categorie. De positieve impact kalfde tegen het jaareinde wat af. 

Ook andere gebeurtenissen deden het obligatieklimaat kantelen: de onverwachte uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het Italiaanse nee tegen het hervormingsreferendum en twijfels over de voortzetting van het opkoopprogramma van de ECB zorgden voor stijgende rentes op staatspapier en een lichte stijging van de spread op bedrijfsobligaties. Hierdoor eindigde het laatste kwartaal van 2016 in mineur met een negatief rendement van 0,9% voor de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven. Desondanks boekte de categorie een gemiddeld rendement van ruim 4% over geheel 2016.

Recordinstroom bij passief
Afgelopen jaar was ook het jaar van de passieve bedrijfsobligatiefondsen. Deze fondsen boekten een recordinstroom van ruim EUR 5,7 miljard. Het merendeel van deze instroom kwam ten goede aan de ETF’s van iShares met netto instroom van EUR 3,5 mrd. Ze versloegen daarmee de actieve fondsen, want die kampten met een netto uitstroom van EUR 337 miljoen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid