Apple's iPhone verkopen breken kwartaalrecord

Apple verkocht de afgelopen drie maanden een recordaantal iPhones. De verschuiving naar de nieuwe, duurdere iPhone 7 zorgde bovendien voor hogere marges.

Robert van den Oever 06 februari, 2017 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Apple heeft solide cijfers gepresenteerd over het eerste kwartaal (oktober tot en met december) van zijn gebroken boekjaar 2016-2017. De verkopen van de iPhone bereikten een record voor een driemaandsperiode: 78,3 miljoen stuks gingen er over de toonbank en dat is 5% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De productmix schoof op naar de nieuwe iPhone 7 Plus, die een hogere winkelprijs heeft en een hogere marge voor Apple. Daardoor steeg de gemiddelde omzet per toestel. Die bedraagt nu 695 dollar per toestel en dat is 1% meer dan het voorgaande jaar en 12% meer dan het voorafgaande kwartaal. Juist in het zo belangrijke feestdagenseizoen is dat bemoedigend, stelt Morningstar-analist Brian Colello.

Trouwe klantenbasis
Bemoedigend is volgens de analist ook dat de volwassen markten een sterke omzetontwikkeling lieten zien. De Verenigde Staten, Japan en West-Europa kenden allemaal dubbelcijferige omzetgroei. Dat geeft aan dat Apple's klantenbasis sterk is en heel trouw weer bij Apple terugkomt als het een apparaat wil vervangen door eentje van een nieuwe generatie. 

De iPhone stal dus de show, maar ook omzet uit andere productgroepen was sterk, zegt analist Colello. De omzet uit Mac computers steeg 7% op jaarbasis dankzij de recente introductie van de Macbook Pro.

Doelen voor Services
De divisie Services deed het ook goed met 18% omzetgroei op kwartaalbasis naar 7,2 miljard dollar. Services omvat de omzet uit softwaren en de App Store maar ook verbintenissen met derde partijen zoals Apple Care, iCloud en Apple Pay. Apple heeft zelf het doel gesteld om de Services-omzet te verdubbelen in de komende vier jaar. Dat doel ligt duidelijk hoger dan de projecties die analist Colello momenteel voor Services hanteert.

Op basis van de eerste-kwartaalcijfers verhoogt Colello zijn Fair Value berekening van 133 dollar per aandeel naar 138 dollar. Apple krijgt van Colello een Narrow Moat rating met een Positive Moat Trend.

Gedetailleerde informatie over Apple vindt op onze fondspagina van dit aandeel. Daar ziet u kwartaalcijfers, aandelenkoers en achtergrondinformatie overzichtelijk bij elkaar.

Bekijk hier een video waarin Morningstar-analist Brian Colello de kwartaalcijfers van Apple toelicht:

 

Lees meer over aandelen:

- Sectoranalyse aandelen: defensieve consumentengoederen

- ASML jaarcijfers versterken vertrouwen in succes EUV-technologie

- Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten