Optimisme over groeiperspectief stuwt instroom Europese fondsen

De instroom in beleggingsfondsen in Europa bleef in februari onverminderd sterk dankzij optimisme over groeiperspectief voor de Europese economieën. Ook opkomende-marktenfondsen waren weer in trek.

Ali Masarwah 03 april, 2017 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

Fondsbeleggers in Europa waren optimistisch gestemd in de afgelopen maand, net als in januari, en dat vertaalde zich in een aanhoudend sterke instroom in beleggingsfondsen. Met name het herstel op de aandelenmarkten zette beleggers aan tot een positieve houding.

Dat blijkt uit de cijfers. De netto-instroom naar in Europa gevestigde open-end fondsen over februari bedraagt 43,88 miljard euro, zo toont de fondsendata van Morningstar aan. Dat is meer dan de 35,1 miljard euro die er in januari per saldo instroomde, en het is de hoogste netto-instroom in één maand sinds april 2015.

De categoriegroep Obligaties haalde het meest geld binnen, met een netto-instroom van 25,13 miljard euro. Allocatiefondsen boekten 9,75 miljard euro netto-instroom. Maar ook aandelenfondsen, die het al een hele tijd moeilijk hebben, wisten per saldo 5,37 miljard euro nieuw geld op te halen. In de onderstaande tabel vindt u het overzicht van de stromen voor de brede categoriegroepen:

Europe Fund Flows Asset Classes Feb 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie niveau
Op het niveau van de fondscategorieën wist de categorie 'fixed term obligaties' de meeste instroom te boeken, gevolgd door de categorie 'overige obligaties' - een mix van senior leningen, mortgage-backed securities en fondsen met variabele rente.

Fondsen met een 'alternative multistrategy' aanpak deden het ook goed. De instroom in dit type fondsen versnelde ten opzichte van eerdere maanden. Die kwam voor een belangrijk deel ten goede aan de Aviva Investors Multi-Strategy Target fondsen.

De categorie 'global large-cap blend' kende een aanhoudend hoog instroomniveau, waarbij het Goldman Sachs Global CORE Equity Portfolio fonds met 1,3 miljard euro afgetekend het meeste geld binnenhaalde.

Opvallend is de comeback van opkomende-markten categorieën. Die kenden een fikse terugval na de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen november, omdat beleggers vreesden dat onder Donald Trump het beleid ten aanzien van opkomende markten duidelijk zou gaan veranderen. Over februari stroomde er 2,24 miljard euro naar de categorie 'global emerging markets bond' en daarmee zijn zij de best scorende opkomende-markten categorie. Ook andere opkomende markten categorieën die buiten onderstaande tabel vallen, lieten positieve ontwikkeling zien, blijkt uit de Morningstar-data.

Europe Fund Flows Categories Inflows Feb 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Verliezers op fondscategorie niveau
Ondanks het optimisme over aantrekkende groei in de europese economieën blijft de trend om uit Europese aandelenfondsen te gaan ook in februari van kracht. De categorie 'Europe large-cap blend equity' zag het meeste geld wegstromen: 3,05 miljard euro. De hardst getroffen fondsen zijn BGF European Fund, Henderson Horizon Pan European Equity Fund en Odey European Focus Fund. Ook 'US large-cap blend equity' kende per saldo uitstroom.

De categorie 'EUR corporate bond' moest het wederom ontgelden, en dat is geen verrassing gezien de ontwikkeling van de afgelopen zes maanden waarin deze categorie aanhoudend uitstroom kende wegens de gevoeligheid voor wijziging in de rente. Dat is ook de reden voor de uitverkoop van Europese staatsobligaties, ofwel de categorie 'EUR government bond'. In onderstaande tabel is duidelijk te zien dat de meeste categorieën Europa betreffen.

Morningstar Direct Asset Flows Europe February 2017 Fund Cat Outflow

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen: de winnaars
Insight Investment, een dochteronderneming van BNY Mellon, voert de lijst aan van fondsen die in februari per saldo het meeste geld wisten op te halen. Dat ging met name naar diens fixed-term obligatiefondsen. Pimco is goede tweede met sterke instroom in Pimco GIS Income, dat maar liefst 2,83 miljard ophaalde. De instroom is dit flexibele-obligatiefonds is goed voor tweederde van alle instroom in Pimco's europese fondsen dit jaar tot dusver.

Eurizon, de vermogensbeheerder van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo, bezet de derde plek dankzij de sterke vraag naar zijn obligatiefondsen. Dat geldt ook voor BlackRock, Credit Suisse en Nordea.

Morningstar Direct Asset Flows Europe February 2017 Fund Prov Inflow

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen: de verliezers
RBS gaat aan kop bij de fondshuizen die de meeste uitstroom te verwerken kregen. Er vloeide per saldo 1,4 miljard euro weg, waarvan alleen al 900 miljoen euro uit de aandelenfondsen voor het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Danske Invest is tweede door vooral uitstroom uit zijn obligatiefondsen. Ook KBC had te lijden onder onttrekking aan zijn fondsen in de fondscategorieën 'EUR corporate bonds' en 'EUR government bonds'.

Henderson en Odey zagen geld wegstromen uit hun vlaggenschip-fondsen voor Europese aandelen.

Morningstar Direct Asset Flows Europe February 2017 Fund Prov Outflow

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen
In de lijst met grootste beleggingsfondsen, gemeten naar beheerd vermogen, valt het enorme groeipercentage op van Pimco GIS Income Fund. De sterke prestaties van het fonds leiden tot grote vraag vanuit beleggers en daardoor groeide het vermogen onder beheer met maar liefst 103% in februari, zodat het fonds de vierde plek in de lijst bezet. 

Nummer vijf, AB Global High Yield, haalde 870 miljoen euro op. Dat is het hoogste niveau ooit in één maand voor dit fonds dat van Morningstar-analist Niels Faassen een Bronze-rating krijgt vanwege 'zijn diepgaande middelen, grondig beleggingsproces en sterke lange-termijnresultaten', hoewel het fonds volgens de fondsanalist ook 'soms significante volatiliteit kan laten zien'. Dat laatste blijkt uit de sterk wisselende in- en uitstroom van dit fonds die de bewegingen in zijn ondrliggende markten volgen.

Verderop in de lijst zetten fondsen als M&G Optimal Income Fund en JPM Global Income Fund hun sterke intrsoom van de afgelopen maanden voort.

Vermeldenswaardig is verder Nordea Stable Return Fund. Dat kende hoge uitstroom na sterke underperformance in het vierde kwartaal van 2016, maar dat lijkt nu te stabiliseren. Het fonds blijft vooralsnog gesloten voor beleggers die willen instappen. Nordea voerde in september 2016 een soft-close door nadat het fonds in de voorafgaande twee jaar zowat vertienvoudigde door een gigantische instroom.

Morningstar Direct Asset Flows Europe February 2017 Largest Funds

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

Hoop op economisch herstel stuwt Europese fondsstromen

- Fondsstromen in 2016 zijn een ware rollercoaster

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten