Beleggen in groeiaandelen: drie fondsen

De wereldwijde economie groeit hard en groeiaandelen staan in de schijnwerpers. Welke groeifondsen bieden kansen voor beleggers?

Jeffrey Schumacher, CFA 23 mei, 2017 | 13:40
Facebook Twitter LinkedIn

De economie groeit weer als nooit tevoren. Nederland kende in 2016 de sterkste economische groei sinds 2007, maar ook wereldwijd zijn de crisisjaren verder weg dan ooit en heeft de economie de wind in de zeilen. Het IMF verhoogde in april de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei voor 2017 van 3,1% naar 3,5%, ondanks de onzekerheden die nog altijd sluimeren. Echter, onder zowel bedrijven als consumenten is het vertrouwen groot en het herstel wordt dan ook breed gedragen.

De economische voorspoed laat zich ook op de beurzen duidelijk zien. Per eind april kon de MSCI World Index al een rendement van 4,56% bijschrijven, terwijl de MSCI Emerging Markets Index per eind april al in de dubbele cijfers noteert met een fraai rendement van 10,31%. De eurozone doet het ook niet slecht met een rendement van ruim 8% voor de Euro Stoxx 50 Index, maar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq staat momenteel boven de 6000 punten en dat is een nieuw record.

Technologie gerelateerde groeiaandelen favoriet
De sprint van de Nasdaq index geeft al aan dat technologie gerelateerde groeiaandelen op dit moment favoriet zijn onder beleggers. Wat dat betreft geeft de start van 2017 een tegengesteld beeld aan het vierde kwartaal van 2016, toen cyclische waardeaandelen sterk presteerden, mede ingegeven door de Trump euforie.

Binnen technologieaandelen zien we dat internet gerelateerde aandelen het goed doen, zoals Amazon en Priceline, maar ook in andere hoeken van de technologiesector zien we hoge rendementen, onder andere voor de FANG-aandelen (Facebook, Apple, Netflix, Alphabet (Google)) en binnen de gaming industrie (Activision Blizzard, Electronic Arts, Nintendo).

Het toegenomen consumentenvertrouwen speelt ook de producenten van duurzame consumentengoederen in de kaart. Autofabrikanten (Tesla, Ferrari, Peugeot), de gokindustrie (Wynn Macau) en luxemerken zoals Christian Dior en LVMH zagen hun beurskoersen in de eerste vier maanden van het jaar flink oplopen.

Investeren in groeiaandelen
De groeispurt van de wereldwijde economie heeft groeiaandelen in beweging gezet. Beleggers die hierop in willen spelen kunnen natuurlijk zelf direct in dit type aandelen beleggen, maar voor wie voor meer diversificatie gaat kan een beleggingsfonds met een duidelijke groeifocus een interessante optie zijn. Ik zet er drie op een rij.

1. Comgest Growth Europe
Comgest Growth Europe is wat ons betreft een van de beste Europese aandelenfondsen. Het fonds, dat een Gold rating heeft, staat onder leiding van een zeer deskundig en ervaren team van beheerders bestaande uit Laurent Dobler, Arnaud Cosserat en Franz Weis.

Het beleid richt zich op het identificeren van kwaliteits groeibedrijven die hun groei kunnen doorzetten ongeacht de economische cyclus. De portefeuille is geconcentreerd en bestaat uit ongeveer 35 aandelen die zich grotendeels in het largecap groeikwadrant van de Morningstar style box bevinden.

Inditex, Amadeus IT Group en Essilor zijn de belangrijkste posities in de portefeuille die weinig gelijkenissen kent met de benchmark. De uitvoering van de strategie is zeer sterk, wat zorgt voor een bovengemiddeld rendement gecombineerd met een beneden gemiddeld risiconiveau.

2. T.Rowe Price US Blue Chip Equity Fund
Het met een Silver rating gewaardeerde T.Rowe Price US Blue Chip Equity Fund wordt al sind de oprichting in 1993 beheerd door Larry Puglia. En niet zonder succes. Puglia zoekt naar bedrijven met bovengemiddelde en duurzame groeiverwachtingen en een sterke vrije kasstroom, die geleid worden door een management dat zorgvuldig omgaat met kapitaalsinvesteringen.

De voorkeur voor sterk groeiende bedrijven komt tot uiting in de bovengemiddelde allocatie naar de favoriete sectoren technologie, gezondheidszorg en duurzame consumentengoederen. Onder leiding van Puglia heeft het fonds een sterk trackrecord neergezet, maar beleggers moeten het hogere risicoprofiel wel in aanmerking nemen.

3. Robeco Global Consumer Trends Equities
Robeco Global Consumer Trends Equities is een fonds wat ten volle profiteert van het huidige marktsentiment. Het fonds belegt in drie hoofdtrends te weten digital consumer, emerging consumer en strong brands. Het fonds, dat sinds eind 2010 wordt beheerd door het duo Jack Neele en Richard Speetjens, zoekt naar de structurele winnaars in hun industrie die profiteren van een duurzaam concurrentievoordeel.

De trends geven het fonds een sterk groeikarakter, met posities in Amazon, Facebook en Activision Blizzard. De specifieke positionering en de voorkeur voor internet gerelateerde namen kan het rendementspatroon sterk laten afwijken van concurrenten, maar het team heeft laten zien dat dit mandaat bij hen in goede handen is. De Bronze rating is dan ook op zijn plaats.

Lees meer columns van Jeffrey Schumacher:

- 100 miljoen

Kleur bekennen

Zes tips voor het selecteren van een beleggingsfonds

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten