Ultimate Stock Pickers nemen gas terug

Na de verhoogde activiteit volgend op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn de Ultimate Stock Pickers in de eerste maanden van 2017 wat voorzichtiger geworden. Hun aankopen waren meer verspreid over diverse sectoren, al springt de technologiesector eruit.

Robert van den Oever 31 mei, 2017 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

De Ultimate Stock Pickers hebben allemaal - op één na - hun aan- en verkopen over het eerste kwartaal van 2017 bekendgemaakt, en daaruit blijkt dat hun activiteit wat is afgenomen ten opzichte van het vierde kwartaal, toen ze juist activer waren geworden in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Ze kochten beduidend minder bij dan in het voorafgaande kwartaal, en de aankopen die ze deden, waren breed verspreid over diverse sectoren; breder dan in de voorgaande periode, merkt Morningstar's aandelenanalist Joshua Aguilar op. Wel valt de technologiesector op, want de top 10 van meest gekochte namen uit overtuiging telt drie technologiebedrijven.

Zoals altijd presenteren we u twee Top 10 lijsten van de Ultimate Stock Pickers. Een met aankopen uit overtuiging, ofwel 'High Conviction Purchases', en een met aankopen die voor het eerst in portefeuille werden opgenomen, de 'New Money Purchases'.

Drie techbedrijven
Bij de High Conviction lijst zien we Amazon, Microsoft en Oracle verschijnen als de drie techbedrijven. Ook enkele namen uit de sector gezondheidszorg springen eruit. Analist Aguilar verbaast zich enigszins over het feit dat 9 van de 26 stockpickers Comcast kochten. Dat aandeel heeft sinds begin dit jaar 12,5% koerswinst geboekt en noteert momenteel zo'n 18% boven de Fair Value die Morningstar ervoor berekent.

Het algemene beeld is dat de Ultimate Stock Pickers bij hun aankopen uit overtuiging vooral kiezen voor kwaliteitsnamen met sterke economic moats, ofwel concurrentievoordelen die voor de lange termijn houdbaar zijn. Bekijk hier de volledige top 10 High Conviction Purchases:

USP 22 05 2017 Top 10 high conviction tabel 1

(klik op tabel voor vergroting)

De tweede Top 10 is die van de aankopen die voor het eerst in de portefeuille worden opgenomen. Deze keer noteren een aantal namen op de lijst tegen een aantrekkelijke korting ten opzichte van de Fair Value die Morningstar voor ze berekent. In de voorgaande editie viel daarentegen op dat veel namen juist rond het niveau van hun Fair Value noteerden. Deze keer zitten er dus interessante koopjes tussen. Onderstaande tabel toont de Top 10 van 'New Money Purchases':

USP 22 05 2017 Top 10 new money tabel 2

(klik op tabel voor vergroting)

De twee Top 10's vertonen deze keer weinig overlap. Alleen Amazon, Antero Resources en S&P Global komen op beide lijsten voor.  

Amazon
Amazon 2 kleinerOp Amazon gaan we wat dieper in, omdat het op beide lijsten voorkomt. Het aandeel noteert 9% onder zijn Fair Value en krijgt van Morningstar-analist R.J. Hottovy een wide moat rating omdat het de onbetwiste leider is in de 'race naar de cloud'. Amazon Web Services heeft een marktaandeel van 40% in zijn online diensten. De drie directe concurrenten Microsoft, Google en IBM hebben samen 25% marktaandeel. 

Warren Buffett, die een van de 26 Ultimate Stock Pickers is, gaf onlangs in een interview aan dat hij de boot gemist heeft met Amazon. Daarin zei hij ook dat hij zijn belang in IBM met 30% had verkleind en IBM had afgewaardeerd vanwege de sterke concurrentie door Amazon. Buffett is dan ook vol lof over Amazon-CEO Jeff Bezos: 'Ik ben onder de indruk van wat Jeff heeft gepresteerd. Ik had niet gedacht dat hij dat op zo'n grote schaal zou kunnen. Bovendien heeft hij het ook nog eens gedaan in twee verschillende industrieën die eigenlijk amper iets met elkaar gemeen hebben: online retail en cloud services. En dan is hij ook nog eens de grote operationele man van allebei.'

Een andere Ultimate Stock Pickers, Sequoia, is het met Buffett eens, maar voegde wel de daad bij het woord en kocht aandelen Amazon: 'We hebben onze positie in Wal-Mart afgebouwd en in plaats daarvan Amazon gekocht. Beide activiteiten, online retail en web services, hebben ieder op hun gebied een enorme voorsprong. Bezos denkt echt op de lange termijn. Dat blijkt uit de winstmarge van de e-commerce business. Die lijkt laag, maar dat komt omdat Bezos blijft investeren in groei en uitbreiding. Er zit substantiële verdienkracht in die business, maar het hoge investeringsniveau met het oog op de toekomst maskeert dat enigszins.'

Morningstar-analist Hottovy noemt Amazon 'de meest disruptieve kracht in de retailsector in decennia'. Volgens hem bieden Amazons operationele efficiency, netwerkeffect en scherpe foscus op service aan de klant een voorsprong op concurrenten die zij niet kunnen evenaren. Daarom zal Amazon volgens hem in de komende jaren marktaandeel blijven winnen. Hottovy voorspelt een groei die het marktgemiddelde in e-commerce ruimschoots zal verslaan: in de komende 5 jaar een gebruikersgroei van 15% gemiddeld per jaar, 28% groei gemiddeld van het aantal verkochte goederen en 36% groei van het aantal verkochte goederen voor derde partijen.

Ook bij Web Services heeft Amazon een voorsprong die concurrenten in die business niet zomaar kunnen inhalen. De capaciteit die Amazon kan aanbieden voor clouddiensten is vier keer groter dan die van de 14 naaste concurrenten samen. Die schaal leidt ook tot kostenvoordelen en maakt groei mogelijk. 

Microsoft
Microsoft WebsiteDe tweede naam die we toelichten is Microsoft, dat een Wide Moat rating heeft en 12% onder de Fair Value noteert. Dit aandeel prijkt in de portefeuilles van 17 van de 26 Ultimate Stock Pickers. Zes van die 17 vergrootten hun positie in Microsoft in het eerste kwartaal. Ronald Canakaris en Andrew Jung van AMG Montag & Caldwell Growth Motiveren hun aankoop als volgt: 'Na solide tweedekwartaalcijfers hebben we onze positie vergroot, want de groei in alledrie de businesses, cloud, servers en PC's, was sterker dan verwacht.'

Morningstar-analist Rodney Nelson vindt op basis van de eerder deze maand gehouden informatiedag voor analisten dat het bedrijf goed op weg met de ontwikkeling van clouddiensten. Hij heeft er vertrouwen in dat Microsoft op lange termijn een succesvolle aanbieder van clouddiensten kan worden, gedreven door het Azure-platform, waar het voortdurend aan sleutelt om het te verbeteren en de functionaliteit uit te breiden, bijvoorbeeld met Intelligent Edge. Juist door dit soort vernieuweingen zal Microsoft volgens Nelson in staat zijn om nieuwe klanten aan te trekken en voor de lange termijn te behouden. Dat zal zorgen voor omzetgroei en marge-expansie, verwacht de analist.

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Sector Gezondheidszorg maakt inhaalslag bij Ultimate Stock Pickers

Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten