Fondsstromen: aandelenfondsen maken stevige comeback

Aandelenfondsen zijn bezig aan een stevige comeback, blijkt uit het Morningstar fund flows rapport over april. Vorig jaar kampte deze categorie nog met grote uitstroom. Tegelijk blijft de netto-instroom in obligatiefondsen onverminderd op een hoog niveau.

Ali Masarwah 31 mei, 2017 | 13:09
Facebook Twitter LinkedIn

Nadat er sinds begin 2016 vooral heel veel geld uit stroomde, zijn de beleggingsfondsen in aandelen inmiddels bezig aan een ware comeback. Dat zagen we al gebeuren in maart, maar de cijfers over april bevestigen die trend. Het fund flows rapport van Morningstar over de maand april laat zien dat er in totaal 6,1 miljard euro naar aandelenfondsen ging en dat is een duidelijke breuk met het beeld over 2016.

Het waren vooral actieve aandelenfondsen die opnieuw gewild zijn bij beleggers. Maar ook indexfondsen in aandelen waren weer meer in trek dan voorheen. Daar komt nog bij dat de ontwikkeling bij aandelen-ETF's, die buiten dit flow-rapport vallen, dezelfde trend laat zien.

Intussen blijft de instroom in obligatiefondsen onverminderd hoog. April was een hele sterke maand met 25 miljard euro aan netto-instroom. Bij allocatiefondsen was de instroom eveneens sterk. Al met al bevestigt het april-rapport het beeld dat beleggers weer vertrouwen hebben in de markt.

Onderstaande tabel geeft inzicht in de fondsstromen voor de brede categoriegroepen:

Flows april broad cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Op de lijst met fondscategorieën gaat opkomende markten obligaties aan kop. In de eerste maanden van 2017, nadat de markten waren bekomen van de schrik over de Amerikaanse presidentsverkiezingen die de instroom in opkomende markten-fondsen zowat lamlegde, zagen we al vaker opkomende markten weer sterke instroom genereren en dat houdt aan in april.

Goede tweede is wereldwijde flexibele obligaties en dat is grotendeels te danken aan het Pimco GIS Income fonds, dat in zijn eentje al goed was voor 90% van de instroom in deze categorie.

Ook opmerkelijk goed deed de categorie EUR Flexible Allocation Global het. De fondshuizen die dat geld binnenhaalden, waren voornamelijk het Spaanse La Caixa, het Italiaanse Eurizon Capital en het Duitse Flossbach von Storch.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Inflows by cat april

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Terwijl veel obligatiecategorieën het goed deden, waren er wederom ook enkele die geld zagen wegstromen. Dat waren opnieuw Europese categorieëen en die zetten daarmee de negatieve ontwikkeling van de vorige maand maand door. EUR Diversified Bond en EUR Government Bond zijn de twee categorieën die de lijst met uitstroom aanvoeren. De derde, France Large-Cap Equity, hangt samen met de Franse presidentsverkiezingen. In aanloop daarnaartoe zochten veel beleggers een veiliger haven voor het geval de rechts-populistische Marine Le Pen de verkiezingen zou winnen.

Hoewel de Europese categorieën dus blijven kampen met fikse uitstroom, lijkt de omvang iets ver minderen in vergelijking met eerdere maanden.

Vermeldenswaardig is verder de vierde plek van US Large-Cap Growth Equity, en dat houdt verband met de rotatie bij aandelenbeleggers van Amerikaanse naar Europese aandelen. die is een tijdje aan de gang en kwam op gang doordat beleggers hun winst op Amerikaanse aandelen pakten en switchten naar meer ondergewaardeerde Europese aandelen.

Bekijk in onderstaande tabel de uitstroom-data per fondscategorie:

Outflows by cat april

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco gaat wederom aan kop bij de fondshuizen die het meeste nieuwe geld wisten op te halen. Dat komt door het boven reeds aangehaalde Pimco GIS Income fonds dat goed is voor 70% van heel Pimco's instroom sinds het begin van dit jaar. Daarnaast deden de Pimco fondsen Pimco GIS Global Low Duration Real Return Fund en Pimco Emerging Local Bond Fund het ook goed.

BlackRock is een goede tweede dankzij een versnelling van de instroom in passieve obligatiefondsen, met name in de categorieën GBP inflation-linked en GBP corporate-bond die respectievelijk 750 miljoen en 670 miljoen euro ophaalden.

UBS scoorde met zijn actieve fondsen in obligaties en vastgoed. De aandelenfondsen van UBS daarentegen lieten per saldo 610 miljoen euro uitstroom zien. Bekijk hier de instroomcijfers per fondshuis:

Inflows provider april

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Standard Life Investments had te lijden onder uitstroom uit zijn Global Absolute Return Strategies. De twee fondsen voor het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg zagen samen 1,1 miljard euro wegstromen.

Generali voelde de pijn bij een andere categorie, namelijk USD corporate bonds waar per saldo 800 miljoen euro uit verdween.

Onderstaande tabel toont de uitstroom per fondshuis:

Outflows provider april

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

De lijst met grootste fondsen toont Pimco GIS Income op de tweede plaats. Een maand eerder was dat nog de derde plaats, maar door de aanhoudend hoge instroom in het fonds wist het een plekje op de lijst te winnen. Met bijna 3 miljard euro nieuw geld in één maand haalde het Pimco-fonds met afstand meer op dan de andere fondsen in de top-10.

De aanhoudende groei van het fonds leidt tot de vraag hoe lang dat goed kan gaan voordat het fonds in problemen komt met zijn strtageie. Volgens fondsbeheerder Dan Ivascyn leidt de sterke groei niet tot problemen: 'Mocht het zo zijn dat de groei ons gaat belemmeren in onze mogelijkheden om waarde toe te voegen voor onze klanten, dan zullen we stappen zetten om de instroom te beperken. Maar voorlopig zijn we nog bij lange na niet in de buurt van dat punt', zei hij onlangs tijdens de Morningstar Investment Conference in Chicago.

De nummer drie op de lijst, SLI Global Absolute Return Strategy, toch nog derde ondanks opvallend hoge uitstroom van 719 miljoen euro over april. Die uistroom hangt samen met zwakke prestaties sinds 2016. Morningstar-fondsanalist Randal Goldsmith blijft vertrouwen houden in de multi-asset strategie als geheel, getuige de Bronze-rating van het fonds, maar het magere rendement roept bij hem wel de vraag op of het fonds wel in staat is zijn doelen te halen en het beleggingsproces effectief uit te voeren, of dat het fonds te groot is geworden om zijn eerdere succes te kunnen herhalen.

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind april 2017:

Flows largest funds april

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Instroom in ETF's zwakt af in april

Hoge instroom in Europese fondsen houdt onverminderd aan

Optimisme over groeiperspectief stuwt instroom Europese fondsen

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten