Alle nieuwe duurzame fondsen van eerste halfjaar 2017

Morningstar inventariseert welke nieuwe duurzame beleggingsfondsen en ETF's er in de eerste zes maanden van 2017 in Europa op de markt zijn gekomen. Het nieuwe aanbod blijkt breed en divers te zijn.

Robert van den Oever 12 juli, 2017 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Nu we in de maand juli zijn aanbeland, is het een goed moment om voor de eerste helft van 2017 de balans op te maken voor de nieuwe duurzame fondsen die op de markt zijn gekomen in Europa. De database van Morningstar leert dat er 57 nieuwe fondsen bij zijn gekomen, waarvan 8 ETF’s.

In de samenstelling van het overzicht hebben we alleen echt nieuwe fondsen meegenomen, en niet nieuwe, extra aandelenklassen van bestaande fondsen. De breedte van de verkrijgbaarheid verschilt.

Track record extensie
Bij het fonds Delta Lloyd Equity Sustainable Global in de aandelenklasse DPF verschijnen 5 sterren voor de Morningstar Rating. Dat komt omdat dit fonds het track record van zijn oorspronkelijke variant met zich meedraagt. Dat is het track record van Delta Lloyd Equity Sustainable Global Fund dat dateert van 2011.

Van het fonds is behalve de aandelenklasse DPF ook nog de eveneens nieuwe aandelenklasse A verkrijgbaar. Beide fondsen zijn uitsluitend in Nederland verkrijgbaar en daarmee zijn ze de enige twee in de lijst die zo’n beperkte region of sale hebben.

Wat verder opvalt aan de twee Delta Lloyd fondsen is de omvang van het beheerd vermogen. Het A-fonds heeft 722 miljoen euro onder beheer en het DPF fonds 452 miljoen euro. Daarmee zijn ze met afstand de grootste in de lijst met nieuwe fondsen.

De overige fondsen zijn enkele maanden na hun oprichting beduidend kleiner, van enkele tientallen miljoenen tot circa 200 miljoen euro aan beheerd vermogen. Een uitschieter is ook BNP Paribas Cedola Sostenibile 2021 Classic A/I. Dat is een obligatiefonds dat verkrijgbaar is in Frankrijk en Italië en een beheerd vermogen van 525 miljoen euro heeft.

Minderheid heeft Sustainability Rating
Hoewel de beschreven fondsen allemaal als socially conscious gelden, hebben er maar 12 een Morningstar Sustainability Rating. De overige fondsen hebben een beleggingsportefeuille die niet voldoet aan het Morningstar-criterium dat minstens 50% van de onderliggende bedrijven in de portefeuille een duurzaamheidsrating van Sustainalytics moet hebben.

Het gaat hierbij niet alleen om aandelenfondsen, ook obligatiefondsen kunnen een Morningstar Sustainability Rating ontvangen. Vooralsnog komen alleen bedrijfsobligaties in aanmerking, want Sustainalytics geeft alleen ratings af voor bedrijven die obligaties uitgeven, niet voor landen. Fondsen met uitsluitend of een groot deel staatsobligaties in portefeuille, zullen dus niet boven de genoemde 50% grens uitkomen.

Distributie naar landen
Een blik op het datapunt ‘Country available for sale’ leert dat veel fondsen maar in één of enkele landen verkrijgbaar zijn. Een minderheid heeft een brede distributie over veel verschillende landen in Europa. Alleen de ETF van UBS en het Pimco Global Bond ESG fonds zijn echt breed beschikbaar in Europa.

Bekijk hier de lijst met nieuwe beleggingsfondsen en ETF's met een expliciet duurzaam mandaat die in Europa zijn geïntroduceerd in de eerste zes maanden van 2017:

Overzicht nieuwe ESG fondsen H1 2017 1

Overzicht nieuwe ESG fondsen H1 2017 2

(klik op tabel voor vergroting)

 

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer:

7 manieren om duurzaam te beleggen

Duurzaamheid bij Europese large cap aandelenfondsen

Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating

Morningstar Sustainability Atlas: Europa aan kop

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten