Fondsstromen mei: risicovollere obligaties in trek

De fondsstromen over mei laten een onverminderd sterke instroom zien bij obligatiefondsen. Het zijn de risicovollere obligatiecategorieën, zoals opkomende markten en high yield, die het meeste nieuwe geld weten aan te trekken. Intussen blijven aandelenfondsen het ook goed doen en is de draai van de Verenigde Staten naar Europa duidelijk terug te zien in de fondsstromen.

Ali Masarwah 07 juli, 2017 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

Obligatiefondsen hebben in de maand mei opnieuw een sterke instroom laten zien. Al maanden achtereen blijft de instroom in obligatiefondsen hoog, zodat deze brede categoriegroep dit jaar tot dusver cumulatief met afstand de hoogste instroom weet te boeken, zoals blijkt uit de tabel hieronder. Inclusief de 25,9 miljard euro netto-instroom van mei komt de toestroom voor de eerste vijf maanden van 2017 op ruim 122 miljard euro.

Met name flexibele obligaties, opkomende markten en high yield waren weer zeer gewild, hetgeen aangeeft dat beleggers weer bereid zijn meer risico te nemen op zoek naar rendement.

Opvallend is verder de opmars van allocatiefondsen. De instroom in die brede categoriegroep was de hoogste in één maand sinds mei 2015. Vooral op Europa gerichte allocatiefondsen deden het goed. Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:

Flows cat june

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

De grote toestroom in obligatie- en allocatiefondsen blijkt duidelijk uit de tabel op fondscategorie-niveau, want dde top-10 met hoogste instroom bestaat geheel uit fondsen in deze twee categorieën. Flexibele obligaties en opkomende markten obligaties scoren hoog. De instroom in flexibele obligaties is voor een groot deel te danken aan Pimco GIS Income, dat in zijn eentje 3,7 miljard euro wist op te halen.

De aandelencategorieën vallen allemaal buiten de top-10, aangezien de toestroom naar aandelenfondsen iets afnam in vergelijking met de voorafgaande maanden waarin deze een duidelijke comeback maakten.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund cat june pos

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Waar fondsen die gericht zijn op Europa geld ophalen, zien de Amerikaanse fondsen dat wegstromen. Met name fondsen in Amerikaanse aandelen zijn uit de gratie bij beleggers. De lijst met hoogste uitstroom wordt aangevoerd door de categorieën US Large Cap Blend Euity en US Large Cap Value Equity.

De uitstroom is voornamelijk toe te schrijven aan actief beheerde fondsen; de open-end indexfondsen boekten juist instroom. Overigens worden in dit flow-rapport ETF's niet meegenomen. Morningstar rapporteert de ETF-stromen in een apart verslag.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Fund cat june neg

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

We noemden al de forse instroom in het Pimco GIS Income fonds en dat is ook de reden dat Pimco met afstand aan kop gaat in de lijst met fondshuizen die het meeste nieuwe geld wisten op te halen. Het fonds is goed voor 70% van de instroom in Pimco's Europese open-end fondsenaanbod.

Amundi deed het ook goed dankzij grote vraag naar zijn EUR korte-termijn obligatiefondsen, USD allocatiefondsen en wereldwijde opkomende markten obligatiefondsen.

BlackRock is nummer drie en wist geld op te halen met aandelen-index-fondsen. Europese aandelenfondsen van BlackRock haalden het meeste geld op, gevolgd door Amerikaanse en Japanse.

Bekijk hier de instroom per fondshuis:

Provider pos june

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

KBC had flink te lijden onder het weghalen van geld uit zijn aandelenfondsen en daardoor voert het de lijst van fondshuizen met de grootste uitstroom aan. KBC's eurozone large cap fondsen zagen 640 miljoen euro wegstromen. Ook de EUR staatsobligatie- en EUR gediversifieerde obligatiefondsen van KBC kampten met uitstroom.

Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:

Provider june negative

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

In de lijst met grootste fondsen valt - ook hier weer - Pimco GIS Income op met zijn 3,7 miljard euro netto-instroom. Dat brengt het fonds weer iets dichter bij de koppositie, maar die wordt nog altijd ingenomen door AP7 Aktiefond. Wel wordt het verschil steeds kleiner, want AP7 Aktiefond boekte maar een bescheiden instroom.

Morningstar kende Pimco GIS Income onlangs een Silver medal toe voor de Morningstar Analyst Rating. Het fonds heeft dit jaar tot dusver al bijna 15 miljard euro opgehaald en heeft sinds januari een autonome groei van het beheerd vermogen van 77% geboekt. Volgens Pimco zelf is ondanks de groei het punt om de instroom in te dammen nog lang niet in zicht, en de rendementen dit jaar zijn ook uitstekend.

Een ander fonds dat opvallend sterke instroom boekte, is AB Global High Yield. Dat haalde 570 miljoen euro op, gevoed door de toegenomen vraag naar risicovollere obligatiecategorieën. 

Ook M&G Optimal Income Fund haalde met 489 miljoen euro een aardig bedrag op. Het fonds zag voor de zesde maand op rij weer instroom en profiteert van zijn ultra-defensieve lage duratie positionering.

Er waren ook fondsen die het moeilijk hadden. SLI Global Absolute Return Strategy zag 410 miljoen euro wegvloeien, en dat valt nog mee, want in de drie maanden hiervoor was de uitstroom nog groter.

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind mei 2017:

Largest 10 funds june

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- ETF-stromen mei: record-instroom bij aandelen-ETF's

- Fondsstromen april: Aandelenfondsen maken stevige comeback

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings