Obligatiefondsen opkomende markten: 3 favorieten van Morningstar

Obligatiefondsen die beleggen in opkomende markten zijn enorm populair onder beleggers. Maar de beleggingsstrategieën van deze fondsen lopen nogal uiteen en kennen specifieke risico’s. Morningstar legt de verschillen uit en belicht 3 favoriete fondsen binnen deze categorie.

Niels Faassen 13 juli, 2017 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn

In het lopende kalenderjaar 2017 tot en met mei 2017 beleggingsfondsen die zich richten op obligaties uit opkomende landen (emerging market debt) rekenen op bijzondere belangstelling van beleggers. De Morningstar categorie Global Emerging Markets Bond mocht over deze periode maar liefst 13,9 miljard euro aan netto instroom bijschrijven en behoorde hiermee tot de top 3 van populairste categorieën.

Binnen Global Emerging Markets Bond was vooral de iShares JP Morgan $ EM Bond ETF (Silver) in trek, gevolgd door Templeton Emerging Markets Bond Fund (Bronze) en Man GLG Global Emerging Markets Debt Total Return.

De hernieuwde populariteit van het door Michael Hasenstab en Laura Burakreis beheerde Templeton Emerging Markets Bond Fund is opmerkelijk. Door tegenvallende resultaten boekte dit fonds van 2014 tot en met 2016 namelijk nog een netto-uitstroom van 2,3 miljard euro.

Ook de opkomst van Man GLG Global Emerging Markets Debt Total Return is bijzonder te noemen. Dit fonds, dat in handen is van Guillermo Ossés, is pas in april 2016 opgericht en is sindsdien gegroeid tot een beheerd vermogen van 2,1 miljard euro.

Sterk rendement
Deze populariteit staat niet op zichzelf. Met een gemiddeld rendement van 6,9% (berekend in dollars) voor de categorie Global Emerging Markets Bond in 2017 tot en met eind juni, zijn beleggers goed beloond. Al vielen de rendementen gemeten in euro’s lager uit door de zwakkere Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Obligaties uit opkomende landen profiteerden van de gunstigere wereldwijde economische groei indicatoren en van binnenlandse hervormingen.

De rendementen van de onderliggende beleggingsfondsen liepen echter behoorlijk uiteen, variërend van 16,53% tot 0,19% (berekend in dollars). Deze dispersie toont aan dat we hier te maken hebben met uiteenlopende strategieën voor obligaties in opkomende markten, elk met hun specieke risico’s. Beleggers dienen zich hier bewust van te zijn en met name van de risico’s die gepaard gaan met hun keuze voor een obligatiefonds.

EMD-categorieën
Er zijn grofweg drie emerging market debt categorieën te onderscheiden: hard currency debt (staats(gerelateerde) obligaties voornamelijk gedenomineerd in Amerikaanse dollars en uitgegeven onder buitenlands (Amerikaans of Brits) recht), local currency debt, (staats(gerelateerd) papier gedenomineerd in lokale valuta en uitgegeven onder lokaal recht) en emerging corporate debt (bedrijfsobligaties voornamelijk uitgegeven in harde valuta als de Amerikaanse dollar onder buitenlands recht).

De Morningstar categorie Global Emerging Markets Bond bestaat uit fondsen die zich meer op obligaties in hard currency richten maar ook uit gemengde fondsen die naast hard currency ook obligaties in lokale valuta bevatten, rechtstreeks in lokale valuta beleggen en daarnaast ook nog eens in bedrijfsobligaties uit opkomende markten beleggen. Bij deze gemengde fondsen ligt de nadruk meer op alpha generatie via allocatie over de verschillende EMD-categorieën, terwijl bij hard currency fondsen de nadruk veel meer ligt op specifieke landenselectie.

Risico’s
Hard currency debt brengt voor euro beleggers een forse exposure naar de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse rentecurve met zich mee. Terwijl de volatiliteit van local currency debt daarentegen grotendeels beïnvloed wordt door koersbewegingen in lokale valuta en lokale rentevoeten. Emerging corporates daarentegen worden overwegend in Amerikaanse dollars uitgegeven en kennen zodoende een dollar risico. Een andere factor van belang is kredietrisico. EMD hard currency, local currency en emerging corporates hebben bovendien gemiddeld genomen een hoger kredietrisico dan wereldwijde obligaties.

Morningstar’s favoriete EMD-fondsen
Dat de fondsen in Global Emerging Markets Bond nogal van elkaar kunnen verschillen qua beleggingsaanpak, blijkt wel uit de onderstaande voorbeelden van Morningstar’s favoriete EMD-fondsen. Dit zijn drie fondsen waarop Morningstar een hoge overtuiging heeft:

Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency (Silver)
Zoals de naam al doet vermoeden richt dit fonds zich op obligaties in harde valuta en bestaat het voornamelijk uit staats(gerelateerde) obligaties. Daarnaast hebben de beheerders de vrijheid om beperkt off-benchmark te beleggen in bedrijfsobligaties uit opkomende landen tot een maximum van 15%.

Het fonds is in de capabele handen van hoofdbeheerder Bart van der Made en zijn medebeheerder Mike Reyes met ondersteuning van Neuberger’s EMD co-heads Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta. Wij zijn bijzonder te spreken over het beleggingsproces met een kwalitatief hoogwaardige uitvoering. Het team is sinds oprichting (juni 2013) verantwoordelijk voor dit fonds. Sindsdien heeft het tot en met juni 2017 beter gepresteerd dan het categoriegemiddelde en de benchmark. Samen met Drijkoningen en Urquieta beschikt Van der Made echter over een langer track record op het NN (L) Renta Fund EMD Hard Currency fonds. Vanaf november 2000 tot en met januari 2013 zijn zij hier grotendeels verantwoordelijk voor geweest. Ook toen wisten zij zowel de categorie als de index ruim voor te blijven.

Pictet-Global Emerging Debt (Bronze)
In tegenstelling tot het Neuberger fonds heeft dit fonds van de ervaren beheerder Simon Lue-Fong een ruim beleggingsmandaat. Het door Lue-Fong geleide EMD-team van Pictet hecht veel waarde aan het beperken van het neerwaarts risico. Daarom kan het maximaal een derde van de activa beleggen in valuta en obligaties uit ontwikkelde markten. De beheerders maken van die vrijheid gebruik.

In 2008 waren Amerikaanse staatsobligaties goed voor bijna 30% van de activa, waardoor het fonds dat jaar beter doorstond dan 90% van de categorie. Het team weet de overstap naar defensievere activa meestal goed te timen; het fonds presteerde ook in de dalende markten van 2011 en 2015 beter dan zijn concurrenten. Het is echter belangrijk op te merken dat het fonds minder zuiver inzet op opkomende markten dan concurrenten die helemaal niet beleggen in schuldeffecten uit ontwikkelde markten.

Templeton Emerging Markets Bond (Bronze)
Substantiële en contraire posities qua duraties, landen en vreemde valuta zijn geen uitzondering voor hoofdbeheerder Michael Hasenstab en medebeheerder Laura Burakreis. Dergelijke beleggingen passen binnen de filosofie van de door hem beheerde fondsen, waaronder Templeton Emerging Markets Bond.

Hasenstab’s specialisme ligt voornamelijk op het vlak van landenallocatie en macro-economie, hetgeen ook sterk tot uiting komt in de fondsen die hij onder beheer heeft. Een dergelijke strategie vraagt om geduld van beleggers, die hierdoor bestand moeten zijn tegen periodes van underperformance, terwijl de manager wacht tot zijn lange termijn visie uitkomt. Beleggers in deze strategie hebben dan ook aanzienlijk meer volatiliteit te verduren dan bij vergelijkbare fondsen.

2017 07 13 NF column EMD fondsen

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over obligaties:

- De zin en onzin van flexibele obligatiefondsen

- Flexibele obligatiefondsen zijn wapen in stijgende renteomgeving

- Het staat niet altijd in de sterren geschreven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten