Morningstar Rating Analyse: de grootste en beste ETF-aanbieders

De Morningstar Rating Analyse meet de kwaliteit van beleggingsfondsen aan de hand van de verdeling van de Morningstar Rating, ofwel de sterren. iShares is met afstand de grootste ETF-aanbieder. De hoogste gemiddelde Morningstar Rating is te vinden bij Vanguard.

Robert van den Oever 06 september, 2017 | 0:37
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds is een studie naar de kwaliteit van Europese beleggingsfondsen en fondshuizen die Morningstar ieder kwartaal uitvoert. De studie geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en ETF’s. Onlangs gaven we u al inzicht in hoe de grote fondshuizen scoren met de gemiddelde Morningstar Rating van hun open-end fondsenaanbod, zowel  equal-weighted gerangschikt als asset-weighted. Daarbij gaven we per fondshuis de Morningstar Rating, ofwel de sterren.

Deze keer krijgt u de prestaties van de ETF-aanbieders. Ze staan gerangschikt op de omvang van hun beheerd vermogen. Net als in de voorgaande artikelen in deze serie krijgt u ook voor de ETF-aanbieders weer de gemiddelde hoeveelheid sterren zowel equal-weighted gepresenteerd als asset-weighted, waarbij de omvang van het beheerd vermogen meeweegt.

Ook krijgt u weer naast de totaalscore tevens de score voor de gedeeltes aandelen, obligaties en allocatie, en wederom het percentage van het beheerd vermogen dat zit in fondsen die 4 of 5 sterren hebben.

Dit is de lijst van grootste ETF-aanbieders, gerangschikt naar equal-weighted gemiddelde Morningstar Rating, over het tweede kwartaal 2017:

Largest etf q2

(klik op tabel voor vergroting)

Het eerste dat opvalt aan de lijst is de absolute dominantie van iShares. De BlackRock-dochter is hard op weg naar een marktaandeel van 50% in termen van beheerd vermogen. iShares dankt zijn positie aan sterke groei in de marktsegmenten strategic beta en obligatie-ETF's, waar het meeste nieuwe geld naartoe gaat. Hoewel dit jaar de instroom een stuk lager is dan vorig jaar, blijft de dominante positie van iShares als het gaat om omvang onaangetast.

Kijken we dan naar de gemiddelde Morningstar Rating, dus het aantal sterren op equal weighted basis, dan eindigt Vanguard als hoogste met 3,56 sterren. Naar omvang gemeten neemt Vanguard de vierde plek in.

Het aanbod van Vanguard op de Europese ETF-markt heeft een paar specifieke kenmerken. Ten eerste is het aantal ETF's in het assortiment klein in vergelijking met de concurrentie. Vanguard biedt 22 indexproducten aan, waar iShares er bijna 300 heeft, en UBS, Lyxor en Xtrackers tussen 180 en 230 stuks.

Tweede kenmerk is dat geen van de 22 ETF's exotisch van aard os of een niche vult. Het aanbod mag dan klein zijn, het is niet op niches gericht. Integendeel, het zijn conventionele indextrackers op de grote indices zoals de S&P 500, FTSE 100 of de FTSE Emerging Markets.

Lees ook de andere delen in de serie over de Morningstar Rating Analyse:

- Deel 1: Grootste fondshuizen

- Deel 2: Beste fondshuizen

- Deel 4: Beste kleinere fondshuizen

- Deel 5: Nederland scoort hoogste Morningstar Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings