Fondsstromen juli: obligaties blijven grootste bron van instroom

De instroom in beleggingsfondsen was in juli onverminderd hoog. Obligatiefondsen blijven de grootste drijfveer achter de inflow, maar aandelenfondsen zijn al enkele maanden op rij bezig aan een stevige comeback. In juli nam de instroom in aandelen opnieuw toe.

Ali Masarwah 28 augustus, 2017 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese open-end beleggingsfondsen blijft onverminderd hoog. In juli haalden ze per saldo 56 miljard euro aan nieuw geld op. Dat is weliswaar iets minder dan in de voorafgaande maanden, maar het is daarmee wel de op twee na hoogste instroom in één maand sinds februari 2015.

Obligatiefondsen waren opnieuw de belangrijkste drijfveer achter de groei. In juli boekten obligatiefondsen 23,6 miljard euro aan netto-instroom. Aandelenfondsen zijn bezig aan een stevige opmars. Na enkele jaren van duidelijk lagere instroomniveaus trekt het dit jaar weer aan. In juli mochten aandelenfondsen 17,1 miljard euro aan nieuw geld bijschrijven.

 Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:

Fund Flows Aug 17 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

De toestroom in obligatiefondsen vond vooral zijn weg naar wereldwijde flexibele obligaties. die categorie haalde 4,1 miljard euro op, waarvan Pimco's blockbuster-fonds Pimco GIS Income Fund in zijn eentje al 3,5 miljard euro binnenhaalde. De gemengde categorie 'other bond' deed het ook goed dankzij de wat meer risicovolle segmenten van de bedrijfsobligatiemarkt, zoals senior loans, asset backed securities en preferred securities.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund Flows Aug 17 Cat Inflow

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Bij de uitstroom valt op dat de high yield obligatiecategorieën de lijst aanvoeren. Beleggers stapten vooral uit dollargerelateerde high yield fondsen en dan vooral die van UBS, Muzinich, BlackRock en Axa. Bij de eurogenoteerde high yield fondsen ging het geld weg uit de fondsen van Pictet, HSBC en Deutsche Asset Management.

Ook fixed-term obligaties kampten met uitstroom en dan vooral de fondsen van La Caixa, Credit Suisse, Aletti Gestielle en BBVA. De uitstroom uit de categorie EUR Diversified Bond komt bijna geheel voor rekening van het Union Investment-fonds UniEuroRenta dat 730 miljoen euro zag wegvloeien.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Fund Flows Aug 17 Cat Outflow

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco gaat ook in juli aan kop bij de fondshuizen met de meeste instroom. Van de 4,5 miljard euro aan nieuw geld ging zoals boven genoemd 3,5 miljard naar het Pimco GIS Income Fund. 

De nummer twee is met afstand BlackRock. Dit jaar heeft BlackRock vooral instroom geboekt met zijn aandelenfondsen en dan vooral institutionele open-end indexfondsen. Een voorbeeld daarvan is de BlackRock ACS 30:70 Global Equity Tracker die in juli 1,9 miljard aan nieuw geld ophaalde. Ook enkele actief beheerde fondsen van BlackRock waren succesvol in juli, zoals het BGF Global Multi-Asset Income Fund en het BGF European Fund die respectievelijk 580 miljoen en 510 miljoen euro ophaalden.

Bekijk hier de instroom per fondshuis:

Fund Flows Aug 17 Provider Inflow

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

De maand juli was opnieuw teleurstellend voor Aletti Gestielle, een dochter van de Italiaanse Banco BPM. De allocatie en fixed-term obligatieproducten van deze aanbieder waren wederom bleeders. Dit jaar tot dusver heeft het fodsnhuis al 4,6 miljard euro zien wegvloeien, het hoogste bedrag van alle fondsaanbieders. Het feit dat fixed-term producten bij voortijdige beëindiging een boete kennen, doet vermoeden dat deze voor de eindbeleggers slecht kunnen hebben uitgepakt.

Standard Life kampte bij zijn Standard Life Global Absolute Return Strategies fonds ook in juli met uitstroom en die kon niet worden gecompenseerd door minuscule inflows bij andere producten van deze aanbieder.

De uitstroom bij BlueBay komt vooral door ziojn alternatives en in mindere mate door de obligatiefondsen. Opmerkelijk is dat deze obligatiespecialist dit jaar niet heeft weten te profiteren van de grote vraag bij eindbeleggers naar obligatieproducten. De uistroom van 4 miljard euro dit jaar tot dusver heeft het beheerd vermogen van BlueBay met bijna een kwart doen krimpen ten opzichte van de stand ultimo 2016.

Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:

Fund Flows Aug 17 Provider Outflow

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

Net als in juni weet staat Pimco GIS Income ook in juli boven aan de lijst van grootste fondsen. Dankzij de hoge instroom wist dit fonds in juni de koppositie te pakken en de 3,5 miljard euro die er in juli bij kwam versterkt dat. Het fonds, waarvan de europese variant een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, wist dit jaar tot dusver al 22,5 miljard euro aan nieuw geld aan te trekken.

Opvallend op de lijst is verder JPM Global Income Fund (Morningstar Analyst Rating van Bronze) dat in juli veel nieuw vermogen aantrok. Dat geldt ook voor M&G Optimal Income (Morningstar Analyst Rating van Silver), en dat is bijzonder gezien de sterke uitstroom waarmee het fonds vorig jaar nog te kampen had.

De nummer vier op de lijst, Carmignac Patrimoine, zag 170 miljoen euro wegstromen, het hoogste niveau sinds september 2016. Het Bronze-rated fonds doet het dit jaar weliswaar beter dan zijn categorie benchmark, maar het onderscheidt zich onvoldoende van zijn concurrenten en blijft achter bij het gemiddelde fonds in de categorie 'moderate allocation'. 

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind juli 2017:

Fund Flows Aug 17 Top Largest Funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

ETF stromen juli: aandelen-ETF's in trek, voorzichtigheid bij obligatie-ETF's

- ETF-stromen tweede kwartaal: instroom zakt iets terug

- Alle nieuwe duurzame fondsen van eerste halfjaar 2017

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten