Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

De Ultimate Stock Pickers hebben zich in het tweede kwartaal gestort op het zoeken naar koopjes. Reden is dat de waarderingen nogal opgelopen zijn, waardoor de stock pickers de aandelen die duur zijn geworden hebben verkocht. In plaats daarvan nemen ze aantrekkelijker gewaardeerde alternatieven in portefeuille.

Robert van den Oever 30 augustus, 2017 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn

Dat is de belangrijkste conclusie nu zo'n 90% van de Ultimate Stock Pickers hun posities voor ultimo juni 2017 hebben bekendgemaakt. Uit hun gegevens blijkt ook dat de activiteit wederom afnam. Dat is al vijf kwartalen achtereen het geval.

Zoals altijd presenteren we u twee Top 10 lijsten van de Ultimate Stock Pickers. Een met aankopen uit overtuiging, ofwel 'High Conviction Purchases', en een met aankopen die voor het eerst in portefeuille werden opgenomen, de 'New Money Purchases'.

Kijken we om te beginnen naar de lijst met High Conviction Purchases, dan valt de diversiteit op. De aankopen zijn verspreid over diverse sectoren. De stock pickers kozen voor enkele namen uit de industriële sector, en daar springt General Electric eruit. Dat komt door de lage waardering en dat was precies de reden voor de stock pickers om het aandeel te kopen. Ook de aandelen Mylan en Public Storage werden gekocht op waardering. In de onderstaande tabel vindt u de waardering terug in de kolom Price/FVE (koers afgezet tegen de Fair Value):

USP 08 2017 Q2 Top 10 high conviction tabel 1

(klik op tabel voor vergroting)

Opvallend is dat de twee lijsten veel overeenkomsten vertonen. Van de 10 namen zijn er 7 overlappend: General Electric, Analog Devices, Union Pacific, Discover Financial Services, Sempra Energy, Mylan en Public Storage. Onderstaande tabel geeft de New Money Purchases weer:

USP 08 2017 Q2 Top 10 new money tabel 2

(klik op tabel voor vergroting)

Er zijn drie aandelen in de top-10 met New Money Purchases die meer dan 20% onder hun Fair Value noteren: General Electric, Sabre en Mylan. Dat geeft aan dat de Ultimate Stock Pickers echt naar ondergewaardeerde aandelen kijken.

We lichten deze drie aandelen die op beide lijsten voorkomen nader toe. Alledrie zijn sterk ondergewaardeerd en daardoor aantrekkelijk, maar niet alleen daarom. Er zijn meer redenen.

General Electric
GE logo kleinerHet aandeel van industriegigant General Electric noteert 23% onder de Fair Value die Morningstar-analist Barbara Noverini calculeert. Die onderwaardering komt voort uit de problemen die het bedrijf ondervond tijdens de financiële crisis, en dan met name die bij de divisie GE Capital.

Sindsdien heeft het bedrijf volgens Noverini stappen in de goede richting gezet: de balans is versterkt, de investeringen in onderzoek & ontwikkeling bij de belangrijkste productcategorieën enerie, luchtvaart en digitaal zijn verhoogd, en het grootste deel van de consumentenactiviteiten is afgestoten. Bovendien is ook GE Capital met succes afgestoten, zoals in april 2015 werd aangekondigd. De spin-off van GE Capital werd een jaar eerder dan gepland voltooid en heeft aandeelhouders tussen 2015 en het tweede kwartaal van 2017 meer dan 70 miljard dollar aan dividend en aandeleninkoop opgeleverd.

Een van de kopers van het aandeel GE was Oakmark en beheerders Bill Nygren en Win Murray leggen uit waarom zij geloven in de industriereus: 'Het businessmodel is heel goed. Ze verkopen belangrijke en grote equipment aan klanten tegen een relatief lage marge, maar daar hoort dan wel een langdurig servicecontract bij. Dat brengt vele jaren, zo niet decennia omzet met zich mee tegen een hoge marge. Al die tijd zit de klant gebonden aan GE en is het feitelijk onmogelijk om over te stappen. De markt ziet volgens ons onvoldoende de kracht van dat verdienmodel.'

Mylan
Mylan NNog een ondergewaardeerd aandeel is Mylan. Het farmaciebedrijf ondervond de afgelopen tijd nogal wat tegenwind. Een jaar geleden ontstond controverse over de prijsverhoging van EpiPen. Meer recent zag het bedrijf zich genoodzaakt om zijn verwachting voor 2017 te verlagen wegens verhevigde concurrentie. Die nam toe in het segment generieke geneesmiddelen, maar ook manifesteerden concurrenten voor EpiPen zich nadrukkelijker. ook uitstel van introductie van twee nieuwe middelen (Advair en Copaxone) tot in 2018 zorgden voor wat onrust.

Desondanks heeft Morningstar-analist Michael Waterhouse vertrouwen in Mylan. Het uitstel van de twee nieuwe producten kwam voor hem niet als een verrassing en de sterkere concurrentie ook niet. Wel heeft hij zijn Fair Value daarop aangepast en verlaagd naar 39 dollar per aandeel. Maar dan nog betekent de actuele koers een korting van 21% ten opzichte van die nieuwe, verlaagde Fair Value. Met andere woorden: de markt is te pessimistisch over de kwesties die er momenteel spelen.

Het enige punt van zorg bij Waterhouse is Mylans antwoord op de concurrentie in het generieke segment. Dat is tot nu toe nog niet zo sterk, anders dan in het segment specialistische, complexe middelen. Dat blijft iets om in de gaten te houden en het is mede een reden waarom Mylan van de analist een 'No Moat' rating krijgt.

Een van de stock pickers die het aandeel de afgelopen tijd kocht, is David Einhorn van Greenlight Capital: 'Mylan is momenteel een hele goede opportunity. Met de prijsverhogingen bij EpiPen hebben ze een flinke zonde begaan, met publieke en politieke druk tot gevolg, maar vergeet niet dat dit maar een klein deel van hun business is. Ze zijn verhoudingsgewijs te hard afgestraft voor zo'n kleine business. Het grootste deel is generieke middelen en die zal harder groeien, waardoor het aandeel van EpiPen in de omzetmix procentueel steeds kleiner wordt. Wij kijken daarom vooral naar het grote generieke deel.'

Public Storage
Public storage logoOok aantrekkelijk gewaardeerd, maar met 17% discount iets minder goedkoop dan de bovengenoemde twee aandelen, is Public Storage. Deze aanbieder van opslagruimte is met ruim 2.300 vestigingen de grootste in de Verenigde Staten. De onderwaardering komt voort uit een algehele neerwaartse koerstrend bij de industriële sector.

Maar dat doet volgens Morningstar-analist Brad Schwer geen recht aan de sterke punten van sub-sectoren zoals die waar Public Storage onder valt: 'Het businesmodel is sterk is economisch groede en slechte tijden, de gebruikersbasis blijft stabiel en aanbieders slagen erin om consistent tariefsverhogingen door te voeren. Zo heeft Public Storage huurverhogingen van 8-10% weten door te voeren zonder dat er klanten wegliepen.'

Ook heeft Public Storage schaalgrootte in een bedrijfstak waar nog altijd veel kleinere bedrijven actief zijn. Dat brengt kostenvoordelen, maar ook de mogelijkheid om data over huurders te verzamelen, iets wat voor kleine familiebedrijven veel moeilijker is, aldus Schwer.

Parnassus Core Equity was een van de stock pickers die het aandeel kocht: 'Dit is geen glamorous industry, maar de rendementen zijn goed en de cashflow is heel sterk en stabiel. Wij hebben gekocht toen het aandeel in mei en juni in een dip terechtkwam door vrees voor toenemende concurrentie omdat er toen veel nieuwe opslagcapciteit bijkwam in de markt, waardoor bezettingsgraden iets daalden en huurverhogingen tijdelijk stokten. Dat was een korte-termijneffect. Wij denken dat de lange-termijnvooruitzichten nog steeds heel goed zijn.'

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

- Sectoranalyse aandelen: testen, inspectie en certificering. Drie wereldspelers domineren.

- De top-10 posities van de Ultimate Stock Pickers - Q1

- De cloud: luchtkasteel of groeibriljant?

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings