Terugblik op 10 jaar na uitbreken financiële crisis: Hoe staan we ervoor?

De financiële crisis begon 10 jaar geleden. Terugblikkend op de voorbije jaren bespreekt Morningstar's Dan Kemp welke beleggingscategorieën het sindsdien het beste hebben gedaan. Ook buigt Kemp zich over de vraag hoeveel gelijkenis de huidige marktsituatie vertoont met de periode voordat de crisis uitbrak.

Robert van den Oever 04 september, 2017 | 10:52
Facebook Twitter LinkedIn

Het is op de kop af 10 jaar geleden dat de financiële crisis begon. Het startpunt wordt gemarkeerd door de ondergang van twee fondsen met subprime hypotheken van zakenbank Bear Stearns in augustus 2017. Een halfjaar later werd Bear Stearns noodgedwongen in de armen van JP Morgan Chase gedreven om niet helemaal om te vallen.

Een jaar na de eerste scheuren in het systeem viel Lehman Brothers om. De zakenbank werd niet gered door de overheid en daardoor markeert 15 september 2008 het moment dat het menens werd.

Dan Kemp, Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management blikt in een interview met Emma Wall terug op de bumpy ride die beleggers in voorbije 10 jaar hebben meegemaakt.

Een de beleggingscategorieën die het na de crisis goed heeft gedaan, is Amerikaanse aandelen, stipt Kemp aan. Hoewel de Amerikaanse aandelenbeurzen natuurlijk ook zo hun dipjes kenden. Maar, benadrukt Kemp in de lijn van Morningstar, daar moet je als lange-termijnbelegger niet van schrikken. Je moet er van profiteren door juist dan in te stappen: 'Je kunt een fenomenaal rendement maken als je kunt instappen wanneer iedereen bang is. Kijk naar goede kansen, kijk naar aantrekkelijke waarderingen.' 

Bekijk hier het volledige interview van Emma Wall met Dan Kemp. Daarin spreekt Kemp onder andere ook over de gelijkenissen tussen de marktsituatie van nu en die van de periode voordat de crisis uitbrak:

 

Lees meer van Dan Kemp:

Hoe kan je zien of een markt extreem gewaardeerd is?

Wat te doen als aandelen en obligaties allebei dalen?

Beleggingsstijl groei versus waarde: wie wint?

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten