Top vijf Flexible Bonds, MAN GLG aan kop

Met een voorzichtig stijgende rente breken er weer uitdagende tijden voor obligatiebeleggers. Positieve geluiden over de economische groei en een mogelijke afbouw van het ruime monetaire beleid zijn allemaal ingrediënten voor een recept van stijgende korte en lange rentes. Deze pakken doorgaans negatief uit voor traditionele obligatiefondsen. Hoe anders was dit beeld de afgelopen decennia. Obligatiehouders wisten te profiteren van relatief hoge rendementen die voor een groot deel ingegeven waren door de structurele daling van de rente sinds de jaren 80. Terwijl de Duitse 10-jaars rente begin jaren tachtig nog om en nabij de 10% bedroeg is die op het moment van schrijven 0,36%. Op het dieptepunt vorig jaar zomer, kwam de rente zelfs negatief uit op -0,19%.

Niels Faassen 04 september, 2017 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

Flexibel
Met hun dynamische insteek kennen flexibele obligatiefondsen doorgaans weinig beperkingen. Ze kunnen beleggen in een veelvoud aan obligatiecategorieën, van investment grade tot high yield, van asset backed securities tot emerging market debt en in vreemde valuta al dan niet met behulp van krediet- en rentederivaten. Daarnaast zijn ze erg flexibel met hun renteduratie. Een dynamische benadering van de rentegevoeligheid is daarom van groot belang bij deze fondsen, willen zij beleggers bescherming kunnen bieden bij extreme renteontwikkelingen. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat dergelijke fondsen ook kunnen overgaan tot een negatieve duratie, om optimaal te kunnen profiteren van stijgende rentes.

Populariteit
De flexibiliteit van deze fondsen en de voorzichtig stijgende rente zijn de succesvolle ingrediënten voor een forse instroom voor deze categorie van obligatiefondsen. Binnen obligaties behoorden deze fondsen dan ook dan ook tot één van de populairste categorieën, gemeten naar instroom. Zo boekte de categorie Global Flexible Bond - USD Hedged dit jaar tot en met eind juli maar liefst EUR 25,7 miljard aan netto instroom. Alle flexibele obligatiecategorieën tezamen mochten ruim EUR 52,4 miljard aan netto instroom bijschrijven.

PIMCO GIS Income Fund
Een fonds sprong eruit qua instroom en dat was het PIMCO GIS Income Fund. Met een vermogen onder beheer van EUR 48,9 miljard behoort dit fonds tot de grootste obligatiefondsen. Tot en met eind juli wist dit fonds maar liefst EUR 22,5 miljard aan netto instroom bij te schrijven. Hiermee is het met afstand het grootste beleggingsfonds in het Europese universum. Dit fonds combineert bottom-up en top-down strategieën met een duidelijke focus op het genereren van inkomen. Met de omvang van het beheerde vermogen nemen echter ook de uitdagingen toe voor beheerders Dan Ivascyn en Alfred Murata. Ondanks deze uitdagingen ziet Morningstar ook vele positieve aspecten, zoals het ervaren team en het op inkomen gerichte beleggingsproces. Het fonds heeft dan ook een Silver Morningstar Analyst Rating.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid