10 jaar na uitbreken crisis weer hoge waarderingen. Wat te doen?

Morningstar blikt terug op de 10 jaar sinds het uitbreken van de financiële crisis in gesprek met Dan Kemp van Morningstar Investment Management. Momenteel zijn de waarderingen weer erg hoog, net als vlak voor de crisis. Wat moet de lange termijn belegger doen? Bekijk het interview met Dan Kemp.

Robert van den Oever 20 september, 2017 | 13:18
Facebook Twitter LinkedIn

Het is 10 jaar geleden dat de Britse bank Northern Rock omviel en spaarders massaal in de rij stonden voor de pinautomaat om hun zuurverdiende spaarcentjes in veiligheid te brengen. Zo'n bankrun was lang niet vertoond en het was een van de belangrijke momenten die het begin van de financiële crisis markeerden.

Morningstar blikt terug op de 10 jaar sinds het uitbreken van de crisis. Dan Kemp, Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management vergelijkt in gesprek met Morningstar's Emma Wall de situatie van toen met de huidige omstandigheden op de financiële markten. De waarderingen zijn weer flink opgelopen en de markten zijn weer erg duur geworden.

Wat moet de belegger die gericht is op de lange termijn in zo'n situatie doen? 'Er zijn nog wel pockets van ondergewaardeerde assets te vinden', zegt Kemp. 'Maar voor de markt als geheel geldt dat de langetermijnbelegger twee dingen kan doen: ten eerste zijn blootstelling aan dure assets verkleinen, of ten tweede niets doen en deze markt uitzitten en dan weer toeslaan als de waarderingen aantrekkelijker worden. Probleem bij het eerste is dat de meeste beleggers verkeerd zitten met hun timing. Niet alleen met het verkopen, maar vooral ook met het weer instappen in de markt als die gunstig is. Be a contrarian, maar dat valt nog lang niet mee.'

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid