Grondstoffen overgewaardeerd door wankele fundamentals in China

De grondstoffensector is momenteel behoorlijk overgewaardeerd. Vooral de mijnbouwers zijn erg duur. Het risico op een terugval is groot, want de vraag in China zal afnemen. Dan zullen metaalprijzen én aandelenkoersen onderuit gaan. Tijd voor een nadere blik op de verwachtingen voor de grondstoffensector in de komende maanden.

Robert van den Oever 29 september, 2017 | 11:42
Facebook Twitter LinkedIn

De prijzen van grondstoffen en de aandelenkoersen van de bedrijven in die sector, met name de mijnbouwers, zijn sterk gestegen op de golven van de stimuleringsmaatregelen die China nam om zijn economie aan te jagen. Daardoor noteert de grondstoffensector tegen een premie van 37% ten opzichte van de intrinsieke waarde die Morningstar’s analisten voor de sector calculeren. Daarmee is het de duurste sector die Morningstar volgt in het aandelenlandschap, stelt Daniel Rohr, Morningstars Director of Basic Materials Equity Research.

De prijsontwikkeling van ijzererts is exemplarisch voor de effecten van de gestegen vraag vanuit China. Al sinds begin 2016 is die sterk opgelopen en een ‘Indian summer’ effect in juli en augustus van dit jaar deed daar nog een schepje bovenop; van 63 dollar per ton begin juli is de prijs opgelopen naar bijna 80 dollar per ton aan het eind van augustus.

Dat gebeurde opmerkelijk genoeg tegen de achtergrond van hoge voorraden en letterlijk hoge bergen ijzererts in de havens. De afgelopen tijd was dus gunstig voor de mijnbouwers. Zo liggen de verwachtingen voor de resultaten van Rio Tinto (zie hier de fondspagina voor alle informatie) voor dit jaar op een niveau dat vergelijkbaar is met 2012. Dat geldt ook voor de aandelenkoers, zoals onderstaande grafiek laat zien:

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid